"PurFest" tuleb folgihõnguline

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatöll on üks paljudest, kes otseülekande vahendusel fännide kodudesse tuleb.
Metsatöll on üks paljudest, kes otseülekande vahendusel fännide kodudesse tuleb. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänavu 15.-19. augustini toimuva "PurFesti" peamine kontsert toimub Purtse linnuse juures ning seal astuvad üles legendid Kukerpillidest Metsatöllu ja Metro Luminalini − toredatest folkansamblitest rääkimata.

"Meie eesmärk on olnud algusest peale publikut ka üllatada. Festivalikontserdid ei toimu traditsioonilistes kohtades − seal, kus on laululavad ja rahvamajad −, vaid otsime pigem erilisi kohti, et eriliste esinejatega üllatada," räägib festivali üks peakorraldajaid Gerli Romanovitš.

"Iiepidu"

Tänavuste "PurFesti" kontsertide üks märksõna on kindlasti "folk". Samuti pööratakse tänavuse "PurFestiga" senisest rohkem tähelepanu Purtse hiiemäele, millest jõgi omal ajal Iiejõe (hiljem Iisejõgi) nime sai. Romanovitši sõnul on Purtse hiiemägi Eesti loodulikest pühapaikadest üks uhkemaid. Purtse hiiemäelt on saadud ka tänavuse "PurFesti" alapealkiri, milleks on "Iiepidu".

"PurFesti" esimene kontsert on duo Malva & Priks esinemine Kohtla-Nõmmel kolmapäeval, 15. augustil. "Duo Malva & Priks ühendab endas kaht eesti meest, kes on mõlemad lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia. Tegu pole mingi tavapärase duo ega tüüpilise pärimusmuusikaga. Akordioni, laulu ja kehapilli kaasahaarav rütm ja gruuv annavad vabalt bändi mõõdu välja, tumeda ja massiivse kõlaga akordioni rifid mõjuvad värskelt, rokilikult ja ootamatult," öeldakse bändi kodulehel.

Kulno Malva, kes laulab ja mängib akordioni ning torupilli, on Ida-Viru päritolu ning sobib seega ideaalselt festivali alustama. Varem on Malva "PurFestil" üles astunud Svjata Vatra koosseisus.

Kontserdipaigas avatakse kell 17 keskkonnatelk, kus tutvustatakse Purtse jõe, Kohtla jõe ja fenoolisoo jääkreostuse puhastamist.

Järgmisel päeval esineb Erras trubaduur ja fantaasiapillimängija Silver Sepp. Mees kasutab pillidena näiteks jalgratast, naelapilli, veega täidetud pesukaussi jm. Errasse on ta lubanud saabuda siniste purjede all − mis pole küll laeval, vaid hoopiski... sõiduautol! Kahtlemata sobivad purjed jõe-teemaga.

Reedel esinevad Maidlas Purtse jõe ääres rahvamuusikud Meelika Hainsoo ja Koidu Ahk.

Punk, metal ja folk

Festivali ainsad tasulised kontserdid toimuvad laupäeval Purtse kindluse juures. Esimesena astub seal kell 14 üles iidne ansambel Kukerpillid. Kell 16 hakkab esinema Eesti-Belgia folkansambel EstBel, mis asutati aastal 2016. Ansambli moodustavad kaks Eesti päritolu muusikut (Leana-Vapper Dhoore ja Sänni Noormets) ning Belgia päritolu muusikuist vennad Dhoored.

Kell 18 astub üles ansambel Lepaseree. Tegu on pärimusmuusikatrioga, mis ühendab endas kolme põneva taustaga eesti muusikut. Kokku on neid toonud soov katsetada erisuguseid võimalusi, leidmaks kooskõla aegade tagant pärit rahvalaulude ning tänapäevaste pillide ja moodsa helikeele vahel. Lepaseree muusikas saavad kokku rahvalaul, akordion ja kitarrid. Peale selle toetavad laululugusid oma helidega Hiiu kannel, okariin, sansula ja lokupill. See omanäoline pillide kooslus annab ansamblile ainulaadse kõlapildi.

Metro Luminal on 1988. aastal moodustatud eesti post-punk'i / alternatiivroki ansambel, mis hakkab esinema samas kell 20, ja Metsatöll astub üles kell 22. Kõigile reedel toimuvatele kontsertidele saab ka eraldi pileteid osta.

"PurFest" lõpeb pühapäeval kell 13 algava hiiemäe matkaga, mida juhib Ahto Kaasik. Samas toimub kell 19 ansambli Etnosfäär kontsert.

"PurFest" sündis 2010. aastal sellest, et kohalikud elanikud tundsid vajadust pöörata tähelepanu jääkreostusele Purtse jões. Et sellele suuremat tähelepanu saada, sündis keskkonna- ja kultuurifestivali hübriid. Keskkonna osa on ka tänavusel festivalil seminari näol olulisel kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles