Vaba Lava Narva teatrikeskust asub juhtima Anželika Shticalov

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anželika Štõkalov on veendunud, et Vaba Lava Narva teatrikeskus saab populaarseks nii linlaste kui ka linna külaliste seas.

KAUPO KIKKAS
Anželika Štõkalov on veendunud, et Vaba Lava Narva teatrikeskus saab populaarseks nii linlaste kui ka linna külaliste seas. KAUPO KIKKAS Foto: Põhjarannik

Vaba Lava Narva filiaali uus juht Anželika Shticalov asus oma tööülesandeid täitma 3. septembrist, ent endise Baltijetsi tehase baasil loodav uus teatrikeskus avab esimestele külastajatele uksed alles 1. detsembril.

SA Vaba Lava juhatuse liikme Kristiina Reidolvi sõnul oli konkurss väga edukas: sellest võttis osa 26 kandidaati Narvast ja teistest Ida-Virumaa linnadest, aga ka Tallinnast ja isegi välismaalt. Korraldajad olid säärase aktiivsuse üle ka ise veidi üllatunud.

"Samas tegi see ka rõõmu, sest nõnda oli valikuvõimalust," kommenteeris ta. "Paljud kandideerinud vastasid nõuetele ning esitasid hea visiooni uue teatrikeskuse tegevusest, kuid komisjon hindas eelkõige kandidaadi kogemusi ja juhtimisoskust, sest teatrikeskuse juht, kes asub õige pea tööle isetasuvuse põhimõttel, peab olema hea administraator. Anželika esitas oma ettekujutuse Vaba Lava esimese tegutsemisaasta eelarvest ning näitas, et tal on häid ideid selle projekti arendamiseks. Tähtis on ka see, et ta on narvalanna − see tähendab, et tunneb hästi kohalikke olusid ja inimesi ning on kursis toimuvate kultuurisündmustega. Mis puudutab loomingulist poolt, siis selles on talle abiks meeskond, kelle me alles üheskoos kokku peame panema. Vaba Lava on ühtne organism, mis koosneb kahest teatrikeskusest − üks Tallinnas, teine Narvas − ja millel on ühtne tegevuskontseptsioon. Kogu kollektiiv töötab mõlema keskuse heaks."

Reidolv lisas, et plaani kohaselt hakkab Vaba Lava Narva filiaalis alaliselt tööle neli inimest, sealhulgas asutuse juht. Teatrikeskuse avamine on kavas 1. detsembril.

Perspektiivi on

Anželika Shticalov töötas 14 aastat edukalt Narva muuseumis, Vaba Lava keskuse juhi konkursil osalema innustas teda soov olla lavale lähemal, kuna see on talle varasest lapsepõlvest peale meeldinud.

"Töö muuseumis aitas mul süveneda eri valdkondadesse: tegelesin projektide, eelarve ja personaliga ning võtsin osa muuseumi arengukava koostamisest. Ühesõnaga sain möödunud aastatega palju kogemusi, mille eest olen väga tänulik muuseumile, mida ma siiralt armastan. Kõik see aitas kaasa ka strateegilise mõtlemise tekkele. Enne dokumentide esitamist konkursile uurisin, millega on Vaba Lava näol tegul, ning püüdsin kellegagi suhtlemata ette kujutada, mida ma tahaksin siin näha, arvestades, et meie linn asub piiri ääres."

Shticalov on veendunud, et tähtis on muuta Narva teatrikeskus populaarseks nii kohalike elanike kui ka linna külaliste seas, seepärast peaksid seal üles astuma erisugused esitajad ja teatrid, kuid eelkõige on tarvis arvesse võtta narvalaste mentaliteeti. Samuti on tema sõnul oluline sisse seada loomingulised suhted Venemaaga.

"Tahaks, et siia leiaksid tee ka mitmesugused Eesti ja välismaa artistid ning kollektiivid," rõhutas ta. "Tänu etendusele "Kremli ööbikud", milles mul oli õnn osaleda, saabus tunnetus, et Narvas saab edendada erisuguseid projekte − inimesed on selleks üha rohkem valmis. Kuid linna peab tulema ka keegi väljastpoolt, et narvalased sellesse uskuma jääksid. Teisiti see ei õnnestu."

Kujundada kollektiiv ja leida rentnikud

Anželika Shticalov alustas tööd asutuse juhina esmaspäeval. Praegu on tema põhiülesanded kollektiivi väljakujundamine ning rentnike ja sponsorite leidmine.

"Vaba Lava on koos Narva filiaaliga ühtne organisatsioon, tallinlased töötavad ka meie linna heaks," selgitas ta. "Aga ehkki organisatsiooni investeeringuid ja tegevusi toetab kultuuriministeerium, vajab Narva uus teatrikeskus lisafinantseerimist."

Shticalov lisas, et kindlasti on säärase loomingulise töö tegemiseks vaja ka entusiaste, kes tahavad ja saavad töötada paindliku graafiku alusel. Juba praegu käivad läbirääkimised potentsiaalsete kandidaatidega. "Kuid selleks, et nii suuri plaane ellu viia, neljast, isegi kõige aktiivsemast inimesest ei piisa, seepärast arvan, et aegamisi pannakse kokku suur asjast huvitatud inimeste meeskond, kes hakkab meiega koostööd tegema projektide raames ja lepingulistel alustel."

Vaba Lava on nüüdisaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärk on pakkuda teatritele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoonete kui ka erisuguste tugiteenuste näol ning arendada rahvusvahelist koostööd. Narva teatrikeskuse black-box'i tüüpi universaalne saal mahutab koos lisatoolidega kuni 300 inimest, väike saal aga kuni 80 inimest. Vaba Lava Narva teatrikeskuses hakkab eri sihtrühmadele iga nädal midagi põnevat toimuma.

Keskuse avamisprogramm on kavandatud kümnepäevasena. See pannakse kokku Tallinnas ning selle eesmärgiks on seatud näidata publikule erisuguseid etendusi ning tutvustada lavastajatele ja produtsentidele lavaplatsi pakutavaid võimalusi. Konkreetseid üritusi alles täpsustatakse, ent Anželika Shticalov sõnul on juba avaldanud soovi seal esineda teater R.A.A.A.M. ja Vene draamateater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles