Rahvajooksu korraldajad jäid jänni osalejate tulvaga FOTOGALERII

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12 km rada kulges ka mööda äsjavalminud promenaadi teist etappi Rakvere tänaval.
12 km rada kulges ka mööda äsjavalminud promenaadi teist etappi Rakvere tänaval. Foto: Peeter Lilleväli


[nggallery id=22]
Kuigi iga rahvaspordiürituse korraldaja püüdleb võimalikult suure osalejate arvu poole, ei olnud Jõhvi rahvajooksu tänavused korraldajad valmis selleks, et laupäeval soovib starti tulla nii palju jooksuhuvilisi, kes polnud endast eelregistreerimise ajal märku andnud.

Tänavuse rahvajooksu korraldaja, Jõhvi vallavalitsuse spordispetsialist Hardi Raiend ütles, et eelregistreerimise põhjal arvestati tänavu 250, maksimaalselt 300 osalejaga. "Ent laupäeval hakkas osaleda soovijaid muudkui juurde tulema," ütles ta. "Tuleb ausalt tõdeda, et paljud asjad läksid meil seekord korralduse poolest aia taha."

Jooksjad eksisid rajal

Raiendi sõnul tuli esmalt puudu vastava distantsi värvi rinnanumbritest. "Seetõttu tekkis rajal segadus kohas, kus 6 ja 12 km jooksjate teed pidid lahknema," ütles ta, lisades, et ka suppi ja jooki oli varutud vähem, kui oli osalejaid.

Erinevalt eelnevatest aastatest toimus Jõhvi rahvajooks tänavu linnatänavatel, kus võistluse korraldamine ja sobitamine liiklusega on märksa keerukam ülesanne, kui teha rada linnaservas või metsarajal. Linnatänavatel, kus tuleb teha rohkem pöördeid, peab raja tähistus olema eriti põhjalik. "Tagantjärele targana pidanuks rada olema paremini tähistatud, sest nii mitmedki jooksjad eksisid rajalt," sõnas Raiend, kelle sõnul oleks segadust vähem olnud, kui korraldajad oleks saanud appi rohkem vabatahtlikke, kes pöördekohtadesse jooksjatele õige suuna kätte oleks näidanud.

Jõhvi pargis oli tema sõnul aga keegi pahatahtlik rada piiranud lindid ümber tõstnud, mistõttu samuti osa jooksjaid valele teele sattus. Jooksjad ei leidnud eest ka joogipunkti, mis pidanuks olema Jõhvi keskväljakul. 6 km rajal oli see ainus, 12 km jooksjatele teine, raja 9. kilomeetril. "Me ei osanud ette näha, et sel ajal, kui tulnuks hakata joogipunkti üles seadma, on plats täis pulmalisi ja nende autosid. Joogipunkti polnud kusagile teha," sõnas Raiend.

Ida-Virumaa spordiliidu peasekretäri Rene Kundla sõnul tõrkus ka PRIA toetusel soetatud elektrooniline ajavõtusüsteem. "Täieliku finišiprotokolli saime kokku alles laupäeva südaööl, põhiliselt finišis tehtud fotode põhjal," sõnas ta.

Samuti üllatas paljusid osalenuid, et sel USAst ostetud süsteemil tuli jooksusussi külge kinnitada mitte väike kiip, nagu enamikul Eesti rahvaspordivõistlustel, vaid pangakaardisuurune plastkaart. Ühe internetis võistlust kommenteerinud osaleja väitel oli ime, et selle teravad servad jalgu katki ei lõikunud.

Õige otsus

12 km jooksul osalenud Eesti Energia Kaevanduste arendusosakonna peaspetsialist Tarmo Tohver leidis, et tänavustest viperustest hoolimata on korraldajad siiski täiesti õigel teel, et tõid Jõhvi rahvajooksu raja linna. "Rada oli palju huvitavam kui varasematel aastatel. Kui üritus toimub linnaelanike silme all, siis populariseerib see ka ala," arvas Tohver.

Samas on tema sõnul põhjendamatu ka väga palju nõuda võistluselt, kus osavõtumaks on vaid 4 eurot. Enamikul suurematel Eestis korraldatavatel jooksuvõistlustel tuleb koha eest stardinimekirjas maksta 10-25 eurot.

Hardi Raiendi sõnul oli eelarve Jõhvi suurima rahvaspordiürituse jaoks kasin - alla 2000 euro. "Järgmiseks aastaks tuleb eelarvet vähemalt kahekordistada. Ent õpime kindlasti ka tänavustest vigadest," sõnas Raiend, lisades, et ka aasta pärast toimub Jõhvi rahvajooks linnatänavatel, aga siis tuleb taas uus rada leida, sest sel ajal peaks käima uue viadukti ja liiklussõlme ehitus.

12 km

Mehed: 1. Keio Kits, 2. Aleksei Markov, 3. Dmitri Aristov.

Naised: 1. Julia Bulina, 2. Lily Luik, 3. Revetta Reiljan.

6 km

Mehed: 1. Aleksandr Kozinets, Sillamäe Kalev, 2. Mart Hodõrev, 3. Argo Rebban.

Naised: 1. Liza Doronina, 2. Kaja Jõemets, 3. Sandra Schmidt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles