Tuuleveski vallutab Rakvere teatrilava

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Tuuleveski koostöö Eili Neuhausiga sai alguse kolm aastat tagasi, kui Ontikal mängiti paljukiidetud "Mtsenski maakonna leedi Macbethi". Nüüd saab koostöö jätku Rakvere teatris, kus Tuuleveski nagu toonaseski projektis teeb kogu muusikalise kujunduse ning mängib etenduse õige atmosfääri loomises olulist rolli.
Teater Tuuleveski koostöö Eili Neuhausiga sai alguse kolm aastat tagasi, kui Ontikal mängiti paljukiidetud "Mtsenski maakonna leedi Macbethi". Nüüd saab koostöö jätku Rakvere teatris, kus Tuuleveski nagu toonaseski projektis teeb kogu muusikalise kujunduse ning mängib etenduse õige atmosfääri loomises olulist rolli. Foto: Matti Kämärä

2. detsembril esietendub Rakvere teatris Aleksandr Ostrovski "Kaasavaratu", kus lisaks teatri raskekahurväele teeb kaasa ka teater Tuuleveski, kelle ülesandeks on luua etendusele oma kohalolu ja muusikaga õige atmosfäär.

Lavastaja Eili Neuhaus, kelle koostöö Tuuleveski teatriga sai alguse kolm aastat tagasi ja nii edukalt, et Ontikal mängitud "Mtsenski maakonna leedi Macbeth" sai Eesti teatriauhindade jagamisel eripreemia, on alustanud Jõhvi venekeelse teatriga oma kolmandat koostööprojekti, mis kulmineerub esietendusega Rakvere teatris selle aasta detsembrikuus.

Kirglik armastuslugu

"Avara hingega suursugune naine, ilus ja kuldse südamega - kui vaid leiduks talle vääriline kosilane ja armastus. Väiklane ametnik, kellele saatus selle naise kätte mängib. Ümberringi mehed, kes mängivad... Nende arvates saab raha eest kõike osta ja lõbus peab olema. Segaduses ema otsib seltskonnast tütrele meest - kaasavara pole, aga tütar on hea. Mustlaskoor akna taga laulab, nii nagu süda juhatab," tutvustab alles hiljuti proovisaali jõudnud etendust Rakvere teatri kodulehekülg.

Lugu on kirglik ja selle keskmeks armastuskolmnurk. "See on lugu suurest armastusest ja seal on olemas tõeline vene hing," tunnistas Eili Neuhaus, kelle sõnul on selle edasiandmiseks kaasatud just Tuuleveski, kes on laval peaaegu terve etenduse ning kelle poolt on kogu lavastuse muusikaline kujundus. Kõik laulud esitatakse vene keeles.

Hoolimata sellest, et näidendi tekst on näinud ilmavalgust 150 aastat tagasi ja autor kirjutab selles märkusena, et tegemist on praeguse ajaga, pole vahet, kas tegevus on toimunud aastakümneid tagasi või toimub praegu: inimesed on ikka ühesugused. "Räägime sellest, kui egoistlikud on inimesed ja kui väike on nende maailm, kui nad iseenda ninaotsast kaugemale ei näe. Mind huvitab küsimus, miks ei ole inimesed suutnud muutuda, miks ei võeta otsuseid vastu vastavalt südametunnistusele, vaid lähtudes sellest, mis kasulik on," loetles Neuhaus teemasid, mis lavalaudadele tuuakse.

Tegemist on psühholoogiliselt väga tugeva tekstiga, mis ei tohiks lavastaja sõnul pealtvaatajat ehmatada. "Ei maksa karta, et tegemist on kuiva psühholoogilise aruteluga, vastupidi, tegevus laval on väga kirglik," kinnitas ta.

Püüavad kakskeelset publikut

Neuhaus sõnas, et tal on hea meel taas kord Tuuleveskiga koostööd teha ja seda sellisel tasandil, et ta saab nad mängima kutsuda Rakvere teatrisse. "Kogu trupp on selle üle õnnelik ja elevil," tunnistas ta, et esimesed ühisproovid on juba tehtud, ehkki suurem osa tööst tehakse eraldi - Rakvere näitlejad Rakveres ja Tuuleveski omad Jõhvis. "Kuna tegemist on keerulise lavastusega, siis on see osa prooviperioodist, kus laua taga istutakse ning arutatakse, kuidas ja mis, ilmselt üsna pikk," tunnistas ta.

Rakvere teater on endale sihiks võtnud püüda senisest enam kakskeelset publikut ning tutvustada senisest rohkem vene kultuuri. "Kuidas täpselt see olema saab, on veel vara öelda, kuna plaane alles tehakse, kuid juttu on olnud nii näituste kui ka kontsertide korraldamisest," ütles Neuhaus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles