Sirgala hüljatud hoonesse rajatakse sotsiaalmaja

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra abina on uued aknad juba saabunud ja ette pandud − sellega eristub Nooruse t 9 teistest Sirgala majadest.
Norra abina on uued aknad juba saabunud ja ette pandud − sellega eristub Nooruse t 9 teistest Sirgala majadest. Foto: Matti Kämärä

Eesti metodisti kiriku Jõhvi koguduse pastor Artur Põld küsib Kohtla-Järve linnavõimudelt enda käsutusse ühte mahajäetud hoonet keset inimtühjaks muutunud Sirgalat, et luua sinna keskus neile, kes ei saa ise oma eluga hakkama.

Artur Põld rääkis, et sotsiaalmaja rajamise mõte hakkas idanema supiköögist, mida metodisti kirik on Sillamäel juba aastaid korraldanud.

"Seal käib ka Sirgala elanikke. Meil on soov tegelda inimestega, kes tahavad oma elu muuta. Tahaks pakkuda sellistele inimestele kohta, kus elada ja omaette olla. Sinna oleksid oodatud kõik, kes tunnevad end ühiskonna poolt tõrjutuna. Kõik, kellel on ühel või teisel põhjusel probleeme elus iseseisvalt hakkama saamisega."

Kaotanud lootuse

Nooruse t 9 asuvas hoones, mida saaks Põllu hinnangul sotsiaalmajaks-tugikeskuseks rekonstrueerida, on kunagi olnud raamatukogu, kinosaal ja ühiselamutoad. Seda ajal, kui Sirgala oli veel rahvarohke.

Põld tähendas, et kui asula õitsengu aastatel elas seal umbes 3000 inimest, siis pärast põlevkivikarjääri sulgemist hakkas rahva arv kokku kuivama, jäädes praegu alla 70 inimese.

"Jäänud on need, kellel lihtsalt pole enam kusagile minna. Sirgalas elavad valdavalt pensionärid. Teiseks püsielanike rühmaks on kujunenud naaberlinnadest siirdunud sotsiaalselt vähekindlustatud üksikud inimesed ja pered, kes on majandusraskuste või puudulike toimetulekuoskuste tõttu kaotanud oma töö- ja elukohad. Paljud neist elavad tühjaks jäänud kortermajades ilma elektrivarustuse, keskkütte, vee ja kanalisatsioonita. Paljud neist ei näe olukorrast väljapääsu ja on kaotanud lootuse."

Kavandatav keskus aitaks neid probleeme osaliselt lahendada. Selleks vajab Nooruse t 9 hoone põhjalikku uuendamist, tänu millele saaks üks Sirgala majadest korda ja uue elu. "Majas polnud uksi, aknaid, põrandaid ega elektrit − mitte midagi. Ka katus on omadega läbi. Norra abiga on uued aknad ja uksed juba kohale jõudnud," rääkis Põld.

Esmalt on kavas avada heategevuslik supiköök hoone esimesel korrusel, kus inimesed saaksid sooja kõhutäie. Pesemisvõimaluste tagamiseks rajatakse duširuumid ja pesuköök. Samuti on mõttes järelevalvega mängutuba.

Hoone teisele korrusele kavatsetakse välja ehitada elutoad ja väiksemad korterid neile, kellel katusealune puudub või on muutunud elamiskõlbmatuks. Plaanis on rajada hoone lähedusse aiamaa, kus kasvatada oma tarbeks köögivilju ning pidada koduloomi. "Oleme juba mõned aiamaad lähikonnas kokku ostnud, kus inimesed saaksid töötada," märkis Põld.

Tööharjumus vajab taastamist

Abivajajaid on kavas kaasata kõikidesse ettevõtmistesse, andes neile võimaluse harjutada töö tegemist, mis paljudel puudub. "Praktika on näidanud, et oma töötulemusi nähes tõuseb inimestel enesehinnang ja usk tulevikku."

Projekti toetab Norra kristlik heategevusorganisatsioon Misjon Europa, mis rahastab sotsiaalprojekte mitmes Ida-Euroopa riigis. Ida-Virumaal toetab see organisatsioon Sillamäe supikööki, Kohtla-Järvel tegutsevat heategevusorganisatsiooni Mission Manna ning Aseri narko- ja alkoholisõltlaste rehabilitatsioonikeskust.

"Omalt poolt oleme valmis projekti panustama inimressurssi. Meie konsultantide ja koostööpartnerite abil on kümned inimesed suutnud tõusta jalule, vabanenud sõltuvustest, leidnud endale töö, loobunud asotsiaalsest eluviisist ning muutunud täisväärtuslikeks ühiskonna liikmeteks. Paljud neist on nüüdseks ise toeks teistele abivajajatele ning on valmis töötama kavandatavas tugikeskuses," ütles Põld.

Sotsiaalmaja rajamiseks soovib metodisti kirik saada Nooruse t 9 hoonet enda käsutusse.

"Kuna hoonealune maa ei ole kinnistatud ning hoonet ei ole võimalik võõrandada ilma maata, oleme valmis alustama rendilepingu alusel ning tulevikus tegema vajalikke toiminguid maa mõõdistamiseks ja kinnistusraamatusse kandmiseks. Projekti tarbeks oleme vajaduse korral valmis moodustama eraldi mittetulundusühingu või sihtasutuse," kinnitas Põld.

Kohtla-Järve linnapeaabi Ahtme, Oru ja Viivikonna linnaosas Tiit Lillemets ütles, et Artur Põllu ettepanekut arutatakse novembrikuu jooksul linnavalitsuse istungil.

Ta ei näinud põhjust, miks linnavõimud peaksid eitavalt vastama. "Sellest oleksid huvitatud kõik osapooled. Sotsiaalmaja elvadaks natukene Viivikonna linnaosa[Sirgala kuulub Viivikonna linnaosa alla − toim.] ja annaks ka kohalikele veidi lootust."

Lillemetsa hinnangul on Sirgala hea koht neile, kes tahavad pahedest lahti saada ja omaette olla. "Heakord oli seal küll vahepeal käest lastud, aga praegu on linnaosa korras. Probleem, mis jääb veel tükiks ajaks, on tühjad hooned, mis vajaksid lammutamist. Aga selleks pole praegu võimalusi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles