Tulekul on Yana Toomi ja Andres Anveldi duell

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toomi ja Andres Anveldi debatid Eesti tuleviku üle võiksid anda valimiskampaaniale Ida-Virumaal nii sügavamat sisu kui värvi. MATTI KÄMÄRÄ & ILJA SMIRNOV
Yana Toomi ja Andres Anveldi debatid Eesti tuleviku üle võiksid anda valimiskampaaniale Ida-Virumaal nii sügavamat sisu kui värvi. MATTI KÄMÄRÄ & ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Pisut rohkem kui seitse kuud enne riigikogu valimisi on Ida-Virumaal Keskerakonnal ja Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal oma kandidaatide nimekirjad peaaegu koos, ülejäänud erakonnad võtavad alles hoogu. Isikute tasemel tõotab kõige intrigeerivamaks kujuneda keskerakondlasest eurosaadiku Yana Toomi ja sotsist siseministri Andres Anveldi vastasseis. 

2015. aastal võttis Keskerakond Ida-Virumaal ootuspäraselt ülekaaluka võidu, kogudes 59 protsenti kõigist häältest. Teiseks tulnud sotsid jäid 14,3 protsendiga neist kaugele maha. Ka esinumbrite duellis jäi tollal veel tavaline riigikogu liige Jevgeni Ossinovski Ida-Viru valijate suurele lemmikule europarlamendi liikmele Yana Toomile mäekõrguselt alla.

Põhjarannik uuris erakondadelt, kes on praeguse seisuga minemas 2019. aasta märtsis püüdma Ida-Virumaal hääli ja milliseid sihte seatakse. Ida-Viru ringkonnas saab iga erakond valimistel välja panna kuni üheksast kandidaadist koosneva nimekirja.

 

Keskerakond: süües kasvab isu

2015. aastal 59 protsenti häältest kogunud ja riigikogus neli kohta saanud Keskerakond tahab nüüd veelgi selgemalt Ida-Virumaal platsi konkurentidest puhtaks lüüa. Ida-Viru piirkonna esimehe, hiljuti asendusliikmena teist korda riigikogusse pääsenud Eevi Paasmäe sõnul on eesmärgiks viis kohta. "Oleme viiele mandaadile varemgi lähedal olnud. Tunnen, et Ida-Virumaal on meie positsioonid praegu veelgi tugevamad ja seepärast on sellise eesmärgi saavutamine täiesti reaalne," sõnas ta.

Ka Keskerakonna häältepüüdjate ring on enam-vähem paigas ja erineb vähe varasemast. Nimekirja tipus on neli aastat tagasi Ida-Virumaal rekordilised 11 574 häält kogunud europarlamendi saadik Yana Toom ning peale Paasmäe ka kõik teised siit ringkonnast valitud praegused keskerakondlastest riigikogu liikmed Mihhail Stalnuhhin, Valeri Korb ja Dmitri Dmitrijev. Paasmäe sõnul kandideerib kindlasti juunis riigikogust Jõhvi vallavanema ametisse läinud Martin Repinski ning suure tõenäosusega ka Narva-Jõesuu linnavolikogu esimees ja endine Ida-Virumaa omavalitsuste liidu juht Veikko Luhalaid.

Sellest tulenevalt jääb nimekirja veel vaid kaks kohta. "Tahtjaid on palju ja meil pole Ida-Virumaal mingit probleemi sinna häid kandidaate saada. Kuid võib-olla tuleb värskuse huvides kasuks ka see, kui nimekirja tulevad mõned inimesed mujalt," vihjas Paasmäe võimalusele, et Keskerakonna peakontor suunab Ida-Virumaale kandideerima mõned inimesed mujalt.

Neli aastat tagasi täitis seda rolli hiilgavalt Yana Toom, mis tekitas mõnevõrra trotsi kohalikes keskerakondlastes, kelle valimistulemus jäi seetõttu oodatust lahjemaks. Ida-Virumaa poliitilisel valitsejal Keskerakonnal pakubki kindlasti omaette pinget erakonna edu kõrval ka sisemine konkurents. Kas Toom, kes pole nelja aasta jooksul Ida-Virumaa teemadega just üleliia palju tegelnud, suudab nüüd eelmist tulemust ületada, on küsitav. Kuid pole kahtlust, et valimiste eel tuleb ta oma valijatele sobivate sõnumitega taas efektselt välja ja nopib korralikult hääli. Oluline küsimus  on, kuidas reastuvad tema järel häälte pingereas teised siinsed keskerakondlased ja keda ta sel moel riigikogusse veab.

Sotsid panustavad "välismängijatele"

Sotside esimeheks tõusnud, varem kahel korral Ida-Virumaal kandideerinud Jevgeni Ossinovski püüab seekord valijatele meeldida Tallinnas. Tema asemel sai Ida-Virumaa valimiskomandeeringu siseminister Andres Anvelt.

Anvelt ütles, et eesmärk on parandada eelmist tulemust ja saada vähemalt kaks kohta. Et Anvelt ise suudaks koguda enam-vähem sama palju hääli kui Yana Toom, on ilmselt liiga roosa unistus, ent nende kahe omavaheline debatt Eesti tuleviku üle võiks anda valimiskampaaniale Ida-Virumaal nii sügavamat sisu kui värvi. Omamoodi köielkõnd on seegi, kuidas õnnestub sotsidel hinge pugeda venekeelsetele valijatele niimoodi, et samal ajal ei tõrjutaks eestikeelseid valijaid.

Sotsidel on võimalik õnnestunud kampaania korral siiski võita enda poole päris palju neid varasemaid Keskerakonna toetajaid, kes on kohalikest liidritest ja nende poliitikast tüdinenud.

Sotside nimekirjas on peale Anveldi praeguse seisuga veel sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik, kes kogus viimastel kohalikel valimistel Narvas kõige rohkem hääli. Nimekirjas peaks olema ka endine Ida-Viru piirkonna esimees Etti Kagarov, kes oli lühikest aega Ossinovski asendusliige riigikogus, kuid eelistas sealt ära tulla Kohtla vallavanemaks.

Andres Anvelt ütles Põhjarannikule, et neil on nimekiri põhimõtteliselt koos, kuid see tehakse avalikuks augustis. "Nimekirjas on päris palju huvitavaid ja tuntud inimesi," küttis ta põnevust üles, lisades seejuures, et üle poole kandideerijatest ehk siis vähemalt viis ei ole üldsegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed. Võib eeldada, et  üheks nendest on näiteks Kohtla-Järve volikogu põline opositsionäär Eduard Odinets, kes oli viimastel valimistel selles linnas suurim häältemagnet.

Reformierakond toetub kohalikele

Eelmistel valimistel Ida-Virumaalt koha riigikogus napilt välja pigistanud Deniss Boroditš on Reformierakonna aktiivsete poliitikute seast taandunud pealinna ühistransporti juhtima. Tema asemel maakondliku organisatsiooni juhi ameti üle võtnud Maris Toomeli sõnul kavatseb Reformierakond valimisnimekirja kokku panna põhiliselt kohalikest inimestest, mida tuleb tugevdama Iisaku juurtega endine Eesti päästeameti juht Mati Raidma, kes võtab nüüd Igor Gräzini asendusliikmena pärast mitmeaastast vaheaega taas koha sisse riigikogus.

Peale Raidma ja Toomeli enda peaksid valimisnimekirja tulema ka endine Mäetaguse ja Jõhvi vallavanem Aivar Surva, kellest saab peagi Boroditši asendusliige riigikogus.  Samuti on Toomeli sõnul kandideerimiskavatsus enamikul piirkonnajuhtidel, näiteks Olesja Ojamäel Toilas vallas. "Lüganuse piirkonnas on meil mitu tugevat kandidaati: Enno Vinni, Heidy Uustalu, Tiit Kuusmik. Kes neist kandideerib, selgub veidi hiljem," sõnas ta.

Reformierakonna jaoks muudab vähemalt ühe mandaadi kättesaamise keerukamaks asjaolu, et nende olulisteks tugipunktideks olnud Avinurme ja Lohusuu vald on haldusreformi tulemusel ka Ida-Viru valimisringkonnast lahkunud.

Isamaa loodab Tiit Salvanile 

Isamaa Ida-Virumaa arendusjuht Janek Raik sõnas, et praeguse teadmisega jääb nende esinumbriks piirkonna esimees ja aasta alguses rahandusministeeriumi Ida-Virumaa talituse juhiks saanud Tiit Salvan, kes on varem olnud ka Toila vallavanem. Samas oleks mandaadi püüdmiseks Isamaal Ida-Virusse kindlasti abiväge juurde vaja, sest Salvan, aga ka näiteks eelmine piirkonnajuht Risto Lindeberg,  pole varem just eriti tugeva tõmbega häältemagnetid olnud.

Eelmistel valimistel on Isamaa (tollal veel IRLi) kastaneid käinud Ida-Virumaal tulest välja toomas Erki Nool ja Anvar Samost. Noolel see õnnestus, Samostil jäi pisut puudu. Kes tuleb seekord appi, on seni küsimärk.

EKRE-l on endine maavanem

EKRE nimekirja kõige tuntum nimi on Ida-Viru endine maavanem Riho Breivel, kes liitus nendega kevadel. Varem sotside leeris kandideerinud Breivelit pole märkimisväärne valimisedu saatnud, ent Eesti praegu populaarse poliitilise kaubamärgi all võib tal nüüd paremini minna.

EKRE Ida-Viru piirkonna juht Madis Toom sõnas, et nende nimekiri tehakse teatavaks lähinädalatel ja kindel eesmärk on koguda Ida-Virus vähemalt ühe mandaadi jagu hääli. Peale Breiveli ja tema enda kandideerivad tema kinnitusel veel ka näiteks Ida-Viru talupidajate liidu esimees Arvo Aller ja Jõhvi valla kunstnik Kalev Prits.

Vabaerakond ja Rohelised ei tea veel midagi

Nii Vabaerakonna Ida-Viru piirkonna juht Saskia Sadrak kui erakonna Eestimaa Rohelised Ida-Virumaa koordinaator Timur Sagitov ei osanud nimetada ühtegi nime, kes Ida-Virumaal kandideerida kavatsevad. Küll aga kinnitasid mõlema erakonna esindajad, et neil on kavas Ida-Virumaal täispikk ehk üheksast kandidaadist koosnev nimekiri välja panna.

Eeldatavad kandideerijad Ida-Virumaal 2018. aasta riigikogu valimistel

Keskerakond: Yana Toom, Mihhail Stalnuhhin, Valeri Korb, Dmitri Dmitrijev, Eevi Paasmäe, Martin Repinski, Veikko Luhalaid.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond: Andres Anvelt, Katri Raik, Etti Kagarov, Pavel Prokopenko.

Reformierakond: Mati Raidma, Maris Toomel, Aivar Surva, Olesja Ojamäe.

Isamaa: Tiit Salvan, Risto Lindeberg, Aivo Tamm,  Kersti Kreisman, Janek Raik.

EKRE: Riho Breivel, Madis Toom, Kalev Prits, Arvo Aller.

Vabaerakond ja Eestimaa Rohelised: mõlemad kavatsevad välja panna täispika nimekirja, ent ühegi kandideerija nime praegu veel nimetada ei oska.

Valimistulemus 2015. aasta riigikogu valimistel Ida-Virumaal

1. Keskerakond 59,0% (20 338 häält) − neli kohta (Toom, Stalnuhhin, Repinski, Korb)

2. Sotsiaaldemokraatlik Erakond 14,3% (4935 häält) − üks koht (Ossinovski)

3. Reformierakond 11,9% (4114 häält) − üks  koht (Boroditš)

4. IRL 8,2% (2826 häält) − null kohta

5. EKRE 3,1% (1068 häält) − null kohta

6. Vabaerakond 2,4% (825 häält) − null kohta

7. Rahva Ühtsuse Erakond 0,5% (174 häält) − null kohta

8. Eestimaa Rohelised 0,3% (100 häält) − null kohta

9. Eestimaa Ühendatud Vasakpartei 0,2% (58 häält) − null kohta

10. Eesti Iseseisvuspartei 0,2% (54 häält) − null kohta

Suuremad häältekogujad 2015. aasta riigikogu valimistel

1. Yana Toom (KE)  11 574

2. Mihhail Stalnuhhin (KE) 3648

3. Jevgeni Ossinovski (SDE) 2784

4. Martin Repinski (KE) 1556

5. Valeri Korb (KE) 1046

6. Deniss Boroditš (RE) 769

7. Anvar Samost (IRL) 761

8. Aivar Surva (RE) 754

9. Tauno Võhmar (IRL) 716

10. Arno Kodu (EKRE) 693

11. Dmitri Dmitrijev (KE) 677

12. Rein Aidma (RE) 655

13. Eevi Paasmäe (KE) 639

14. Eldar Efendijev (KE) 607

15. Etti Kagarov (SDE) 569

Suuremad häältekogujad 2017. aasta kohalikel valimistel

1. Katri Raik (valimisliit Meie Narva) 1490

2. Mihhail Stalnuhhin (KE, Narva) 1376

3. Eduard Odinets (SDE, Kohtla-Järve)  700

4. Olev Silland (KE, Narva) 619

5. Vladimir Evve (KE, Kohtla-Järve) 601

6. Riina Ivanova (KE, Kohtla-Järve) 594

7. Aleksei Voronov (KE, Narva) 553

8. Aleksandr Jefimov (KE, Narva) 517
Lugu ilmus Põhjaranniku paberlehes 19. juulil
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles