Jüri Ratas veetis eilse päeva Narvas

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppehoonega tutvudes sattus peaminister ühel hetkel löökpillide taha ja haaras kätte trummipulgad.

TIMOFEI GOLUBTSOV
Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppehoonega tutvudes sattus peaminister ühel hetkel löökpillide taha ja haaras kätte trummipulgad. TIMOFEI GOLUBTSOV Foto: Põhjarannik

Peaminister Jüri Ratas käis eile visiidil Narvas ning lõpetas päeva Kuremäe kloostris. Ministri külaskäik nunnade juurde toimus pooleldi salastatud õhkkonnas − ilma ajakirjanike ja telekaamerateta.

Narva visiiti alustas valitsusjuht piiripunkti külastusest. Seal sai ta ülevaate piiriületusest ja -valvamisest, sealhulgas koostööst Vene Föderatsiooni piirivalvega.

Seejärel astus ta läbi politsei- ja päästehoonest, kus ta tutvus päästeameti piirkondliku ennetustegevusega ning politsei- ja piirivalveameti tööga. Muu hulgas jälgis peaminister, kuidas ühele lasterühmale tuleohutusest räägiti.

Ratas tunnustas kõiki meie siseturvalisuse valdkonna töötajaid, kes iga päev teevad rasket ning sageli ka ohtlikku tööd.

"Uues riigi eelarvestrateegias aastateks 2019-2022 on plaanitud päästjate 20- ja politseinike-piirivalvurite 10protsendiline palgatõus. Selle eesmärk on loomulikult hoida ja väärtustada praegusi töötajaid ning saata ka noortele signaal, et nad on siseturvalisuse valdkonda oodatud," sõnas peaminister.

Tähelepanu keskmes haridusperspektiivid

Ratas väljendas lootust, et lähitulevikku kavandatud muudatused Narva haridusmaastikul, sealhulgas sisekaitseakadeemia kolledži ja eesti keele maja rajamine ning riigigümnaasiumi loomine, hõlbustavad keeleoskuse probleemi lahendamist pikemas perspektiivis.

"Kvaliteetne ja kättesaadav eesti keele õpe peab algama juba lasteaias. See ei tähenda, et kõik lasteaiad muutuvad eestikeelseks. Küll aga peab riik toetama − ka rahaliselt − varajase keeleõppe programmide arendust ning töö selles suunas juba käib," kinnitas ta.

Keskpäeval külastas peaminister Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppehoonet ning andis seal külalistunni. Õppehoonega tutvumise ajal sattus peaminister ühtäkki löökpillide taha ja haaras kätte trummipulgad.

Peaminister tutvus ka Narva lastekodu ja lasteaia Päikene kasvandikega ning käis Vaba Lava ehitusplatsil.

Pensionärid peaministriga kohtumas

Peaministri päeva piirilinnas lõpetas kohtumine narvalastega Tartu ülikooli Narva kolledži suures auditooriumis, kuhu olid valitsusjuhiga kohtuma tulnud peamiselt pensionärid.

Kõigepealt raporteeris valitsusjuht reformidest: maksu-, tervishoiu-, põllumajandus-, pensioni- ja haldusreformist.

Auditooriumi esimene küsimus Ratasele puudutas aga toiduainete hinna tõusu ja inflatsiooni üleüldiselt. "Kõik läheb kauplustes üha kallimaks..." kurtsid vanamemmed. Ratas rääkis vastuseks majanduskasvust ning sõnas, et rohkem kui valitsuse aktsiisipoliitika mõjutab hindasid avatud majandus.

Muu hulgas mainis Ratas ka riiklikku Ida-Viru toetusprogrammi.

"Ida-Virumaa toetusprogramm on ebapiisav, kuid sellegipoolest on see samm edasi," ütles peaminister, tuues näiteks Vaba Lava ehituse Narva, Ida-Viru keskhaigla renoveerimise ning rongide kiiruse tõstmise Tallinna-Narva marsruudil.

Ratase reipaid raporteid toetas europarlamendi liige, Keskerakonna Narva piirkonna esimees Yana Toom. "Nii palju sotsiaalseid nihkeid, nagu on olnud sel aastal, ma Eestis varasemast ei mäleta," märkis ta.

Küsimustele tänavate turvalisuse, nende ebapiisava valgustuse ja muu säärase kohta vastas Ratas: "Tallinnas on needsamad küsimused." Ning tuletas samas meelde: "Väga paljud ülesanded linnas on kohaliku omavalitsuse lahendada."

"Meie linnaeelarve on selline, nagu ta on," ütles kohtumisel viibinud Narva linnapea Tarmo Tammiste, kui Ratas ka temal sõna sekka öelda palus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles