Ida-Virumaa tantsunaiste kolm põlvkonda põrutavad juunis Jõgevale peole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi naisrühm Gevi (pildil) ja Tammiku naisrühm tantsivad II Eesti naiste tantsupeol N1 rühmaliigis, kuuludes Eesti naisrahvatantsurühmade tippude hulka.
Jõhvi naisrühm Gevi (pildil) ja Tammiku naisrühm tantsivad II Eesti naiste tantsupeol N1 rühmaliigis, kuuludes Eesti naisrahvatantsurühmade tippude hulka. Foto: GEVI ARHIIV

Laupäeval Kohtla-Järvel peetud ülevaatus tõmbas hoogsa juti alla Ida-Virumaa kolme põlvkonna tantsunaiste proovist proovi kestnud pingutustele: kõik 22 rühma, kes soovisid osaleda juunis Jõgeval toimuval II Eesti naiste tantsupeol "Mehe lugu", said selleks loa.

"Ükski rühm, kes on kodutöö hästi teinud, ei pea sellest peost ilma jääma," sõnas peo korraldustoimkonna juht Airi Rütter enne maakondlike ülevaatuste algust.

Tantsuõpetaja Urve Kilgi meel on rõõmus, et Ida-Virumaa neiud, naised ja memmed on selleks peoks usinalt harjutanud ning kuuluvad nende hulka, kel kodutöö hästi tehtud. "Väga tublid," kiitis ta, tundes heameelt ka tantsurühmade arvukuse üle. "See on täitsa uskumatu, et nii palju on eesti rahvatantsurühmi siin katastroofi äärel oleval Ida-Virumaal."

Ligi 5000 tantsijat

Peo korraldajad on usaldanud kolmele Ida-Virumaa tantsuõpetajale vastutusrikka ülesande, olla lavastustoimkonnas liigirühma N5 juhtideks. Kilk on üks neist, Taivo Aljaste ja Marju Auli kõrval.

Valgas, Põlvas, Võrus, Viljandimaal, Paides ja Jõgevamaal N5 rühmade valmisolekut tänavuseks Eesti suurimaks rahvakultuuripeoks hindamas käinud Kilk tõdeb pärast Kohtla-Järvel peetud ülevaatust, et Ida-Virumaa selle rühmaliigi tantsijatel pole kõige vähematki põhjust silmi maha lüüa. "Mina jäin nendega väga rahule," sõnab ta, olles üllatunud uute rühmade tragidusest. "Ja ka vanad rühmad olid ennast kenasti kokku võtnud. Kokkuvõtvalt oli meie Ida-Virumaa N5 väga tubli."

12. juunil Jõgeva linna staadionil toimuvale II Eesti naiste tantsupeole on registreerunud üle 400 tantsurühma ligi 5000 tantsijaga. Pealtvaatajaid oodatakse pidu nautima ligi 7000. Kavas on peaproov-etendus ja kaks kontsertetendust.

Etenduse lavastab mitmete üldtantsupidude lavastaja ja liigijuht Ülo Luht. Peo muusikajuht on Toomas Lunge ja tekstide autor Heiki Vilep.

Ivo Linna sünnipäev

Kui esimene, viie aasta tagune naiste tantsupidu kandis pealkirja "Naise lugu", siis teisel peol jutustatakse mehe lugu ehk antakse edasi seda, kuidas mees näeb naist oma silmade ja südame kaudu.

Peokorraldajate sõnul põrkuvad lavastuses kokku kaks maailma: avatud ja elurõõmus ning suletud ja kibestunud. Lugu, milles on kirge ja armastust, aga ka viha ja põlgust, aitavad jutustada peo patroon Ivo Linna ja Tiit Sukk.

Toreda kokkusattumusena on Linnal tantsupeo toimumispäeval, 12. juunil sünnipäev. "Elu jooksul on mul igasuguseid sünnipäevi olnud, ent seda, et 4700 naist mulle sünnipäeva puhul tantsivad, pole küll varem juhtunud. Nüüd pakub elu mulle sellisegi võimaluse," on II Eesti naiste tantsupeo päeval 67aastaseks saav Linna märkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles