Kultuurkapitali elutööpreemia läheb Voldemar Berelkovskile

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Berelkovski 2013. aastal Jõhvi gümnaasiumi laulu- ja tantsupeol. PEETER LILLEVÄLI
Voldemar Berelkovski 2013. aastal Jõhvi gümnaasiumi laulu- ja tantsupeol. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

30. detsembril Jõhvi kontserdimajas toimuval Hennessy aastalõpukontserdil antakse üle järjekordsed kultuurkapitali Ida-Virumaa eksperdigrupi aastapreemiad ja Kultuuripärl. Neljandat korda antakse välja elutööpreemia, mille pälvis armastatud teenekas tantsupedagoog Voldemar Berelkovski. Tänavuse Kultuuripärli laureaat on Narva ooperipäevade korraldaja Julia Savitskaja.

Tänavu elutööpreemia pälvinud Voldemar Berelkovski kohta märgib preemia üle otsustanud kultuurkapitali Ida-Viru eksperdigrupp, et see austusavaldus on eesti rahvatantsu traditsioonide hoidmise ja edendamise eest.

55 aastat rahvatantsu 

Berelkovski kohta öeldakse kaaskirjas, et tegu on maakonnas hinnatud tantsuõpetaja ja rahvatantsijaga, kellele rahvatants on olnud elutöö. Ta on ka praegu tegev nii rahvatantsijana rahvatantsuansambli Virulane D-segarühmas − tal on rahvatantsijastaaži suisa 55 aastat − kui tantsuõpetajana Jõhvi põhikoolis ja riigigümnaasiumis.

Berelkovski on algatanud Jõhvi kooli rahvatantsupidude traditsiooni, mis kannab tuleval aastal juba numbrit 27. "Ta  valutab südant maakonna tantsuelu pärast, tegeleb tantsurühmade ettevalmistamisega XX tantsupeoks Tallinnas, muretsedes ka rühmade rahvariiete tellimuste koostamise üle. Voldemar Berelkovski on oma tantsulise elu jooksul tegelnud ka tantsuloomega. Tema loodud tantsud on kindlalt tantsurühmade repertuaaris ja tantsijad armastavad neid väga. Voldemar Berelkovski tähistas käesoleval aastal oma 80. sünnipäeva," rääkis maakonna rahvakultuurispetsialist Erika Kõllo.

Julia Savitskaja kohta, kes pälvib Kultuuripärli, öeldakse, et tema näol on tegemist Ida-Virumaa kultuurielu rikastajaga, kes on juba mitmeid aastaid korraldanud Narva ooperipäevi ning sellega seotud üritusi. Tänu temale on Narva linna tuntus levinud kaugemale Ida-Virumaa piiridest ning nimetatud muusikafestival saanud püsiva austajaskonna ka väljaspool Ida-Virumaa piire.

Selle aasta septembris kolmandat korda toimunud ooperipäevad tõid publiku ette 150 esinejat Eestist, Soomest, Saksamaalt ja Venemaalt. Toimumiskohtadeks olid sellised Narva linna põnevad kohad nagu Kreenholmi ala ja linnus. Festivalil sai kuulda Madis Järvi uudisteose "Pühenduslaul Narvale" esmaettekannet.

"Me loome ajalugu siin ja praegu − Narva on ilus linn loominguliseks tegevuseks," sõnastas festivali idee Savitskaja, kes on ooperipäevade peakorraldaja.

Põnev maaliralli

Aastapreemia pälvib Virve Linder, kes on Ida-Virumaa noorte kunstiturniiri looja ja korraldaja. "Linder on Kohtla-Järve Järve vene gümnaasiumi õpetajana pühendunud noorte loomingulise potentsiaali avamisele Eestis erakordse formaadiga kunstivõistluse korraldamisel. Reaalajas toimuval kuuetunnisel kunstiturniiril peab valmima etteantud teemal kohapeal suuremõõtmeline maal ja teose eestikeelne kaitsekõne. Iga töö autor esitleb oma valminud tööd ja esitab oma kaitsekõne eesti keeles publikule," öeldakse ekperdigrupi seletuses.

Tema näol on tegemist tänapäevase õpetajaga, kelle töö ei piirdu klassiruumiga, vaid muudab õpetajate rolli avalikkusele nähtavaks. Järjekorras neljas kunstivõistlus äratas tänavu üleriigilist huvi kajastustega ETV hommikuprogrammis "Terevisioon" ja Raadio 4-s.

"Olen erakordselt õnnelik, sest olen saanud elus tegelda asjadega, mida armastan: kunsti ja õpetamisega. Koos imeliste inimestega, kes on minu ettevõtmisi toetanud, oleme loonud midagi erilist, mida on laiemalt märgatud ning mille üle võime uhkust tunda," ütles Linder Põhjarannikule. Linder on praegu lapsehoolduspuhkusel, aga jõuab samal ajal juhtida ka riigiametnike klubi Erak tegevust.

Kultuur ja sport 

Aastapreemia Ida-Virumaa levimuusikaraamatu väljaandmise eest pälvib Arthur Seppern. Tema sulest ilmus tänavu kakskeelne mahukas raamat "Ida-Virumaa levimuusika sõnas ja pildis" koos CDga, mis käsitleb Ida-Virumaa kergemuusikaajalugu 1940. aastast tänapäevani.

Aastapreemia tulemusliku treeneritöö eest sõudmises pälvib Valery Osmokesku, kes on Narva spordikooli Energia sõudetreener. Eesti sõudeliit valis ta selle aasta U23 treeneriks. Tema õpilane Mikhail Kushteyn  saavutas Euroopa meistrivõistlustel U23-klassis 4. koha ja maailmameistrivõistlustel 18. koha ning võitis suurel Moskva regatil esikoha. Eesti meistriks tulid Mikhail Kushteyn ja Nikita Gorlov.

Aastapreemia suurepäraste sportlike saavutuste eest pälvib Erik Reinbok. 19aastane Kohtla-Järve spordiklubi Kuldkaru vabamaadleja sai sel aastal juunioride maailmameistrivõistlustel 5. koha ning noormees on omavanuste vabamaadlejate seas maailmas viies. Samuti valiti ta Eesti parimaks juunioriks.

Noore andeka sportlase aastapreemia silmapaistvate jooksutulemuste eest pälvib Luna-Aleksandra Lagoda. Tema näol on tegu väga andeka 14aastase Kohtla-Järve sportlasega, kes on saavutanud märkimisväärseid tulemusi eri jooksudistantsidel ja kuulub oma noorusele vaatamata juba Eesti  naiste pikamaajooksu paremikku.

Käesoleval suvel püstitas neiu 10 000 m jooksus omavanuste maailma tippmargi. Ta juhib  Eesti naiste 10 000 m ja 5000 m jooksu edetabelit.

Tunnustuspreemiad saavad Kiviõli linnaraamatukogu direktor Urve Eskor kultuurielu rikastamise ja raamatukogu elu edendamise eest ning Kiikla rahvamaja juhataja Ruth Linnard Kiikla kultuurielu edendamise eest.

 Kultuuripärli ja elutööpreemia senised laureaadid Ida-Virumaa Kultuuripärli on seni pälvinud Anatoli Štšura, Valdek Murd, Iisaku muuseum, Aleksander Igonin, Virve Osila, Aadu Kukk, Urve Kilk, Aleksandr Dusman, Robert Peets, Vladislav Kuznetsov (Kuzja Zverev), Valentina Fursova ja Janek Maar. Maakondliku elutööpreemia on seni pälvinud Ants Üleoja, Virve Osila ja Urve Kilk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles