Ida-Virumaa saab oma rahvusvahelise filmifestivali

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba mõnda aega väärib Ida-Virumaa filmimaakonna nime. Just äsja toimusid Sillamäel suure hulga vabatahtlike osalusel suurfilmi "Igitee" võtted.
Juba mõnda aega väärib Ida-Virumaa filmimaakonna nime. Just äsja toimusid Sillamäel suure hulga vabatahtlike osalusel suurfilmi "Igitee" võtted. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi kontserdimajal eesotsas direktor Piia Tammega on plaanis käivitada kohalik ulmefilmide festival, mille esimeseks pääsukeseks võiks olla tänavu 15.-18. augustini maakonnas korraldatav BFMi ulme- ja dokumentaalfilmi kursus "Tsoon", kuhu oodatakse kõiki huvilisi.

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm ütles Põhjarannikule, et juba mitu aastat on arutatud koostöövõimalusi Tallinna ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudiga (BFM) ja lisaks käis Ida-Virumaaga mullu tutvumas rühm selle kooli üliõpilasi eesotsas õppejõud Arvo Ihoga.

Ulmefilmifestival

"Tuldi ka seetõttu, et meil on tore Viru filmifond, mille toel praegused üliõpilased, kui nad filmitööd jätkavad, saaksid tulla maakonda filmi tegema. BFMiga oleme arutanud, kuidas saaksime koostööd arendada, ja kõigepealt ollakse huvitatud tööst kohalike gümnaasiumidega, kellele on pakkuda mitmeid ristmeediaprogramme.

Teine suund ongi see, mida esimene suvekool loob − et nende tudengid ja filmihuvilised tuleksid mõneks päevaks Ida-Virumaale ja teeksid kohapeal midagi, mille süžee oleks samuti kohaliku ainesega. Pikem perspektiiv oleks tõesti, et jõuaksime päris uue filmifestivalini, mis toimuks Ida-Virumaal ja mitmes punktis," rääkis Tamm.

Tamme sõnul viisid just Ida-Viru ulmemaastikud mõtte sci-fi- või ulmefestivali peale. Direktor ütles, et on käinud filmitegijatega tutvumas nii Aidu karjääriga kui Sillamäe ja Kohtla-Järve kandis asuvate tööstusmaastikega. "Kontrastid, mis meil siin kohapeal on, vaimustavad filmiinimesi väga. Nii otsime festivalile täpsemat žanrimääratlust. Kui festival stardib, tuleks see kahtlemata rahvusvahelise mõõtmega," lisas Tamm.

Tulevase festivali kontseptsiooni alles peenhäälestatakse, aga juba 15.-18. augustil toimub maakonnas  BFMi ulme- ja dokumentaalfilmi kursus "Tsoon". 4päevase kursuse tutvustuses öeldakse, et Ida-Viru vahelduslikkus on filmimiseks tänuväärne ja inspireeriv keskkond − maaliline loodus on segunenud industriaalse maastikuga, mis võib pisteliselt välja näha justkui teine planeet.

Nagu "Stalkeris"

"Kursuse tunnuslause on "Alateadvuse maastikud" ning koos praktiliste uute oskuste õppimisega on võimalus kogeda uusi erilisi hetki ebatavalistes keskkondades," öeldakse ettevõtmise tutvustuses, mille kava näeb aadressil http://www.tlu.ee/et/Balti-filmi-meedia-kunstide-ja-kommunikatsiooni-instituut/bfm-koolitused/Taiendkoolitused/TSOON

"Tsooni" osalisi juhendavad BFMi dokumentalistika õppejõud Kersti Uibo ning BFMi vilistlane ja mängufilmi režissöör Raigo Saariste, kes on suur ulmežanri austaja. Uibo on õppinud dokumentalistikat direct cinéma guru Herb Di Gioia käe all Londonis.

"Tahaksime, et osalejad teeksid kursustel esimese filmikatsetuse ja õpiksid ühtlasi oma kohalikku maastikku uut moodi vaatama. Põhiküsimus ongi, kuidas näha maastikke, millega ollakse harjunud, uudselt, nagu esimesel kohtumisel. Minule on samuti Ida-Virumaa tundmatu maa, olen seal vaid korra käinud ja tahaks seda koos teistega  avastada. Nimi "Tsoon" viitab muidugi Strugatskite ja Tarkovski "Stalkerile" − "tsoon" on ala, kus inimesed transformeeruvad ja kust võib leida imeasju. Meie oleme kui stalkerid, teejuhid, ja kohalikud on omakorda meie teejuhid," ütles Uibo.

Kursuse kavas esinevad märksõnad "lapsepõlve muljete jagamine" ja "lapsepõlve visuaalsed mälupildid". "Lastena  oleme avatud, aga hiljem sageli sulgume. Me õpime, kuidas lapsepõlvemälestuste kaudu end taas avada: iseenda tundmaõppimine, avastus ja avamine," täpsustab Uibo.

BFMi lehel on kursuse hinnaks märgitud üpris krõbe hind − 550 eurot −, aga korraldajad täpsustavad, et kohalikele võib see tasu palju väiksem olla, sest nood ei vaja näiteks öömaja. Igatahes tasub huvilistel ühendust võtta BFMi koolitusjuhi Katrin Kuusikuga, kelle telefon on 509 6692.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles