Jõhvi kontserdimaja lava kattub peagi jääga

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balleti, iluuisutamise ja tsirkusekunsti elementidega etendus "Pähklipureja" − Moskva teatri artistide loodud imeline vaatemäng, millesarnast idavirulased varem näinud ei ole.
Balleti, iluuisutamise ja tsirkusekunsti elementidega etendus "Pähklipureja" − Moskva teatri artistide loodud imeline vaatemäng, millesarnast idavirulased varem näinud ei ole. Foto: KLASSIKALISE BALLETI TEATER

9. detsembril saab Jõhvi kontserdimajas vaadata ebatavalist etendust: Moskva klassikalise balleti teater esitab maailma balletiklassikasse kuuluvat lavastust "Pähklipureja". Kogu maailmas tuntud klassikalise balleti teater on selles lavastuses ühendanud klassikalise balleti, iluuisutamise ja tsirkusekunsti elemendid. 

Publik on selle võrdlemisi noore teatri uuele projektile andnud väga kõrge hinnangu, nimetades seda etendust uskumatuks ja meeldejäävaks. "See on ebatavaline, värske pilk maailmakultuuri kullafondi kuuluvale loole, imelisele muinasjutule igavesest armastusest, reetmisest ning heast ja kurjast," on kirjutanud kriitikud.

Peadpööritavad trikid ja akrobaatika, meisterlikkus, vaatemänguline iluuisutamine, balleti graatsilisus ja haprus ning ilusad kostüümid − kõik see on põimitud üheks ebatavaliseks lavaetenduseks. Võib ju tunduda, et üksteisest kõvasti erinevaid kunsti- ja spordialasid on võimatu kokku panna, ent nagu elugi, areneb ka kunst pidevalt ning pakub vaatajaile üha uusi ja uskumatumaid muljeid.

Jõhvi kontserdimaja projektijuht Ljudmilla Giljova tõdes, et selle aastakümne jooksul, mil kontserdimaja on tegutsenud, on nende lava näinud kõige erisugusemaid metamorfoose, ent jää pole seda veel kordagi katnud. Tegelikult ei hakata seda muidugi veega üle valama ja külmutusseadmeid kasutama, vaid teater toob endaga kaasa spetsiaalse katte, et näitlejad saaksid oma oskusi demonstreerida ning vaatajad nende meisterlikkust nautida.

Jõulukuu imed

""Pähklipureja" on Amadeus Hoffmanni muinasjutu ainetel valminud lavastus kahes vaatuses, muusika autor on Pjotr Tšaikovski ning koreograaf Marius Petipa. Tegemist on nii täiskasvanutele kui ka lastele sobiva võlumuinasjutuga. Süžee on klassikaline − lugu Hiirekuningast ja Pähklipurejast teavad vist kõik ning seda pole ümber jutustama vaja hakata. Kuid esitus on tõepoolest originaalne, midagi säärast pole meil veel olnud. See on just selline etendus, mida tasuks tulla vaatamata kogu perega, kuna lapsed armastavad muinasjutte, täiskasvanud aga saavad imestada lavastuse autorite uskumatu fantaasialennu ja etenduse kujunduse üle. See tantsulis-muusikaline muinasjutt aitab jõulumeeleolu luua, sest detsember on ju kuu, mil me kõik ootame imet, midagi kaunist ja muinasjutulist," rääkis Giljova.

Teenekas noor teater

Moskva klassikalise balleti teater on noor, kuid edukas klassikalise tantsu trupp, mis loodi 2004. aastal. Lühikese ajaga on ta end näidanud professionaalse areneva kollektiivina, mille koosseisu kuuluvad Venemaa balletikoolide paremad esindajad, nii andekad ja perspektiivikad noored kui ka küpsed teenelised tantsumeistrid. Balletitrupi tuumiku moodustavad praegu Moskva koreograafiaakadeemia, Vaganova-nimelise Vene balleti akadeemia (Peterburi) ja teiste kuulsate Venemaa balletikoolide kasvandikud.

Teatri kunstiline juht ja juhtiv solist on Kasahstanist pärit Hasan Usmanov. Tema tantsuanne ilmnes juba varases lapseeas ning ta kutsuti õppima Moskva akadeemilisse koreograafiakooli, mille ta lõpetas 1991. aastal. Seejärel jätkas ta oma haridusteed Moskva koreograafiainstituudis, mille ta lõpetas 1995. aastal balletisolisti ja pedagoogi diplomiga. Usmanovi tantsijakarjäär sai alguse Moskva klassikalise balleti teatris Natalja Kassatkina ja Vladimir Vassiljevi käe all, teda kutsutakse sageli esinema Impeeriumi Balleti etendustesse ning mitmetesse USA, Jaapani ja Euroopa truppidesse. Usmanov on pälvinud preemiaid rahvusvahelistel balletikonkurssidel Moskvas, Pariisis, Luxembourgis, Peterburis, Varnas ja Budapestis.

Moskva klassikalise balleti teater annab sageli külalisetendusi Venemaal, Austrias, Soomes, Saksamaal ja Mehhikos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles