Pensionäride juubelitoetus tekitab Jõhvis erimeelsusi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi praegune võimuliit on pensionäride poolehoiu võitmiseks tegemas vallaeelarvest varasemast suuremaid kulutusi. Sügisel tähistati suure peoga eakate päeva, nüüd kavandatakse juubelitoetuse maksmist. PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi praegune võimuliit on pensionäride poolehoiu võitmiseks tegemas vallaeelarvest varasemast suuremaid kulutusi. Sügisel tähistati suure peoga eakate päeva, nüüd kavandatakse juubelitoetuse maksmist. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Keskerakonna nimekirjas riigikogusse kandideeriva Jõhvi vallavanema Martin Repinski poolt sel teisipäeval justkui otsustatud asjana välja käidud plaan suurendada uuest aastast sünnitoetusi kolm korda ja hakata pensionäridele maksma 50eurost juubelitoetust tuli kui välk selgest taevast. Erimeelsusi tekitab eelkõige pensionäridele lubatud juubelitoetuse suurus. 

Sellist raha jagamist polnud plaanis praeguse võimuliidu koalitsioonilepingus ning nende kulutuste tegemist pole arutanud veel ka volikogu komisjonid. Sel teisipäeval Põhjarannikus ilmunud arvamusloos avaldas Repinski lootust, et volikogu kiidab need algatused juba järgmise nädala neljapäeval toimuval istungil heaks.

Toetused kui osa valimiskampaaniast?

Sünnitoetused suureneksid tema plaani kohaselt peaaegu kolm korda − praeguselt 256 eurolt 750 euroni. Kuid seda summat ei makstaks välja mitte korraga, vaid kolmes osas aastaste vahedega. Järgmise aasta eelarves see lisakulutusi ei nõuaks, kuid 2020. aastast kasvaksid kulutused sünnitoetustele ligikaudu 25 000 ja aasta hiljem 50 000 euro võrra.

Pensionäridele lubas Repinski 50 euro suurust ühekordset toetust juubeli puhul. See nõuaks valla eelarvest igal aastal üle 30 000 euro. Tema hinnangul võiks see summa tulevikus kasvada ning toetust hakataks maksma ka mitteümmarguse sünnipäeva puhul. See tähendaks vallaeelarvele igal aastal rohkem kui 150 000 euro suurust lisakulu.

  AIVAR SURVA: "Kes ei tahaks valla raha jagamise kaudu rahva seas populaarsemaks saada? Aga kusagil tuleks sellega piiri pidada ja mõelda ka vastutusele."

Reformierakonna nimekirjas kandideeriv endine Jõhvi vallavanem ja praegune riigikogu liige ning Jõhvi volikogu majandus- ja eelarvekomisjoni aseesimees Aivar Surva tõdeb, et enne valimisi tullakse ikka igasuguste heldete ideedega lagedale. "Kes ei tahaks valla raha jagamise kaudu rahva seas populaarsemaks saada? Aga kusagil tuleks sellega piiri pidada ja mõelda ka vastutusele," sõnas Surva, pidades silmas, et kui Repinski peaks märtsis riigikogusse valitama, siis tema väljakäidud lubadusteks rahalise katte leidmine jääb teiste ülesandeks.

Martin Repinski tõrjub etteheiteid valla raha ärakasutamisest isikliku kampaania huvides. "Iga positiivse liigutuse kohta võib öelda, et see on osa valimiskampaaniast. Ma tahan loota, et see algatus toob Jõhvi juurde noori peresid, ja iga omavalitsuse kohustus on hoolitseda, et inimesed siit ära ei koliks," sõnas ta, märkides, et toetuste ideega ei tulnud ta praegu välja mitte seetõttu, et riigikogu valimised on tulemas, vaid et need hakkaksid kehtima uuest aastast.

Võimuliit päris üksmeelne pole

Repinski sõnul pole õige nimetada neid tema algatusteks. "See oleks ebaaus, kuna kõik meie koalitsioonisaadikud mõtlesid sellele, kuidas teha noortele linn huvitavamaks. Samas peab ka eakaid inimesi rohkem toetama," ütles ta.

Kuigi volikogu komisjonid ei ole neid ettepanekuid kordagi arutanud, ei ole Repinski arvates selles midagi ebatavalist. "Koalitsioonis on see kokku lepitud ja nõusolek on antud. Nüüd peab lihtsalt volikogu hääletama," sõnas ta.

Repinskiga ühte leeri kuuluv volikogu majandus- ja eelarvekomisjoni esimees Allan Mänd ütles, et päris üksmeelt nendes küsimustes siiski veel pole. "Sünnitoetuste uus kord on iseenesest positiivne. 750 eurot kolme aasta jooksul on kindlasti jõuline toetus, mis tooks lapsi meile valda juurde," sõnas ta.

Ta nõustus, et ka vanemat põlvkonda tuleks toetada, kuid ta prognoosib, et juubelitoetuse suuruse üle läheb veel diskussiooniks. "Kas 50 eurot inimese kohta on ikka mõistlik? Sel toetusel on sümboolne väärtus. Ma arvan, et 25-30 eurot sobiks samuti," sõnas ta.

Igal aastal sünnipäevatoetuse maksmist peab Mänd aga täiesti ebamõistlikuks. "Meil ei ole vallal lõputult raha. Praegu pole raha sellekski, et maksta teehoolduse eest sellist hinda, mis viimase hankega tuli," viitas Mänd teehooldus- ja haljastushankele, kus odavam hinnapakkumine kolmeks aastaks oli ligemale 1,6 miljonit eurot, aga vallavalitsus arvestas vaid ühe miljoniga.

Männi arvates ei suuda volikogu rohkete paranduste tõttu eelarvet enne märtsikuud vastu võtta ja on võimalik, et selle eelarve pärast läheb praegune võimuliit tülli. "Mina ei kavatse küll seal kõikidele plaanitavatele asjadele oma jah-sõna anda," ütles ta.

Kui Männi arvates on 50eurone pensionäride juubelitoetus põhjendamatult suur, siis volikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tamara Põlevina meelest hoopis väike. "Tuleks maksta suurema summa kui 50 eurot, aga mitte 65 aasta juubelist, nagu praegu on plaanitud, vaid kõrgemast east," sõnas ta, märkides, et tal on nende toetuste osas palju ettepanekuid ja neid hakatakse sotsiaalkomisjonis arutama eelseisval teisipäeval. "Ma suhtlen pensionäridega ja nemad küsivad, miks Tallinnas on selline toetus, aga meil ei ole."

 

Repinski ei tea veel, kas läheb riigikogusse või mitte

Martin Repinski ütles, et pole veel otsustanud, kas läheb valituks osutumise korral pärast märtsis toimuvaid valimisi tagasi riigikogusse või jääb Jõhvi vallavanemaks. "Oleneb ka sellest, milline häältesaak tuleb. Kui Jõhvist tuleb palju hääli, siis loogika ütleb, et toetatakse seda, mida praegu teeme. Aga võib-olla hääletatakse minu poolt ka sellepärast, et läheksin ära. Äärmiselt palju sõltub sellest, missugused tujud on siin Jõhvis koalitsioonis. Kui näen, et on võimalik edaspidi normaalselt töötada ja Jõhvi arengut positiivselt mõjutada, siis ma kindlasti ei lähe riigikogusse."
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles