Curly Strings käib kontserdituuril oma lauaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi on Curly Stringsile alanud nii hoogsas tempos, et karussellil tiirutamine tundub selle kõrval paigalseis.
Suvi on Curly Stringsile alanud nii hoogsas tempos, et karussellil tiirutamine tundub selle kõrval paigalseis. Foto: Põhjarannik

Milleks on Curly Stringsile kontserdituuril lauda vaja? Kuidas sünnib nende uus muusikavideo ja mis see on, mis on seitse korda värvi vahetanud ning jätkuvalt populaarne? Curly Stringsi mandoliinimängija Villu Talsi ütleb, milleks, kuidas ja mis.

Suvi on Curly Stringsile alanud nii hoogsas tempos, et karussellil tiirutamine tundub selle kõrvalpaigalseis. Kontsertide kõrval olete jõudnud ka uue singli välja anda − "Elumäng" − ja sinna otsa kohe samanimelise lühiplaadi kuue looga. Oluline sündmus!

See oli jah meile loominguliselt oluline, ma usun, et oluline ka kuulajatele, kes olid meie esimest plaati nii palju kuulanud, et tahtsid midagi uut. Täispika plaadi tegemine võtab aga nii palju aega, et ka ülejäänud lood, mida mängime palju kontsertidel, muutuksid selle ajaga vanadeks, pealegi kõlab "Kuule, mees" sügisest alates raadioeetris. Siis otsustasimegi teha paar lugu juurde ning anda välja mitte LP, vaid EP − laiendatud singli. Hea plaat tuli, väga mõnus!

"Elumäng" andis kinnitust, et Eeva Talsi ja Kristiina Ehini tandem − Eevalt viis, Kristiinalt sõnad − töötab jätkuvalt väga hästi. 

Jah, koostöö Kristiinaga on põnev, sisukas ja sügav. Tema paneb endast palju sõnade sisse, meie muusikasse. Plaadil on ka üks lugu nimega "Väikeses paadis", mille sõnad kirjutas Jaan Pehk. Temaga me polnud varem koos töötanud. Ka see lugu õnnestus, selline tore suvelugu.

On veel üks väga hea lugu, aga seda pole plaadil ning ilmselt ei esita te seda ka kontserdil. See on Silver Sepa ja Kristiina lugu "Mis meiega on", pühendatud Eesti lastefilmile "Supilinna salaselts" ning lauldud linti koos Curly Stringsiga.

See on jah nii Silveri lugu, et temata tundub selle esitamine kuidagi kohatu.

Curly Strings on sel suvel esinenud Seto folgil, Pärnu Päikeseloojangu festivalil, korraldanud oma jaanitule kontserdi, esinenud vähihaigete laste toetuseks Pardirallil, salvestanud ETV eetrisse jõudva kontserdi, andnud Käsmus stardi oma suvetuurile, mis jõuab järgmisel nädalal Ida-Virumaale. Teil on lauluread: "Maailm heliseb laulu käes." Maailm heliseb praegu Curly Stringsi laulu käes! ["Lugupeetud reisijad!" kostub korraga telefoniintervjuu ajal − T.L.] Kus te praegu olete?

Praami peal, sõidame Hiiumaalt koju. Meil oli laupäeval Kärdla lauluväljakul kontsert. Kuna ilmad olid ilusad, jäime Hiiumaale natuke kauemaks. Jah, suvi on meil tänavu üpris tihe. Arutasimegi just, et oleme liiga palju kontserte ette võtnud, aga vähemasti on kuulajatel valida, kuhu tulla. Virumaal enam suurt valida ei ole, sest Rakveres oli kontsert ära, jäänud on veel 14. juulil esinemine Saka mõisa suvelaval. See on mõnus kontserdipaik, mu vanemate suvekodu lähedal, nii et me pikalt ei kaalunud, kus võiks Ida-Virumaal esineda.

Juuksuritelt küsitakse teie kahuseid soenguid, lapsed laulavad üksteise võidu "Kauges külas" ning postitavad videoid. Midagi sellist pole Eestimaa varem näinud.

Mõtlesimegi, et huvitav oleks kokku lugeda, kui palju meile selle loo videoid on saadetud. Neid on tulnud ka väliseestlastelt kooride esituses. See laul elab täiesti oma elu.

Ka Eestis on tehtud teie lugudest kooriseadeid, nii laulust "Kauges külas" kui "Maailm heliseb", mis kõlas emadepäeval Kalevi poistekoori esituses Estonia kontserdisaalis.

See oli väga ilus esitus. Aga "Kauges külas" saab endale varsti muusikavideo. Me mõtlesime pikalt, kuidas seda vääriliselt teha, sest lugu on väga paljudele oluline ning ootused on kõrged. Kristiina Ehiniga jõudsime sellise mõtteni, et võiksime teha kontserdisalvestuse ja seda koos rahvaga. 15. juulil toimub meil Tartu lauluväljakul suur kontsert − seal esineb ka Silver Sepp ning saab Supilinna laulu kuulda − ja seal me teemegi selle mõtte teoks. Rahva seas saab olema hästi palju väikesi kaameraid, mis võtavad publiku reaktsiooni üles, kui ettekandele tuleb "Kauges külas". Pärast monteeritakse kokku video, mida vaadates saab kätte selle tunde, mida meie kontserdil kogeme, kui rahvas tõuseb püsti ja hakkab üheskoos laulma.

Väga hea mõte! Lavastatud video puhul oleks olnud oht, et igal kuulajal on selle looga jõudnud kinnistuda oma ettekujutus, oma visuaalne pilt, millega ametlik video ei pruugi haakuda. 

Just. Meile tundus ka, et see on hea mõte. Sellisel kombel tehtud video annab edasi rahvalaulu iseloomu.

Mitmenda tiraaži juurde te oma debüütalbumiga "Üle ilma" pidama jäite? Ma mäletan kolmanda ilmumist. Kas see jäi viimaseks või tuli neid juurde küpsetada, et ikka kõik saaksid, kes tahavad?

Neid tuli kõvasti juurde teha. Just ilmus uus, lillat värvi tiraaž. Esimene oli hall, siis oli rohekashall, siis oli sinine, jõulude ajal punane, vahepeal on olnud veel musta ja hõbedaga eriväljalase, suveks ilmus kollane ja nüüd lilla. Seitse tiraaži.

Võtab sõnatuks.

Selle plaadi menu on jah huvitav. Varsti saavad värvid otsa, nii et edasi läheb keeruliseks.

Kas seda ohtu pole, et kuna plaadi läbimüük on olnud suur ning raadiost kõlas vahepeal "Kauges külas" söögi alla ja söögi peale, siis mõeldakse, et mis ma sinna kontserdile enam lähen? Kuigi arvata võib, et kontserdielamus on ikka hoopis midagi muud.

Absoluutselt! Need, kes on meie kontsertidel käinud, on nautinud tervet kontserti, mitte ainult üksikuid lugusid. Meil on palju häid lugusid ning meie tase on vahepeal tõusnud. Kui siiani saime kiita, et ohoo! te ei kõla mitte ainult plaadi peal hästi, vaid ka lava peal, siis nüüd me mängime live'is neid lugusid veel pareminigi kui plaadil. Me oleme palju edasi arenenud.

Kas te kontserdil publikuga suhtlete ka? Räägite neile lauludega seotud lugusid, teiega juhtunud lugusid?

Ikka räägime. Me tahame kontserdil pakkuda meelelahutust kõige paremas mõttes, kõige paremas võtmes. Me püüame ka valgustuse ja helitehnika abil, et inimesed saaksid kontserdist tervikliku elamuse, et neil oleks ilus õhtu.

Üks väga oluline sündmus seoses Curly Stringsiga tuli praegu veel meelde. Teie kontrabassimängija Taavet Niller käis Eesti kaitseväe läbi ajaloo suurimal õppusel "Siil"!

Jah, ja ka "Siililt" saadeti meile video oma versiooniga laulust "Kauges külas". See algas sõnadega: "Aidu külas Viru pati juures olen "Siilil" kaitseliinil." See on üleval ka Curly Stringsi Facebooki lehel.

Suvel küsitakse üsna sageli autogrammi ka käe peale ja kuhu tahes. Arvata võib, et teil on tulnud üsna palju inimesi oma "tätoveeringutega" katta. 

Jah, me lasime selleks puhuks oma logoga templi teha.

Pole sellist asja kuulnudki. Te jõuate ka iga asja peale mõelda!

[Naerab.] See on vajaduspõhine. Meil on ka spetsiaalselt toolid ja laud kaasas, et autogrammide andmine oleks mugav. Kogemus on näidanud, et see protseduur kestab peaaegu sama kaua kui kontsert, sest meiega tahetakse ka pilti teha. Me oleme selleks valmis.

Sinu kodukandis on tärganud selline ansambel nagu The Rising Murphy, mis kogub noorte seas populaarsust. Kas oled neid kuulanud? 

Live'is ei ole, küll aga internetist. Väga vahva! Nad on must nooremad, kuid ma mäletan küll, kuidas nad alustasid. Nad õppisid Kiviõli kunstide koolis koos minuga mandoliini, nii et ma tunnen neid poisikesest peale ning olen näinud nende sirgumist. Selles on üksjagu äratundmist, sest ka mina tegin omal ajal bändi, kus olid elektripillid ja trummid. Neil vaata et läheb veel paremini kui minul omal ajal. Nad on juba kuulsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles