Ahtme elanikud kaebavad mänguplatsidelt kostva kära üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak Ahtme spordihalli juures. Pilt on illustratiivne.
Mänguväljak Ahtme spordihalli juures. Pilt on illustratiivne. Foto: Matti Kämärä

Ahtme elanikud kaebavad, et spordihalli juures platsil ja Sõpruse tänaval laste mänguplatsil kogunevad hilisõhtuti noored, kes lärmavad ja panevad autodes muusika üürgama ega lase ümberkaudsete majade elanikel puhata.

Ahtme spordiplatsi läheduses elavate inimeste sõnul tuleb neil sageli politsei välja kutsuda. Politseipatrulli nähes jäävad noored kohe vaikseks, ent niipea, kui politsei on ära sõitnud, jätkub kõik endistviisi. Linnaelanikud on pöördunud Ahtme linnaosa abilinnapea poole palvega see plats sulgeda või viia see mõnda teise kohta üle.

Probleeme oli ka varem

Kaebusi selle kohta, et hilisõhtutel platsilt kostva lärmi ja valju muusika tõttu on inimeste öörahu rikutud, oli ka 2005. aastal. Toona lisati Ahtme spordiplats sääraste avaliku korra rikkumiste tõttu politsei patrullimiskaardile ning see asus politseinike terase valve all. Korrarikkujaid ähvardas haldusvastutusele võtmine.

"Ning siiani rohkem kaebusi ei olnud," ütles Kohtla-Järve abilinnapea Ahtme linnaosas, Tiit Lillemets. "Nüüd on need aga taas tulema hakanud. Selge on see, et kui inimene peab hommikul tööle minema, häirivad platsilt kostvad kisa ja vali muusika inimeste öörahu. Hakkame seda probleemi linna komisjonis arutama ning palume politseipatrullil Ahtme spordiplatsil sagedamini kohal käia."

"Ainult mitte meie hoovis"

Lillemetsa sõnul ei ole linnal praegu kavas spordiplatsi sulgeda või seda kusagile mujale üle viia.

"Kui selle kinni paneme, hakatakse jälle kaebama, et lastel pole kusagil mängida," arvab ta. "Viimasel ajal on nii, et kui ei ole mänguplatse, siis kritiseerivad elanikud linna. Kui aga platsid tehakse, kaebavad lärmi üle. Ühesõnaga on kõik laste mänguplatside poolt, kuid seda vaid seni, kui need ei asu nende hoovis."

Hiljuti sai ta järjekordse kaebuse Sõpruse tänava mänguplatsi ümbruskonna majade elanikelt. Nende sõnul on plats majadele liiga lähedal ning see tuleb mujale viia, kuna seal mängimas käivad lapsed lärmavad ja häirivad ümberkaudsete elanike rahu. Peale selle kogunevad seal õhtuti lärmakad noortekambad, kes jätavad endast maha prügihunnikuid.

"Mis prügi puudutab, siis linna territooriume teenindav firma koristab selle ära. Ma sõidan sageli sellest platsist mööda ning näen, et firma hoolitseb selle eest, et seal puhas oleks," rääkis Tiit Lillemets. "Kui aga rääkida linnaelanike rahu rikkumisest, siis võin öelda, et inimesed millegipärast ei taha politseisse avaldust kirjutada, kui õhtul mänguplatsil tõepoolest korralagedus aset leiab. Ilmselt nad kardavad, et noored maksavad neile hiljem selle eest kuidagiviisi kätte. Kuid probleem on tõepoolest olemas ning tuleb mõelda, kuidas seda lahendada. Ent mitte laste mänguplatse sulgedes − see oleks kõige lihtsam."

Kuidas noori korrale kutsuda?

"Lärmi probleem on eriti aktuaalne suviti, kuna soojade ilmadega jätavad inimesed aknad lahti, elumajade hoovidesse kogunevad noored on aga tihtilugu üsna lärmakad," ütles politsei patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Hannes Heinsar.

"Noori tuleks kõigepealt teavitada, et nende käratsemine segab ümberkaudseid inimesi. Kui probleemi sel moel lahendada ei õnnestu, võib helistada telefonil 112 ning kutsuda olukorra lahendamiseks kohale politseipatrull. Kui muusika pärast politseinike lahkumist taas valjuks keeratakse, tuleb taas helistada numbril 112. Karistusseadustiku § 262 kohaselt võib avaliku korra rikkujat karistada kuni 400 euro suuruse rahatrahviga," rääkis ta.

"Patrullpolitseinikud on nimetatud probleemiga kursis, kuna sellesse rajooni tehakse väljakutseid üsna sageli. Hakkame seda piirkonda nüüd rohkem patrullima, et olukord kontrolli alla saada. Selliseid probleeme on ka paljudes teistes kohtades. Olukord stabiliseerub enamasti ilmade jahenedes, kui inimesed hakkavad taas aknaid kinni hoidma ja tänavamüra ei jõua enam korteritesse," lisas Heinsar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles