Valvsad naabrid aitasid avastada kanepikasvatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles linnakorterisse kohandatud kanepikasvatuses olid taimedele loodud igati korralikud kasvutingimused.
Selles linnakorterisse kohandatud kanepikasvatuses olid taimedele loodud igati korralikud kasvutingimused. Foto: Politsei

Politsei tabas Kohtla-Järvel nooremapoolse mehe, kes rahamurede leevendamiseks oli oma korteris asutanud kanepikasvatuse.

Politsei läks korterit kontrollima pärast seda, kui oli majaelanikelt saanud kaebuse, et ühes maja trepikojas on imelik lõhn. Kahtlasesse korterisse sisenenud narkopolitseinikud leidsid eest telgi, kus lillepottides kasvas üle 20 kanepitaime, kasvatus oli varustatud nii spetsiaalse valgusti kui ka ventilatsiooniga. "Osai taimi oli juba ära võetud ja kuivama pandud. Kanep aga hakkab pärast taime ärakorjamist vänget lõhna levitama," sõnas Ida prefektuuri narkotalituse juht Valdo Arula.

Korralik tudeng

30. aastates noormees, kes uimastitaimi kasvatas, on pealtnäha laitmatu taustaga: varem kriminaalkorras karistamata ning omandab haridust ühes välismaa kõrgkoolis. Ise ta kanepitarvitaja pole, ent asutas kasvanduse raha teenimise eesmärgil. Tegemist oli üksiküritajaga, kes tõenäoliselt oma toodangut turustada ei jõudnud, kuigi kanepikasvatuse eesmärk oligi tal raha teenimine.

Narkotalituse juhi sõnul pole see üksikjuhtum, kus politsei avastab eluruumidest kanepiistanduse, mida peab inimene, kellel mingit kriminaalset tausta varasemast pole. Samuti pole see möödunud nädalal ilmsiks tulnud juhtum kõige suurem. Politsei on varem avastanud korterist ka 70 taimega istanduse. "Paljude inimeste seas on ilmselt levinud arusaam, et kanep polegi mingi narkootikum, kuna mõnedes riikides on selle omamine ja tarvitamine legaalne," ütles Arula. Tema sõnul on politsei tabanud eri vanuses kanepitarvitajaid, alates 14aastastest kuni pensioniealisteni välja.

Vara võidakse konfiskeerida

"Meie 10 000 süstivat narkomaani on samuti kunagi kanepist alustanud. Inimene ei saa ise arugi, kui ta sõltlaseks muutub ja siis juba kangema uimasti, näiteks fentanüüli peale üle läheb," rääkis narkotalituse juht, märkides, et viimase sõltuvusest on aga väga raske vabaneda, tema isiklikult teab vaid kahte juhtumit.

Narkopolitsei teab, et kanepi tarvitamine kogub Ida-Virumaal üha rohkem populaarsust, mis omakorda tingib ka mõnede inimeste ahvatluse sellega näiliselt kerget raha teenida. "Aga sellega ei tasu tegelda," hoiatas Arula, viidates narkokuritegevuse vastase seadusandluse rangemaks muutumisele. "Varem või hiljem saame me teada, tuleme kohale ning peale taimede võtame ära ka teleri või auto, kuna seadus lubab kriminaaltulu konfiskeerida," sõnas narkopolitsei juht. Ta tõi näite, et paari viimase kuuga on Ida prefektuuri politseinikud ainuüksi Rakveres võtnud sel moel ära 8 autot. "Aga konfiskeeritud on ka kortereid." Kõige rohkem konfiskeeris narkopolitsei ühe juhtumi puhul vara paari aasta eest, kui paljastati üks "pereäri", mis tegeles fentanüüli ebaseadusliku müügiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles