Jõhvi esitas noortekeskuse ehitajale suure nõude

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi noortekeskus on nüüdseks renoveeritud ning avamine kavandatud 14. oktoobrile, ehkki kasutusluba ruumidel veel pole. Eile olid esimesed koolinoored keskuses aga juba aega veetmas.
Jõhvi noortekeskus on nüüdseks renoveeritud ning avamine kavandatud 14. oktoobrile, ehkki kasutusluba ruumidel veel pole. Eile olid esimesed koolinoored keskuses aga juba aega veetmas. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vald esitas noortekeskust renoveerinud OÜ-le Sepmar rohkem kui 16 000 euro suuruse nõude lepingu rikkumise ning otsese kahju tekitamise tõttu.

Jõhvi vallavalitsus sõlmis Sepmariga noortekeskuse ehitustööde lepingu maksumusega ligi 45 000 eurot tänavu 5. märtsil ning tööd pidid valmis olema 30. juuniks. Ent need venisid ning alles 14. septembril edastas ehitaja vallavalitsusele tehtud tööde akti. Kuni eilseni ei olnud vallavalitsus saanud aga kõiki vajalikke dokumente.

Põhinõue tööde venimise eest

Vallavalitsuse väitel kohustus ehitaja kunstikooli hoones asuva noortekeskuse renoveerimise ajal tasuma elektri-, vee- ja küttekulud mõõturite järgi. Märtsikuus paigaldaski Sepmar ise ruumidesse vajalikud mõõturid, ent kui aprillis esimesed näidupõhised arved saadi, kruviti mõõturid maha. Peale selle heidab vallavalitsus ehitajale ette, et see ei koristanud tööde lõppedes korralikult objekti ära, nii et vald pidi puhastusteenuse tellima, samuti ei kooskõlastanud Sepmar vallaga alltöövõtjat, nagu lepingu järgi tegema pidi.

Kõige suurem etteheide ehitajale on aga lepingu tähtaja märkimisväärne ületamine ligi kahe ja poole kuu võrra.

Samuti süüdistab vald ettevõtjat otsese kahju tekitamises. Nii olid probleemid objekti valvega, mistõttu turvafirma ekipaaž pidi kuuel korral valeväljakutsele reageerima ning selle eest kasseeriti vallalt raha. Tööde ajal kasutasid ehitajad poolte kokkuleppel kunstikooli duširuume. Tööde lõppedes aga ilmnes, et koos töömeestega olid lahkunud ka duširuumi kardin koos puuga, põrandamatt, dušiotsik ning kuus kuulkraani.

Kokku nõuab Jõhvi vald ehitajalt leppetrahvina ning kahju tekitamise eest 16 153 eurot.

Jõhvi vallavalitsuse liige Urmas Aunap ütles, et siiani pole ehitaja esitanud vajalikke dokumente, mis võimaldaks vallavalitsusel väljastada noortekeskusele kasutusluba. Kuna ehitamist rahastas EAS, siis peab vald raha kasutamise kohta aruanded esitama, kuid seda teha ei saa, kuna dokumentatsioon on puudulik.

"See ei ole meie poolt mingi kius. Niimoodi ei tehta objekte ja ei anta neid üle. Kust selline ehitaja üldse tulnud on?" sõnas Aunap, kes enne vallavalitsusse tööle tulekut juhtis oma ehitusfirmat. Tema sõnul on vald valmis ka kohtusse minema. "Et lõpuks ometi tuleks pretsedent ja vähemalt Jõhvi valda ärgu sellised firmad enam pakkumisi tegema tulgu," lausus ta.

Ehitaja nõuet ei tunnista

OÜ Sepmar juhatuse liige Alar Seppern nõuet ei tunnista. "Esiteks oli objekt üle antud mitte septembris, nagu seal väideti, vaid augustis," lausus ta. Tööde venimist selgitas ehitusfirma juht lisatöödega, mida lepingus ei olnud, ning sellega, et projekt tuli ümber teha. "Algul oli plaanitud puitpõrand, kuid siis selgus, et puitpõrandat teha ei saa, ning tuli valada betoonpõrand ja paigaldada soojustus," selgitas Seppern.

Tema sõnul ei kavatse nad nõuet rahuldada. "Tööd on ju tehtud ja ruumid korras. Oleme valmis vallavalitsusega neid küsimusi arutama ning kompromissi otsima," lausus ta.

Praeguseks on vald Sepmarile enamiku lepingu järgi ette nähtud summast üle kandnud.

Sepmar on tänavu avaliku tähelepanu all olnud ka segadusega, mis tekkis Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi staadioni ehitusel, kus ta oli alltöövõtja. Sepmar süüdistas peatöövõtjat Riito Ehitus tehtud tööde eest mittemaksmises, viimane aga väitis, et töödes on puudujääke. Lõpuks asusid Sepmari alltöövõtjad staadioni aeda demonteerima ning lahkusid objektilt. Praegu töötab seal uus ehitaja ning staadion peaks valmima 15. oktoobriks.

Sepmari nimi kerkis tänavu esile ka Jõhvi vene põhikooli fassaadi puhul, mille renoveerimise Jõhvi vald firmalt paar aastat tagasi tellis. Hiljem on vald esitanud firmale kvaliteedi kohta pretensioone ning nõudnud ka garantiiremonti.

"Kindlasti oleme teinud vigu. Aga aastas teeme me üle 40 objekti ning võin öelda, et 95 protsenti on neist väga hästi tehtud. Aga ega keegi kiitma hakka, kui tööd hästi teed," sõnas Seppern.

Jõhvi noortekeskuse avamine on plaanis 14. oktoobril. Jõhvi vallavalitsuse liige hariduse, kultuuri ja spordi alal Tiina Kullamä avaldas lootust, et selleks ajaks saab kasutusluba väljastatud. "Tegelikult on ju tööd tehtud, mööbel ja sisustus kohe-kohe saabumas. Niigi pidime tööde venimise tõttu avamist suvel edasi lükkama," sõnas ta. Tööde venimise pärast ei saanud noortekeskuse ruumides suvel näiteks õpilasmalevat teha ning selleks tuli kasutada kunstikooli ruume.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles