Sillamäe jalgpalliklubi esitas pankrotiavalduse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe Kalev põles kümne aasta jooksul klubi presidendi Aleksandr Starodubtsevi eestvedamisel Eesti jalgpallimaastikul ereda leegina, võites ka meistriliigas medaleid ja pidades väärikalt eurosarja mänge, ent langes lõpuks võlgade koorma all kokku. 
MATTI KÄMÄRÄ
Sillamäe Kalev põles kümne aasta jooksul klubi presidendi Aleksandr Starodubtsevi eestvedamisel Eesti jalgpallimaastikul ereda leegina, võites ka meistriliigas medaleid ja pidades väärikalt eurosarja mänge, ent langes lõpuks võlgade koorma all kokku. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Esialgsetel andmetel ligikaudu veerand miljoni euro suuruse võlakoormaga Sillamäe jalgpalliklubi, mille all tegutses viie viimase aasta edukaim Ida-Viru jalgpallimeeskond Sillamäe Kalev, esitas kohtule pankrotiavalduse.

MTÜ juhatuse liige ja Sillamäe Kalevi president Aleksandr Starodubtsev, kes on selle jalgpalliklubi ülesehitamisele pühendanud oma elust üle kümne aasta, ütles eile, et tal ei jäänud muid variante, kui pankrotiavaldus kohtusse viia.

Võlad riigile, mängijatele, jalgpalliliidule

Tema sõnul jääb võlgade üldsumma suurusjärku 165 000 eurot. Sellest ligemale poole moodustavad riigimaksude võlad ning ülejäänu on palgavõlad mängijatele ja klubi töötajatele, samuti on kogunenud tasumata arveid klubile teenuseid osutanud firmadele. Tänavuse aasta alguses sai näiteks Sillamäe jalgpalliklubi kohtutäiturilt täitmisteate eelmise aasta alguses Kalevi eest mänginud kaitsjale Deniss Malovile 2560 euro suuruse palgavõla tasumiseks.

Samas ei arvesta Starodubtsev kogu võlasumma hulka Eesti jalgpalliliidult saadud ligikaudu 150 000 euro suurust laenu, mille klaarimise kohta on tema sõnul olemas kokkulepe.

Eesti jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitas, et tegu on nii-öelda ellujäämisrahaga, mille jalgpalliliit laenas Sillamäele, et ära hoida rahapuudusel meistriliiga hooaja katkestamist. "See kohustus nagu ka võlad mängijatele ja klubi töötajatele on jalgpalliliidus registreeritud. Ja kui klubi peaks soovima kunagi taas läbida litsentsimist, et mängida meistriliigas või esiliigas, siis on üks tingimus nende võlgade tasumine," sõnas ta.

Kui MTÜ Jalgpalliklubi Sillamäe esitas pankrotiavalduse, siis Aleksandr Starodubtsevi juhitav MTÜ Jalgpallikool FC Kalev Sillamäe jätkab tegutsemist ja võlgade all ei äga. Sama "keha" all on Sillamäe Kalevi jalgpallimeeskond registreeritud algavaks hooajaks teise liigasse. Kui nad aga peaksid tänavu seal edukalt mängima ja soovivad järgmiseks aastaks tõusta kõrgemale tasemele, kerkib kohe päevakorrale jalgpalliliidus fikseeritud võlgade tasumine.

Aleksandr Starodubtsevi sõnul kulub aga teisest liigast kõrgemale tõusmiseks mitu aastat ja selle aja jooksul on aega mõelda ka variantidele, kuidas neid võlgu klaarida.

Mihkel Uibolehe sõnul annab selline süsteem mängijatele mingigi võimaluse saada kätte oma raha, mida pankrotipesast oleks küllaltki vähe tõenäoline saada.

Kalev pühendub noortetööle

2014. aastal Eesti meistriliigas hõbemedali võitnud ja samal aastal ka eurosarjas teise ringi jõudnud Sillamäe Kalev siples rahalistes raskustes kolmel viimasel aastal, kui klubi soetas hulganisti võõrmängijaid, kuid kahel suuremal toetajal Sillamäe sadamal ja Alexela terminalil polnud võimalik klubi soovitud mahus toetada. Probleemid süvenesid, kui klubi ei pääsenud 2015. aastal meistriliiga paremate hulka ja jäi ilma ka eurosarjamängudega kaasnevast paarisaja tuhande euro suurusest preemiast.

Sillamäe Kalev oli krahhi äärel juba mullu suvel, mil meeskonnast lahkusid palgavõlgnevuste tõttu mitmed mängijad. Tänu jalgpalliliidu laenule mängis Kalev hooaja lõpuni, kuid kohe pärast viimast kohtumist Viljandi Tulevikuga sai teatavaks, et jalgpalliliit on tühistanud klubi litsentsi, ning see tähendas, et punktide põhjal mullu meistriliigas kaheksanda koha saanud Kalev nihutati viimaseks ja tema mängud lähiaastatel on meistriliigas mängitud.

Starodubtsevi sõnul kavatseb Sillamäe Kalev lähiaastatel pühenduda eelkõige noortetööle. "Meile on tulemas mitu noortetreenerit Ukrainast ja Venemaalt. Ka teise liiga meeskonna tuumiku moodustavad eelkõige noored, kellele lisanduvad mõned veteranid," rääkis ta.

Viru maakohtu Narva kohtumajas arutatakse jalgpalliklubi Sillamäe pankrotiavaldust 7. märtsil. Kaks päeva varem peab ajutiseks pankrotihalduriks määratud vandeadvokaat Hillar Villers esitama kohtule kirjaliku aruande ja arvamuse võlgniku maksejõuetuse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles