VKG pingutab hambad ristis kolmanda Petroteri nimel

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile veel osaliselt tellingutes ja kraanadest sissepiiratud kolmandast Petroterist peaksid esimesed tilgad õli tulema augusti lõpus või septembri alguses.
Eile veel osaliselt tellingutes ja kraanadest sissepiiratud kolmandast Petroterist peaksid esimesed tilgad õli tulema augusti lõpus või septembri alguses. Foto: Matti Kämärä

Ebasoodsale turuolukorrale vaatamata on Viru Keemia Grupis valmimas kolmas uue põlvkonna Petroteri õlitehas, mis võimaldab kontsernil saada paremasse tasakaalu oma kaevandusest pärineva eri sorti põlevkivi kasutamise. 

Kahe töötava Petroteri naabruses kõrguva kolmanda õlivabriku ühes küljes on veel ehitustellingud ja ümber pika noolega kraanad. VKG tehhikadirektori Meelis Eldermanni sõnul on üldehitustööd nüüdseks juba siiski läbi ja ka seadmed paigaldatud. "Oleme töödega graafikus. Praegu tehakse veel viimistlustöid. Seadistatakse automaatikat. Mööbel on tellitud ja peab varsti kohale jõudma," kirjeldas ta toimuvat.

Koos on ka uue tehase meeskond, kuigi Eldermann tõdeb, et selle kokkusaamine sündis raskemalt kui kahe esimese Petroteri puhul. "Paljude noorte oskused ja ootused ei lähe paraku tegelikkusega alati kokku," sõnas ta.

Tehase käivitamine on tehnikajuhi sõnul kavandatud augusti lõppu või septembri algusesse.

Vaatamata sellele, et VKG on sattunud madala nafta hinna tõttu keerulisse majanduslikku olukorda ja sulgeda on tulnud ka kaks vanemat õlivabrikut, on uue tehase rajamisega mindud järjekindlalt edasi. 2014. aasta alguses alustatud ja 80 miljonit eurot maksva tehase ehitamist olnuks pooleli jätta ebamõistlik. VKG vajab tehast hädasti, et kasutada ära oma Ojamaa tehase peenpõlevkivi, mis on praegu ladestatud  ettevõtte territooriumile suurtesse mägedesse ja ootab kolmanda Petroteri retorti kuumutamisele minekut. Et kindlustada vanemaid õlivabrikud tükikiviga, on tulnud maa seest välja tuua peenpõlevkivi rohkem, kui suudavad ära kasutada kaks uut Petroteri. Kolmanda uue tehase valmimine viiks põlevkivi kasutamise tasakaalu.

Närviline aeg

Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Priit Rohumaa tunnistab, et kuigi uus tehas on pealtnäha justkui valmis, on praegu siiski väga närviline aeg. "Pole midagi raskemat kui suurte projektide lõpule viimine, kui  käib tehase  üleandmine tootmise inimestele," tõdes ta.

Rohumaa loodab, et kolmas tehas läheb käima sama kiiesti nagu teinegi. "Eelmisel korral oli meil õnne, aga õnn seisneb heades asjatundjates. Oleme osa kogenud spetsialiste suunanud käivitama uut tehast, kellele oleme töötavatesse tehastesse otsinud asendajaid," rääkis ta.

Kolmas Petroter rajatakse valdavas osas laenurahaga.  "Oleme väga ebamugavas situatsioonis. Laenu võimendus on praeguse turu seisu juures väga suur. Piirid on väga lähedal ja me käime täpselt mööda nööri," tõdes ta, selgitades, et kulutused on tehtud, aga läheb aega, enne kui tehas kavandatud võimsuse saavutab ja raha teenima hakkab.

"Ükspuha, milliseks kujuneb nafta hind − järgmised 12 kuud on kogu VKG kontserni jaoks väga keerulised. Finantsseis on meil tugev. Aga näitajad, mida pangad meile oma riskide maandamiseks seadnud, on karmid.  Teeme kõik, et täita laenuandjate ees võetud kohustusi. Üle piiri minekus poleks iseenesest midagi saatuslikku, pankrotti see ei viiks, aga krediidi tingimused muutuksid ja tekiksid lisakulud," selgitas ta.

Suuri projekte lähiaastatel ei tule

VKGs on ette valmistatud ka rafineerimistehase ja tsemenditehase projekt. "Teoreetiliselt võiks neilt tolmu pealt pühkida ja käsile võtta,  kuid pigem usun, et   lähiaastatel seda ei tehta ja ka  kolmanda õlitehasega samas suurusjärgus uusi investeeringuid ei tule, kuna seda ei soosi ei turuolukord ega jätkuv segadus maksupoliitikaga. Keskkonnatasude tõusu teema pole kuhugi kadunud," märkis Rohumaa.

Samas peab ta tõenäoliseks, et mitmed väiksemad, ligikaudu 20 miljoni suurused arendusprojektid lähevad käiku.  "Need on enamasti sisemist efektiivsust suurendavad projektid, mis on  seotud jääkenergia, gaaside ja tuha kasutamisega, Nendega soovitaksin kindlasti edasi minna," ütles 1. septembrist Viru Keemia Grupi juhatuse esimehe ametist lahkuv Priit Rohumaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles