Peipsi maitsete aasta tipneb suure toidupeoga Mäetagusel

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäetaguse mõisa küün on saanud uue katuse.
Mäetaguse mõisa küün on saanud uue katuse. Foto: Peeter Lilleväli

Mullu kevadel alguse saanud Peipsi maitsete aastale pannakse 29. aprillil punkt Mäetaguse mõisa küünis, kus toimuvale suurele toidupeole oodatakse viit tuhandet külastajat.

Viis tuhat külastajat on täiesti reaalne, kinnitas Peipsimaa maitsete aasta projektijuht Triinu Akkermann, kelle sõnul oli umbes sama palju rahvast mullu 30. aprillil, kui Alatskivi lossi õuel peeti esimene Peipsi toidu suur pidu koos laadaga.

Parimad palad

Üritusele, mis kannab ametlikult nime II Peipsi toidu suur pidu, oodatakse kauplejaid 50-60. Kogu Peipsimaalt. "Loodame, et ka kohalikud annavad endast märku ja tulevad aktiivselt müüma."

Algul mõeldi laadaplatsile telgid püstitada, aga Alutaguse vallajuhtide jutul käies selgus, et kevadeks peaksid ehitustööd lõppema Mäetaguse mõisa küünis. "See on parem lahendus kui lihtsalt telgid. Küüni mahub kahel pool rivis palju müüjaid. Mõtleme, kas panna nad piirkondade kaupa või läbisegi," rääkis Akkermann.

Kui telgid kõrvale jätta, siis oma sisult tuleb toidupidu sarnane Peipsi maitsete aasta avaüritusega Alatskivil, tuues kokku piirkonna toidutootjad ja toitlustajad. "Grillime ja tšillime, teeme pottides ja padades süüa, mida saab kohapeal maitsta ja kaasa osta," kirjeldas Peipsi toidu võrgustiku eestvedaja Tauno Laasik.

Külastajatele lubatakse, et nad saavad nautida Peipsimaa piirkonna toitlustajate parimaid roogasid.

"Selge on see, et terve meie maja ja ka teised allasutused osalevad sellel üritusel," ütles Mäetaguse mõisahotelli haldava OÜ Mehntack juhataja Terje Rattur. "Korraldajad prognoosivad päris suurt osavõttu. Oleme väga uhked, et korraldajad tõid selle just meie mõisa."

Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar arvas, et mõisaküün, mis mahutab korraga umbes viissada inimest, on toidupeoks igati sobiv koht. "Meil on ka põnev, kuidas seal nii suure rahvahulgaga üritus õnnestub. Siis on maakonnas üks koht juures, kus suurüritusi läbi viia."

Võhmar meenutas, et algne plaan oli korrastada mõisaküün suureks laohooneks, aga selleks sai ta liiga hea. Praeguseks on vahetatud ajaloolise hoone katus, valatud põrand, korrastatud seinad ja uuendatud uksed. Selle jaoks otsustas Mäetaguse volikogu eraldada 150 000 eurot. Et küünis saaks korraldada üritusi, tuleb elektritööde, valgustuse ja haljastuse jaoks kulutada veel umbes 40 000 eurot.

Pille kotti ei pane

Mäetagusel toimuva toidupeoga saab läbi Peipsi maitsete aasta, kui erilise tähelepanu all oli Peipsimaal püütud, kasvatatud ja toodetud toit. Et väärtustada rohkem Eesti eri piirkondade kööki ja kohalikku toidukultuuri, valib maaeluministeerium igal aastal välja ühe Eesti toidu piirkonna ning kuulutab välja selle piirkonna maitsete aasta. Alates 1. maist võtab teatepulga üle Pärnumaa.

Peipsi toidu võrgustik kavatseb aga edasi tegutseda. "Ega meie ei pane pille kotti, kui pärnakad hakkavad midagi tegema. Arvan, et teeme koos järjest rohkem," rääkis Laasik.

Suurematest ettevõtmistest on juba teada, et augusti viimasel nädalavahetusel avatakse mööda järve kallast Peipsi toidu tänav, kus igasugused toiduarmastajad võivad teha oma restorani. "Täidame 175 kilomeetrit vabaõhurestoranidega," ütles Laasik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles