Üheksas balletifestival algas filmiprogrammiga

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen etendusest "Don Quijote".
Stseen etendusest "Don Quijote". Foto: Põhjarannik

5.-8. maini Jõhvi kontserdimajas toimuva üheksanda balletifestivali peakülaline on Valgevene rahvuslik ooperi- ja balletiteater. Festivali kavas on mitmesuguseid etendusi ja kontserte nii täiskasvanuile kui lastele.

Ehkki balletifestival toimub 5.-8. maini, võib öelda, et festivali kava sai alguse juba esmaspäeval, mil Jõhvi kontserdimaja kinosaalis Amadeus hakati näitama tantsufilmide programmi. Nii näiteks saab teisipäeval kell 19 vaadata kuulsast Moskva Suurest teatrist jutustavat dokumentaalfilm "Bolshoi Babylon", kolmapäeval kell 17.15 aga on kavas dokumentaalfilm "Tutu", mis tutvustab maailma eri paigust pärit üheksa noore tüdruku silme läbi tantsijaks saamise telgitaguseid.

Samal päeval kell 19 saab vaadata ka dokumentaalfilmi "United Dance Company", mille üks peategelastest on rahvusooperi Estonia solist ja tänavuse balletifestivali lastegala kunstiline juht Sergei Upkin.

United Dance Company on rahvusvaheline balletitrupp, mida on viisteist aastat juhtinud Alexandre Hoffmann. UNESCO toetusega rahvusvahelise tantsunõukogu egiidi all tulevad kaksteist tipptantsijat kokku ühiseks kunstiprojektiks, et anda kümme etendust. Teatri, nüüdis- ja klassikalise tantsu ning originaalloomingu kõrval on vaatajail võimalus osa saada loovast ja poeetilisest kaleidoskoobist, mis peegeldab erilist tantsumaailma keelt, õppida tundma balleti loomise samme − kostüümid, proovid, trupi elu, lavatagune maailm − ning tutvuda ajaloost ja maagiast tulvil võrratu Augsburgi teatriga.

"Mul on vedanud: olen kaks korda − 2000. aastate algul ja 2012. aastal − koos Alexandre Hoffmanniga Euroopa turneel käinud," rääkis Sergei Upkin. "Viimasel korral kutsuti mind kaasa kui ballettmeistrit ning see oli minu esimene juhtimiskogemus. See kujutas endast kaht nädalat väga pingelist tööd: iga päev ringsõidud ja etendused. Meiega oli kõikjal kaasas operaator ning tema jäädvustatud materjalist valmiski lõpptulemusena filmifestivali auhinna saanud film. On meeldiv üllatus, et film, millest ka mina osa võtan, kuulub Jõhvi balletifestivali kavasse. Kusjuures selle lõppvarianti ei ole ma veel isegi näinud."

Enamik Jõhvi balletifestivali tantsufilmide programmi kuuluvatest filmidest on jõudnud ekraanile kas möödunud aastal või tänavu.

Lisainfot tantsufilmide kava kohta leiab internetist aadressilt www.concert.ee.

Uus trupp ja uued lavastused 

Jõhvi kontserdimaja produtsent Ljudmila Giljova ütles, et festivali korraldajate peamine eesmärk on pakkuda vaatajatele võimalikult mitmekesiseid muljeid ning seepärast püüavad nad festivalile kutsuda erisuguseid teatreid. Tänavuse festivali peaesineja on Valgevene rahvuslik ooperi- ja balletiteater, kelle esituses saab näha klassikalist balletti. 6. mail on kavas Ludwig Minkuse ballett kolmes vaatuses "Don Quijote", 7. mail aga Rimski-Korsakovi ühevaatuseline ballett "Šeherezade" ja galakontsert, millest võtavad peale valgevenelaste osa ka Eesti rahvusballeti ja Vanemuise teatri balletisolistid.

"Valgevene teatrisse on koondunud riigi parimad artistid. Viimase 15 aasta jooksul on balletitrupp käinud etendusi andmas rohkem kui 30 riigis," rääkis Giljova. "Teatris töötavast sajast artistist kannavad paljud aunimetust ning on saanud auhindu mainekatel rahvusvahelistel konkurssidel. Ootame Valgevenest üle poolesaja külalise ning loodame, et meie asjatundlik publik oskab neid vääriliselt hinnata."

Kirg klassika vastu

Jõhvi kontserdimaja müügijuht Svetlana Skrebneva tõdes, et idavirulaste kirg klassika vastu ei ole vaibunud.

"Üle 1200 pileti peaetendustele on juba ammu müüdud, kusjuures ühesugune huvi on mõlema etenduse vastu," on Skrebneva rahul. "Kuid veel on jäänud mõningaid vabu kohti, seepärast soovitan huvilistel kiirustada. Tahan ühtlasi meelde tuletada, et pärast laupäevast balletietendust saab muusikalist õhtut jätkata kohvikus Noot, kus kava algab kell 21.30. Samuti soovitan kõigil, kel võimalik, külastada neljapäeva keskpäeval algavat vanematele lastele ja noortele suunatud etendust "Aastaajad", mis on valminud koostöös rahvusooperiga Estonia ja Rootsi suursaatkonnaga."

Eesti disainerite moesõu 

Üks Jõhvi balletifestivali uutest traditsioonidest on moesõude korraldamine. Laupäeval, 7. mail kell 16 toimub kontserdimaja kolmanda korruse fuajees Eesti kunstiakadeemia tudengite etnomoesõu, mis on ette valmistatud koostöös Eesti moekunstniku, Montoni naisterõivaste peadisaineri ja luksusliku moebrändi Uschanka looja ning tänapäevast etnomoodi tutvustava raamatu "Eesti rahvarõivas ja mood" autori Piret Puppartiga. Vaatemäng on inspireeritud Eesti rahvuslikust pärandist alates Seto pühaserätist kuni Mustjala seelikuni, pakkudes modernset lühikokkuvõtet kogu meie vägevast etnograafiavaramust, kuid sekka leiab ka eksootilisemaid noote.

Rohkem tähelepanu lastele

Suurt tähelepanu pööravad festivali korraldajad alati ka järeltulevale põlvele. Lapsi ja noori oodatakse kinno ning neile on suunatud nii pühapäevane laste balletigala, millest võtab osa 180 noort balletiartisti, kui ka paljud teised üritused. Nii näiteks toimub pühapäeval kella 12-17 kontserdimaja teise korruse fuajees tasuta kogu pere töötuba "Me armastame balletti", mida juhendavad Tiina Tamberg, Tatjana Petšeritsa ja Tiina Kivil ning kus balletisõbrad saavad oma kätega mälestusesemeid meisterdada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles