Illuka meelitas maakonda põnevad kunstnikud

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaaegne Eesti sõber Blazej Rusin Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi noori inspireerimas.
Pikaaegne Eesti sõber Blazej Rusin Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi noori inspireerimas. Foto: Peeter Lilleväli

Kolmapäeval avasid Illuka valla ammustest sõpradest kunstnikud Eeva-Kaisa Jakkila ja Jussi Valtakari koos Poola taiduri Blazej Rusini ning Kölni kunstnikest paari Silke Haase ja Jürgen Umlauffiga Kurtna raamatukogus põneva näituse, mis jääb avatuks oktoobri lõpuni. Rahvusvaheline tiim jõudis koos Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi, Illuka kooli ja Jõhvi kunstikooli õpilastega ka kunsti teha.

Illuka valla välissuhete nõunik Aimar Laulik, kes on ühtlasi näituse "Kohtumine sõpradega" kuraator, ütleb, et selle väljapaneku näol ongi tegu sellega, mida pealkiri lubab.

Uued ja vanad sõbrad

"Meie sõbrad-kunstnikud on omavahel väga erineval viisil läbi põimunud ja üksteist teatakse juba vanast ajast. Sõprade kaudu on leitud uusi sõpru, keda on nüüd Ida-Virumaale kaasatud − see on tore, kuidas sünnivad sillad inimeste vahel," ütles Laulik.

Tegemist on kireva seltskonnaga, kelle tööd ja tehnikad on erisugused − näiteks Jussi Valtakari on esindatud puuskulptuuridega. Valtakari tööd võivad sündida nii, et  ta istub teleri ees ja sirgeldab eskiise. Inspireerivamad sirgeldused saavad hiljem puuskulptuurideks − tähendab, iga skulptuuri taga on lugu, mis sünniloost tulenevalt on päevakajaline. Näiteks on ühe skulptuuri teema hübriidsõjad.

Valtakari ja tema abikaasa Eeva-Kaisa Jakkila, kes elavad Illuka sõprusvallas Taivalkoskis, on varem kohalikule rahvale oma töid näidanud 2011. aastal − Kurtnas ja ka Jõhvi kontserdimajas. Maali ala magister Blazej Rusin on tuttav näitusega Jõhvi kunstikoolis ja noormees ei varja oma Eesti-lembust.

Rusini pedagoogivõimed tulid hästi välja Kohtla-Järve Järve gümnaasiumis, kus kooli arendusjuhi Vaili Talimäe kogutud õpilased maalisid koos päris kunstnikega täis kooli kolmanda korruse koridori põhjaseina. Poolakas haaras noored kaasa oma temperamendi ja organiseerimisvõimega.

Rusin ütles, et enim naudib ta kohtumisi Ida-Virumaa noortega, ja oli õnnelik, et Jõhvi kunstikooli õpilased mäletavad teda ja tema neid. Rusin rõhutas ka Eesti olulisust oma loometeel: "Võib öelda, et Eesti side on alaline ja ma olen selle eest tõeliselt tänulik. Isegi kui siin pole kunstiprojekti, ma kindlasti naasen järgmisel aastal."

Põnev Eesti

Saksamaal Kölnis elav Jürgen Umlauff, kes "Kohtumisel sõpradega" on esindatud germaani saatusejumalannadest kõneleva videoga "Nornid", on varem korduvalt rännanud müstilisel Venemaal, aga Eestis on esimest korda. Umlauff ütles Põhjarannikule, et Ida-Virumaa muljed on põnevad.

"Esimesed muljed on väga head ja keskkond on rahustav. Tahaks Eestisse rokem süüvida, see on huvitav paik," rääkis kunstnik, kelle enamik töid on maalid, mis on kahe värviga lahendatud.

Jussi Valtakari kiitis Ida-Virumaad, mis tema tunde järgi on mõne aastaga oluliselt arenenud. "Just välimuse poolest. Jutud Eesti imest, tundub, on tõde. Narva jõge ja piiri vaadates adub pinget, aga see võib johtuda ka ajalooteadmistest," rääkis Valtakari.

Silke Haase kiitis Läänemere ümbrust − varem on ta külas käinud Valtakari perekonnal Soomes. "Mulle istub siinne valgus ja maastik meenutab Soome oma. Tallinnas külastasime KuMu ja see jättis ülihea mulje − nägime palju huvitavaid töid," rääkis Haase. Sarnaselt abikaasa Jürgeniga rõhutas ta vajadust paremini Eestisse süüvida.

Haase tööd on nagu kollaažid, kus on kasutatud ka fotot. Samuti on naine tunnustatud arheoloogialeidude jäädvustaja − seda küll mitte ekspeditsioonidel, vaid hiljem, laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles