Narvas ja Kiviõlis näeb põnevaid PÖFFi filme

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader dokist "Otsides Babelit".
Kaader dokist "Otsides Babelit". Foto: PÖFF

Tänavuse Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) filme näeb Ida-Virus vaid Narva kinos Astri - lisaks üks film Kiviõlis. Neid on kokku tosin, nendest viis on laste- ja noortefilmid ning loomulikult on fookus väärt venekeelsetel filmidel.

Kokku linastub Astris 12 täispikka mängu- ja dokumentaalfilmi, viis filmi Just Filmi programmist ja seitse filmi PÖFFi põhiprogrammist.

Vene teema

PÖFFi festivali programmi- ja meediajuhi Helmut Jänese sõnul on fookus eelkõige venekeelsetel filmidel ("14+", "Krokodill Gennadi", "Insight" jt), aga ka filmidel, mis tõstatavad teravaid ühiskonnaprobleeme laiemalt.

"Hea meel on Narva tuua PÖFFi põhivõistlusprogrammis osaleva Aleksandr Koti uue linateose "Insight", millel toimub PÖFFil rahvusvaheline esilinastus. Narva publikule ei tohiks võõras nimi olla kindlasti ka Sergei Loznitsa, kes eelmisel aastal esitles PÖFFil oma filmi "Maidan"," ütles Jänes.

Loznitsa tänavune film "Sündmus" kõneleb 1991. aasta augustis läbi kukkunud putšist, mida juhtis Moskvas rühm tulihingelisi kommuniste ja mis tegi lõpu 70 aastat kestnud Nõukogude valitsusrežiimile: sündmus viis Nõukogude Liidu peatse lagunemiseni ja Kremli tippu tõmmati Venemaa Föderatsiooni trikoloor.

"Veerand sajandit hiljem heidab Sergei Loznitsa uuesti pilgu tollastele dramaatilistele päevadele, mida mujal maailmas peeti Vene demokraatia sünnihetkeks. Mis õigupoolest juhtus Venemaal 1991. aasta augustis? Mis oli see jõud, mis tõi rahvahulgad Leningradi paleeväljakule? Kas me olime tunnistajaks ühe režiimi kokkuvarisemisele või hoopis selle nutikale ümber struktureerimisele? Kas inimesed kaamera ees on võitjad või ohvrid?" öeldakse filmi tutvustuses. Filmi näeb Astris laupäeval, 28. novembril kell 21.

Põhjarannikul on olnud au Loznitsat varem intervjueerida kahel korral − "Maidani kangelased trotsivad väärikuse nimel surma" (6. detsember 2014) ja "Film ebaõiglusest kappab tuhkru hobuse seljas" (11. detsember 2010).

Pimedus

Režissöör Aleksandr Koti filmi "Insight" peategelane Pavel Zujev kaotab nägemise ja peab kogu elu otsast alustama. Kõik tema sidemed minevikuga on katki rebitud, kuid selles uues elus kohtab ta imelist naist, kes näeb rohkem kui teised inimesed. Tema nimi on sümboolne - Nadežda, mis tähendab vene keeles lootust.

Kot tõestab, et ta on võimeline väntama peaaegu igas žanris filme: ta on liuelnud mängleva kergusega melodraamast ("Kaks autojuhti", 2001) sõjaväefilmi ("Fortress of War", 2010) ja uusaastakomöödiani (lühilugu filmis "Jõulupuu 2", 2011), astudes seejärel sammukese visuaalse luulekeele suunas ("Katse", 2014).

Oma viimases filmis balansseerib Kot peenelt draama ja melodraama vahel. Näitlejad Agrippina Steklova ja Aleksander Jatšenko teevad sügavalt psühholoogilise ning täpse töö, mis laseb ka kõige ebatavalisematesse olukordadesse sattunud kangelastel veenvalt mõjuda. Samuti osaleb filmis Andrei Bilžo, kelle poeg väntas tänavu Narva-Jõesuus oma esimese täispika filmi "Kala-kala". "Insighti" näeb laupäeval, 28. novembril kell 17.

Režissöör David Novacki dokis "Otsides Babelit" suundub Vene kirjaniku Babeli lapselaps vanaisa hukkamise 75. aastapäevaks valminud teoses tolle jälgedes läbi Ukraina, Prantsusmaa ja Venemaa otsima, mis kirjanikust õigupoolest alles on jäänud.

Oli ju Babel (1894-1940) tuntud oma NSVLi vastu suunatud kriitiliste mõtteavalduste ja kirjatööde poolest (neist mitmed on avaldatud ka eesti keeles), mis maksidki talle lõpuks elu, aga said saatuslikuks ka tema loomingu levitamisel: pärast hukkamist kadus tema nimi nii kirjandusannaalidest kui ka entsüklopeediatest, samuti võeti tema teosed maha kõikide õppeasutuste lugemisvarast. Temast sai "see-keda-ei-tohi-nimetada".

"Otsides Babelit" näeb Astris laupäeval, 28. novembril kell 14.45.

"Kanada noortefilm "Isegi lammastel on hambad" toob laupäeval, 21. novembril kell 18 Narva vaatajate ette verd tarretava õuduspõneviku. Nii et eri žanrites ja erisuguse stiiliga filme on meil palju," soovitab Jänes.

Tänu PÖFFi suursponsori Alexela panusele näeb Kiviõli 1. keskkoolis 18. novembril kell 17.30 ja 19. novembril kell 19.30 linnas esimest korda üht festivali filmi. Kiviõli ajaloo esimeseks PÖFFi filmiks on Kalmõki režissööri Ella Manžejeva film "Kajakad".

Kõikidel filmidel on lisaks ingliskeelsetele ka venekeelsed subtiitrid. Tänavuse PÖFFi filme näeb Narva kinos Astri 13.-29. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles