Vaba Lava Narva maja avab uksed detsembris

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Lava Narva tearikeskuse juht Anželika Shticalov ja Vaba Lava juhatuse liige Kristiina Reidolv näitavad, kuidas käib black-box´i tüüpi saali ettevalmistamine detsembrikuiseks avamiseks. ILJA SMIRNOV
Vaba Lava Narva tearikeskuse juht Anželika Shticalov ja Vaba Lava juhatuse liige Kristiina Reidolv näitavad, kuidas käib black-box´i tüüpi saali ettevalmistamine detsembrikuiseks avamiseks. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Narvas valmistutakse avama uut Vaba Lava teatrikeskust, kuhu on kavandatud ruumid ka piirilinna ainsa elukutselise teatri Ilmarine jaoks. Ent küsitav renditasu on teatri jaoks liialt kõrge ning soolaleivapidu on seetõttu esialgu küsimärgi all.

Sel nädalal sai ametlikult kinnitust, et uus teatrikeskus avatakse Narvas detsembrikuu esimesel päeval. Idee järgi on Vaba Lava nüüdisaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mis on mõeldud mitmesuguste algatuste, proovide, esinemiste, pidude jms korraldamiseks.

Vaba Lava Narva majja tuleb kolm saali

* 216 istekohaga black-box'i tüüpi universaalne teatrisaal (371 m²)

* 70 kohaga väike saal (136 m²)

* 50 kohaga teatrile Ilmarine mõeldud saal

* Lisaks on majas kohvik, galerii ja kontoriruumid

Avamise puhul toimuvad kümnel detsembrikuu päeval teatrietendused ja kontserdid ning kohale tuleb isegi Soome tsirkusetrupp − kõike seda plaanis oleva rahvusvahelise lavakunsti nädala raames.

Juhtkond Tallinnast

Praegu aga lõpetatakse põhjalikult rekonstrueeritud nõukogudeaegse Baltijetsi sõjatehase hoones Vaba Lava teatrikeskuse ehitust. Tallinna Vaba Lava asutuse juhid näitasid sel nädalal, et põhitööd on juba tehtud ning nüüd käib viimistlemine, juhtmestiku paigaldamine jms.

Vaba Lava Narva keskuse ehitus on kingitus Eesti Vabariigi juubeliks. Teatrikeskusesse tulevad 216 istekohaga black-box'i tüüpi universaalne teatrisaal (371 m²) ning väike, 70 kohaga saal (136 m²), mida saab kasutada näiteks prooviruumi või telestuudiona. Peale selle tulevad sinna kontoriruumid, kohvik ja galerii ning üks 50 kohaga saal (82 m²) spetsiaalselt Narva teatri Ilmarine jaoks.

"Tegu on etenduskunstide keskusega, millel on oma maja nii Tallinnas kui ka Narvas. Vabas Lavas on teatrimajadeülene üldine ja strateegiline juhtimine ning tugitegevused. Peale selle on kummalgi majal oma kohapealne tiim, kes tegeleb teatrimaja igapäevase administreerimise ja toimimisega," sõnas Vaba Lava tegevjuht ja juhatuse liige Kristiina Reidolv.

Ilmarise jaoks kallis

Kui 1. detsembriks kavandatud Vaba Lava Narva teatrikeskuse avamisega on praeguseks kõik enam-vähem selge − ning piletid esimestele etendustele juba müügis −, siis MTÜ Stuudioteater Ilmarine sinna kolimisega on asjad esialgu lahtised. Ilmarise repertuaari kuuluvad peamiselt lasteetendused ning raha teatril napib.

"Ilmarise teatriga oleme me ammused sõbrad ning ootame neid väga nende seinte vahele," ütles Vaba Lava Narva teatrikeskuse juht Anželika Shticalov.

Asjakohane leping teatriga sõlmiti tema sõnul juba kaks aastat tagasi − ning toona olid pooled hinnaga nõus −, nüüd aga on Ilmarine alustanud uusi läbirääkimisi renditasu suuruse üle.

"Loodame väga, et nad siiski nende seinte vahele kolivad ja need ellu äratavad ning ka kõige väiksemad vaatajad meile rõõmu valmistama hakkavad," sõnas Shticalov.

Ilmarise teatri direktor Irina Mihhaljova ja tema abikaasa, lavastaja Juri Mihhaljov läksid möödunud teisipäeval järjekordsele kohtumisele Vaba Lava juhtkonnaga tusases meeleolus. Mihhaljova ei soostunud praegust olukorda lähemalt kommenteerima, sõnas vaid möödaminnes, et küsitav rendihind on peaaegu 2000 eurot kuus − 50 vaatajakohaga saali eest − ning see on neile liig.

Ööpäev hiljem, st eile teatas Mihhaljova Põhjarannikule, et hinnaläbirääkimised pole veel lõppenud ning kestavad edasi − võimalik, et järgmisel nädalal.

Juba mitu kolimist ja isegi ühe põlengu üle elanud teater Ilmarine rendib praegu üht erakätesse kuuluvat hoonet, kus kunagi paiknes Narva muusikakool. Seal on nende käsutuses saal ja lava ning töötuba; ruum on suur, renditasu aga tunduvalt madalam.

"Nii siin kui ka seal on hea," ütles Irina Mihhaljova. "Küsimus on hinnas: häid külgi on mõlemas majas, kuid esialgu on kõik raha taga," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles