Ossipenko tõi ka ülejäänud firmad prokuratuuri tule alt välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi AS Uikala Prügila on tänaseks kadunud, prügilateenuse osutamine siiski jätkub uue firma OÜ Ekovir nime all. Sama firma osutab ühtlasi prügiveoteenust. MATTI KÄMÄRÄ
Kuigi AS Uikala Prügila on tänaseks kadunud, prügilateenuse osutamine siiski jätkub uue firma OÜ Ekovir nime all. Sama firma osutab ühtlasi prügiveoteenust. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Suurettevõtja ja poliitik Nikolai Ossipenko tõi prokuratuuri süüdistuse alt välja veel kaks maksupettustes süüdistatavat firmat, mis likvideeriti ning mille tegevus ühendati seni aktiivse majandustegevuseta olnud ettevõttega. 

Mõlema ettevõtte kohta teatab krediidiinfo, et need on kustutatud tänavu 16. oktoobril ehk kaks päeva tagasi. "Toimus ettevõtete ühinemine. Kõik ettevõtete kohustused, õigused, töötajad jne läksid üle uuele ettevõttele," ütles Põhjarannikule ASi Uikala Prügila viimane juhatuse liige Marika Korsten.

Ühendati ja muudeti nime

Osaühing Ekovir ja Uikala Prügila ühendati uue juriidilise isikuga, mille nimeks sai OÜ Ekovir, ent nime sarnasusele vaatamata on tegemist hoopis teise ettevõttega, kuna registrinumber on erinev ja kuulub Ossipenko varasemale ettevõttele, mille nimi nüüd ära muudeti. Uue ettevõtte juhatuse liige on Andrei Ilnitski, kes on Ossipenko firmade teenistuses töötanud pikki aastaid.

Tõenäoliselt on tegemist ettevõtja järgmise sammuga tuua tule alt välja kaks firmat, mis olid maksupettuse süüdistusega kohtu alla sattunud.

Põhjarannik kirjutas tänavu juuni lõpus, et prokuratuur saatis väidetava maksupettuse asjus kohtu alla kolm Ossipenkode perekonna ärimaailma kuuluvat firmat − N&V, Uikala Prügila ja Ekovir − ning neli nende ettevõtete endist juhti. Nikolai Ossipenkot ennast prokuratuur ei süüdistanud.

Prokuratuuri teatel tuvastati kohtueelse menetluse käigus, et firmade AS Uikala Prügila, OÜ Adelan Prügiveod, OÜ Ekovir ja OÜ N&V (mille endine ärinimi oli osaühing I.V.P. Teed) juhid esitasid maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuhaldurile tahtlikult valeandmeid. OÜ Adelan Prügiveod lõpetas tegevuse ja kustutati äriregistrist 2014. aasta suvel. Süüdistuses käsitletavad episoodid toimusid 2014. aasta jaanuarist detsembrini. Riigile tekitatud kahju ulatub prokuratuuri andmetel üle poole miljoni euro.

Kaks firmat kustutati juba varem

Adelan Prügivedude üle kohut mõista ei saa, sest see lõpetas tegevuse ja kustutati äriregistrist 2014. aasta suvel. Seejärel selgus, et kohtu alt pääseb kõigi eelduste kohaselt ka osaühing N&V, kuna see kustutati ja äriregistrisse ilmus sama nime, kuid teise registrinumbriga OÜ N&V. See tähendab, et prokuratuuri poolt maksupettuses süüdistatavat juriidilist isikut pole enam olemas.

Prokurör Rita Hlebnikova kinnitas vastuseks Põhjaranniku küsimusele, et karistusseadustiku järgi välistab äriühingu registrist kustutamine kriminaalmenetluse. Tema sõnul on tegemist prokuratuuri jaoks uudse olukorraga, mis vajab põhjalikumat analüüsi: kas ja kuidas on N&V kriminaalvastutus siiski võimalik. "Lahenduse saab see küsimus ilmselt kohtuasja eelistungil," sõnas ta. Sama kohtuasja eelistung pidi toimuma 8. augustil, aga see jäi ära, kuna üks süüdistatavatest otsustas kaitsjat vahetada. Samas teatas prokuratuur, et N&V tasus tänavu jaanuaris riigile maksuotsusega määratud summa, mis ulatus üle 180 000 euro. Registrist ei saa kustutada ettevõtet, millel on tasumata maksuvõlg.

Prokuratuuri teatel on äriregistrist kustutatud Uikala Prügila ning OÜ Ekovir maksuvõla tasumiseks sõlminud maksegraafiku, mistõttu oli kustutamine võimalik.

Maksu- ja tolliameti teatel lähevad ühinemisel kõik kohustused üle ettevõtete õigusjärglasele.

Kuigi nimetatud asjas ilmselt kõik Ossipenko firmad tema äriimpeeriumi siseste ümberkorralduste tõttu kohtu alt pääsevad, on endiselt kohtu all ASi Uikala Prügila endised juhatuse liikmed Leonid Hokkonen ja Vladimir Tužilkin, osaühingu Ekovir endine juhatuse liige Stanislav Matišinets ja osaühingu N&V endine juhatuse liige Janek Stankevitš, keda süüdistatakse teadvalt valeandmete esitamises.

Kiviõli volikogu endise esimehe ja Järve Biopuhastuse nõukogu endise esimehe Maksim Danilovi suhtes käib prokuratuuri teatel eraldi kriminaalasja uurimine ning prokuratuur valmistub talle eraldi süüdistust esitama.

Prokuratuuri teatel on kogu mahukas kriminaalasi eraldatud kolmeks osaks, et vältida selle menetluse venimist ja sellega seoses aegumise tõttu lõpetamist.

Nikolai Ossipenkoga Põhjarannikul  telefonitsi ühendust saada ei õnnestunud.

N&V on korra kohtu alt pääsenud

Nikolai Ossipenko ja tema firma N&V, mis tollal oli veel aktsiaselts, saatis prokuratuur kohtu alla 2013. aastal Kohtla-Järve linnajuhtide Jevgeni Solovjovi ja Jüri Kollo korruptsioonikuritegude tõttu.

Kohtus leidis tõendamist, et N&V teenis korruptiivsete tegudega üle miljoni euro kuritegelikku tulu, ent Ossipenko pääses kohtumõistmisest tervisliku seisundi, AS N&V aga likvideerimise tõttu. Nüüd osutab kommunaalteenuseid ja parandab teid avaliku sektori tellimusel Ossipenko firma OÜ N&V. Riik hüvitas likvideeritud ASi N&V advokaadikulud rohkem kui 21 000 euro ulatuses. Korruptsioonikuritegude eest tingimisi viieaastase vangistusega karistatud Jevgeni Solovjov asus tööle Uikala Prügila tegevdirektorina.
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles