Maakond võib kiidelda Eesti parema kokaga

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Nikoškov koos oma assistendi Anastassia Kruglovaga Resto Clubi õhtul 17. oktoobril kohvikus Muna vikerforellirulle safranimajoneesiga serveerimas.
Aleksandr Nikoškov koos oma assistendi Anastassia Kruglovaga Resto Clubi õhtul 17. oktoobril kohvikus Muna vikerforellirulle safranimajoneesiga serveerimas. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa võib Aleksandr Nikoškovi näol kiidelda kokaga, kes ainsana on neli aastat järjest suutnud Eesti kokkade meistrivõistlustel aasta koka tiitlile olla esikolmikus. Ehkki Aleksandr Ida-Virumaal restoranis ei tööta, korraldatakse Narva kolledži kohvikus Muna, kus ta on peakokk, Resto Clubi nime all gurmeeõhtuid, mille menüü annab ka pealinna tipprestoranidele silmad ette.

Et Aleksandr Nikoškov ei maga loorberitel (sobiv sõna, muuseas, kokanduse puhul!), tõestab see, et kui  Põhjarannik võtab temaga kesknädalal ühendust, katab ta parajasti ühes uhkes pulmas lauda.

Teles, pulmas ja olümpial

10. kuupäeval näitas ta ETV+ saates "TVoi vetšer" seda, kuidas valmivad delikatessid, mida võisid maitsta presidendi vastuvõtu külalised tänavu veebruaris vabariigi aastapäeval Jõhvi kontserdimajas.

21. Eesti kokkade meistrivõistlused aasta koka tiitlile kulmineerusid 29. oktoobril ja Aleksandr pälvis võistlustel, kus ta eelmisel kahel aastal hõbemedali välja teenis, pronksi. Kas kokandusest saab rääkida nagu spordist?

Tänavusel kokkade võistlusel pidid osalejad valmistama eelroa, mille põhikomponendid olid nerka ehk alaska lõhe ja argentina hiidkrevett. Pearoa pidid nad valmistama veiseliha tagatükist. Ja magustoidu muskaatkõrvitsast ja vaarikatest.

Eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli tingimus, et eelroog ja magustoit peavad olema serveeritud kuue portsjonina taldrikul ning pearoog ühe näidisportsjonina taldrikul ja viie portsjonina spetsiaalsel vaagnal. Vaagnal serveering on inspireeritud Bocuse d'Ori võistlusest. Käesoleval aastal aga pidi vaagnal serveerima magustoidu. Eelroog ja pearoa kuus portsjonit tuli serveerida taldrikul.

Tänavu pidid "tippsportlased" otsima endale ise abilise. Aleksandr valis selleks Anastassia Kruglova, kes õpib kokandust Narva kutseõppekeskuses teisel kursusel. Aleksandr jäi Nastja töö ja abiga väga rahule.

"Käesoleval aastal valmistusin konkursiks väga põhjalikult ja pärast võistlust võin öelda, et sellega, kuidas töötasin ja mida tegin, jäin väga rahule. Kui eelmistel aastatel pälvisin trahviminuteid − kui põhiaeg oli ületatud, võeti iga üle läinud minuti eest trahvipunkte maha −, siis tänavu jõudsin teha kõik õigel ajal. Toidu maitse, välimuse ja tekstuuri poolest olen 100 protsenti kindel, et mul õnnestus teha toitu nii, nagu olin selle planeerinud. Kui võistlus lõppes, käisin vestlusel kohtunikega ning nemad põhjendasid minu punkte ja kohta sellega, et ma olevat üle pingutanud: komponente ja maitseid olevat olnud liiga palju," annab Aleksandr aru.

Aleksandr on tippvõistlusel osalenud neljal aastal ja tal on õnnestunud iga kord pälvida koht esikolmikus − ühelgi teisel Eesti kokal ei ole sellist medalite kollektsiooni!

Inspireeriv konkurss

"Võistlus on minule see aeg, kui ma panen kõik oma mõtted kokku ja töötan maksimumi peal. Neid ideid, mida ma töötan välja võistlusteks, jagub terveks järgnevaks aastaks," räägib Aleksandr.

Resto Clubi projekti mõtles BBQ  Cateringi rahvas korraldada kohe, kui hakati tegutsema Narva kolledži kohvikus Muna. Selle projekti mõte on teha üheks õhtuks kohvikust restoran, kus kokad valmistavad inimeste silme all hõrkusid roogasid, kus on personaalne teenindus ja välja valitud spetsiaalsed veinid. Ja nii, nagu kohvik Mozart püüdis edendada toidukultuuri Jõhvis, jätkab BBQ  Catering seda Narvas.

"Igal piirkonnal on oma eripära. Need mudelid, mis töötavad Tallinnas, ei pruugi töötada Tartus, Tartu mudel ei pruugi töötada Narvas jne. Seega iga toitlustuskohta peaks tegema piirkonda, kliente ning klientide soove ja ootusi arvestades. Kui kohvik asub sellises ilusas ja moodsas haridusasutuses, peame me kindlasti kõigepealt arvestama nende inimestega, kes õpivad ja õpetavad selles majas,"  räägib Aleksandr.

Ja lisab: "Kui minu käest küsida, kuidas võiks välja näha Narva esindusrestoran, siis mina ütleksin, et tulge Munasse Resto Clubi järgmisele üritusele, siis näete. Järgmine klubi üritus on planeeritud valentinipäevaks, 14. veebruariks. Selleks õhtuks mõtlen ma välja romantilise menüü ja kindlasti valime ka selle toidu juurde sobilikud veinid. Kõik on teretulnud."

Resto Clubi menüü, mida pakuti eelmisel üritusel 17. oktoobril, koostas Aleksandr spetsiaalselt selle päeva jaoks. Toidu kriteeriumid olid järgmised: eestimaine tooraine, toitude värvi kompositsioon, mõnus tekstuur ja muidugi suurepärane maitse. Põhjaranniku köögikomando võib kinnitada, et see oli võrratu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles