Kuidas leida laen, mis ei muutu hiljem võlakoormaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne, kui hakatamõtlema krediidikohustuse võtmisele, tuleks välja selgitada, milline laenusumma oleks üldse jõukohane.
Enne, kui hakatamõtlema krediidikohustuse võtmisele, tuleks välja selgitada, milline laenusumma oleks üldse jõukohane. Foto: Põhjarannik

 

Kuigi keegi ei soovi sattuda olukorda, kus on vaja võtta õlule finantskohustus, tuleb elus ette hetki, mil see valik võib olla väljapääsmatu. Sellises olukorras ei pea meelt heitma, vaid tuleks hoopis tegutseda kaalutletult ja arukalt, et leida laen, mis aitab rahahädast välja ning ei too hiljem kaasa makseraskuseid.

Laenuvõrdlusportaal Financer.com annab alljärgnevalt mõned nõuanded, kuidas leida mõistlik laen ning teha õige otsus.

Mõtle oma maksevõimekusele

Enne, kui hakkad mõtlema krediidikohustuse võtmisele, tuleks välja selgitada, milline laenusumma oleks üldse jõukohane. Makseraskused tekivad eelkõige rutaka laenuvõtmise tõttu, eeldades, et sissetulekust jagub nii igapäevaelu kui ka krediidikohustuste tarbeks, kuid reaalsuses avastatakse hiljem see osutuvat vääraks arvamuseks.

Sellise stsenaariumi vältimiseks tuleb juba enne laenupakkumiste vaatamist selgeks teha, kui suur kuumakse sobiks sinu eelarvega. Selle jaoks arvuta kokku oma olemasolevad krediidikohustused ning vaata, kui suure osa moodustavad kohustused sinu sissetulekust. Kuldse reegli kohaselt ei tohiks krediidikohustused võtta igakuisest sissetulekust rohkem kui 40% - nii peaks pärast kohustuste tasumist jääma piisavalt raha selleks, et tasuda oma olmekulude ja muude vajalike kulutuste eest.

Kui olemasolevad kohustused ning uue laenu kuumakse koos jäävad alla 40%, võid olla oma maksevõimekuses juba pisut kindlam.

Kasuta Financer.com võrdlustabeleid

Järgmise sammuna tasuks võrrelda erinevaid laenutooteid, et leida endale soodsaim ja parimate tingimustega võimalus. Eestis on kümneid krediidiandjaid ning neil kõigil on mitmeid erinevaid laenupakkumisi, mistõttu võib kõigi üksipulgi läbivaatamine võtta rohkelt aega.

Siinkohal tuleb aga appi Financer.com võrdlusportaal, mis on loodud eesmärgiga tuua selgust laenuturule. Portaalist leiab kõigi levinud krediiditoodete nagu väikelaenude või kiirlaenude võrdlustabelid ning igas tabelis on reastatud Eesti laenuandjate tooted alates soodsaimast.

Tänu võrdlustabelitele saad kiire ülevaate olemasolevatest võimalustest, hoides ühtaegu kokku nii aega kui ka raha. Lisaks saad lugeda portaalist teiste klientide arvustusi või jätta enda arvustusi pärast laenuandjaga kokkupuutumist.

Loe tingimused ja leping korralikult läbi

Kui oled leidnud huvipakkuva laenuandja, vaata läbi laenupakkumise tingimused ning veendu, et kõik tingimused on sulle vastuvõetavad. Seda tehes tasuks ka vaadata, kas sa vastad kõigile laenuandja soovitud nõuetele: laenu väljastamine võib olla piiratud vanusega või näiteks teatud sissetuleku suurusega. Samuti tasuks kontrollida, kas sa oled maksehäiretest vaba – seda saab teha E-seifi kaudu.

Kui kõik tingimused on sobivad ning sinu taotluse vastus on positiivne, loe põhjalikult läbi laenuleping. Laenuleping kehtestab kõik olulise, mis puudutab sinu krediidikohustust ning mõlema poole – nii sinu kui ka laenuandja – õiguseid ja kohustusi. Arusaadavalt pole lepingute lugemine huvitav, kuid see on kogu laenusuhte aluseks ning seetõttu on ääretult oluline tutvuda iga lepingupunktiga.

Juhul, kui mõni mõiste või punkt jääb segaseks, konsulteeri asjatundjaga või küsi täpsustusi laenuandjalt. Ära allkirjasta ühtegi laenulepingut, kui sa pole iga punktiga täiesti nõus.

Kui tegutsed kaalutletult ja mõtled oma maksevõimele, võrdled laenuvõimalusi soodsaima laenu leidmiseks ning oled hoolikas laenulepingu sõlmimise juures, vähendad võimalust, et võetud laenukohustus tekitab hiljem makseraskuseid. Enne laenukohustuse võtmist konsulteeri asjatundjaga ning ära kiirusta – isegi, kui tekkinud on kiireloomuline rahahäda, mõtle kõigele ülalmainitule ning tee arukas otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles