"Kuldne mask" jõuab taas Sillamäele

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Šergini põhjamaadeaineliste muinasjuttude põhjal valminud lavastus "Ujus valge purjega laevuke" on mõeldud vaatamiseks kogu perele.
Boriss Šergini põhjamaadeaineliste muinasjuttude põhjal valminud lavastus "Ujus valge purjega laevuke" on mõeldud vaatamiseks kogu perele. Foto: Põhjarannik

Teatrifestival "Kuldne mask Eestis 2016" toimub Tallinnas ja Sillamäel 8.-18. oktoobrini. Festivali kavas on viis lavastust ja kümme etendust, traditsioonilised meistriklassid, loomingulised kohtumised ja vaatajate arutelud.

"Kuldne mask" meelitab juba üle kümne aasta kohale tohutul hulgal teatriaustajaid, kes saabuvad pealinna üle kogu Eesti, kuna korraldajad valivad siin näitamiseks välja parimad uued teatrietendused. Kuna kõikidel etendustel on eestikeelne sünkroontõlge, käib neid vaatamas ka hulgaliselt eesti publikut. Eesti vaatajad näevad sageli esimestena uusi "Kuldse maski" nominente, mõnikord aga ka tulevasi Vene professionaalse "Kuldse maski" preemia laureaate. Nii ka tänavu.

"Peterburi Suure Draamateatriga lepingut allkirjastades ei teadnud veel keegi, et parimaks režissööriks tunnistatakse Andrei Mogutši Ivan Võrõpajevi näidendi "Joobnud" ainetel valminud lavastuse eest," rääkis festivali direktor Svetlana Jantšek. "Me lihtsalt panime valikuga täppi. Meile meeldis see töö väga ning mul on siiralt hea meel, et just selle etendusega festival Tallinnas avatakse."

Jantšeki sõnul võib vene psühholoogilise teatri traditsioonide loomingulise arengu ilmekaks näiteks pidada Raikini-nimelise teatri Satirikon esitatavat Ivan Šmeljovi järgi valminud lugu elu suuremeelsusest "Inimene restoranist". Lavastaja on Jegor Peregudov, peaosas Konstantin Raikin.

"Üldise tunnustuse järgi on see töö suur näitlejavõit," rõhutas Jantšek. "Konstantin Raikin pole Eestis juba väga ammu käinud, kuid publik ei ole teda unustanud ja armastab teda endiselt − kõik piletid on juba välja müüdud. Lohutuseks kõigile neile, kes ei jõudnud piletit osta, võin öelda, et publiku tohutut huvi arvesse võttes püüame me talvel Konstantin Raikini veel kord Tallinna kutsuda, siis juba monoetendusega "Extempore. Oma sõnadega"."

Festivali raames näidatakse ka Dmitri Krõmovi etendust "Vene bluus. Seenelkäik". Vene mõttemaailmas seostub seenelkäik millegi helgega, millegi sellisega, mis ühendab peret, sõpru ja isegi vaenlasi. See on nii kirg kui ka rahunemine ühel ajal, umbes nagu ühispalve või kiiretoimeline palderjan. Seenelkäigul on peaaegu müstiline tähendus, see on kaugel olmeasjadest, omamoodi sinilinnu otsimine.

Võimas muusikal 

Frank Wildhorni ja Leslie Bricusse'i muusikal "Jekyll ja Hyde" Peterburi muusikalise komöödiateatri esituses (möödunud aastal võitsid nad publiku südamed "Chapliniga") on pälvinud preemia parima opereti- või muusikalilavastuse nominatsioonis, kusjuures juba teist aastat järjest.

"Vene näitlejad paistavad silma laitmatu vokaalse meisterlikkusega, mis on kooskõlas tõsise lähenemisega tegelaskuju loomisele," kinnitas Jantšek. "See avaldab muljet nii visuaallavastusliku jõulisuse kui ka muusikalise juhi meisterlikkusega, samuti eredate, täpselt ja oskuslikult välja toodud näitlejatöödega. See on keerulise konstruktsiooniga sünge lugu, milles põimuvad müstika ja psühholoogiline draama. Näitlejatelt nõuab see harukordset vokaalmeisterlikkust ja jõulist mänguoskust."

Kasvatavad tulevasi vaatajaid

Näitetrupi iga väljasõit Tallinnast tähendab suuri kulutusi, mida korraldajad ei saa endale kahjuks alati lubada. Ent festivali meeskond täidab sellele vaatamata 2014. aastal antud lubaduse ning eelolev festival jõuab taas Ida-Virumaale.

"Festivali taset hoida on iga aastaga üha keerulisem: hinnad kasvavad, eelarve aga on endine," sõnas Jantšek. "See on ka peamine põhjus, miks festivali etendusi näidatakse tavaliselt vaid pealinnas. Peale selle ei ole teistes linnades piisavalt suuri teatriplatse, kus saaks näidata täieformaadilisi etendusi. Kohtla-Järvel on nüüd väga ilus kultuurimaja, kuid uuenenud lavale ei saa kõiki dekoratsioone paigaldada, üks festivali tingimusi on aga see, et etendused peavad toimuma samal kujul, nagu nad olid konkursil. Ent kui Narvas viiakse ellu Vaba Lava projekt, siis loodan, et teatrietenduste näitamise võimalused Ida-Virumaal laienevad."

Programmi "Laste weekend" raames saab tänavu  Sillamäe kultuurikeskuses vaadata Peterburi noosooteatri etendust "Ujus valge purjega laevuke", mis on valminud Boriss Šergini põhjamaadeaineliste muinasjuttude põhjal. Lavastaja on Maria Kritskaja.

"See on suunatud üle kuue aasta vanustele lastele, kuid ma ei kahtle, et see meeldib nii lastele kui täiskasvanutele," kinnitas Jantšek. "Maria Kritskaja on võtnud aluseks kolm Boriss Šergini pomoori muinasjuttu ning teinud loo suurest, töökast ja armastavast perest. Sobitudes siin ja praegu rollidesse, laskudes igapäevastesse vaidlustesse meeste ja naiste vahel, loovad nad kättejuhtuvatest asjadest, nagu puutükid ja lõng, otse laval lihtsaid, kuid väljendusrikkaid rekvisiite, mille käigus eri põlvkonna näitlejad tögavad sõbralikult üksteist, kasutades selleks unikaalse põhjamaa kirjaniku magusaid repliike. Ja pealkirjas mainitud väiksel valgel purjel on rohkem ühist võitjast argonaudi kui kaotatud lahingu maiguga."

Miks valiti Ida-Virumaal näitamiseks just see etendus? Sest festivali korraldajate sõnul on täiskasvanutel lihtsam Tallinna pääseda, kui nad tahavad midagi erilist vaadata, lastel aga on see keerulisem. "Üldse tundub mulle, et eredad lasteetendused on väikelinnas harv nähtus. Aga kuidas teisiti tulevasi vaatajaid kasvatada? Seepärast püüamegi kõikidest probleemidest hoolimata tuua midagi ka riigi kaugematesse nurkadesse."

"Laste weekend'i" raames on pealinnas kavas ka etendus "Extempore. Oma sõnadega. A. Puškin. "Jevgeni Onegin"", mida soovitatakse vaatamiseks kogu perele. Tuntud režissööri Dmitri Krõmovi lavastus viib vaataja Puškini maailma ja püüab lasteteatri võtmega avada ust segasesse täiskasvanute maailma. "Oneginit" jutustavad ümber neli vahvat tegelaskuju: soomlane, tšehh, prantslanna ja venelanna.

Peamine on latti mitte alla lasta 

Seda ülesannet peavad Svetlana Jantšek ja kogu festivali "Kuldne mask Eestis" korraldusmeeskond kõige tähtsamaks. Ja seda sugugi mitte sellepärast, et väärilisi lavastusi jääks Venemaa teatrites vähemaks.

"Vastupidi," arutles Jantšek. "Kuid kahjuks läheb kõik üha kallimaks, festivali eelarve aga ei kasva. Sellest hoolimata teeme tohutuid jõupingutusi, et säilitada festivali taset: peame teatritega läbirääkimisi, otsime sponsoreid. Ning kuigi etenduste ja teiste festivaliürituste nimekiri ei ole nii pikk, nagu tahaks, püüame me kohale tuua kõige eredamad tööd."

Kes ees, see mees

Pileteid hakati "Kuldse maski" etendustele müüma 2. mail ning Svetlana Jantšeki sõnul osteti juba esimesel päeval tuhat piletit. Tänu metseenide ja sponsorite toetusele ei ole piletite hinnad ka väga kõrged − 14-55 eurot. Sillamäel toimuva lasteetenduse pilet maksab 6 eurot. Praeguseks on kõikidele etendustele välja müüdud pooled piletid, välja arvatud "Inimene restoranist" − sinna kohti enam ei ole."

Lisainfot kõikide etenduste kohta leiab festivali kodulehelt www.goldenmask.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles