Jäätmevedaja vahetus tekitas Jõhvis prügihunnikud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügihunnikut Vahe tänava ääres põhjendas Hannes Kask sellega, et korteriühistu soovil paigaldati uued konteinerid teise kohta, inimesed toovad aga prügi jätkuvalt endiste konteinerite asukohta.
Prügihunnikut Vahe tänava ääres põhjendas Hannes Kask sellega, et korteriühistu soovil paigaldati uued konteinerid teise kohta, inimesed toovad aga prügi jätkuvalt endiste konteinerite asukohta. Foto: Peeter Lilleväli

1. oktoobrini Jõhvis prügi vedanud AS Ragn-Sells viis tähtaja kukkudes oma konteinerid minema; uute lepingute sõlmimiseni kogunesid tühjadele konteineriplatsidele jäätmehunnikud.

"Mina ei saanud mingit teadet, et sellest kuupäevast alates hakkab hoopis teine firma prügi vedama," ütles Jõhvi mikrorajooni viie korteriühistu esimees Riho Arus. "Eelmisel laupäeval helistati mulle Ekovirist ja öeldi, et vana vedaja viis konteinerid ära ja nemad ei saa uusi tuua, kuna neil pole meie andmeid. Saatsin kiiresti andmed ja samal päeval pärast lõunat olid uued konteinerid kohal. Selleks ajaks olid juba majaelanikud ka mulle helistanud ja küsinud, mis lahti on. Muidugi oli vahepeal prügikotte selle koha kõrvale maha pandud, koristaja tõstis need esmaspäeval konteinerisse."

Aruse sõnul oleks võinud vallavalitsus korteriühistute esimehi jäätmevedaja vahetusest teavitada. "Ma tõesti ei loe ajalehti ja valla kodulehte ka eriti tihti ei külasta," peaks nii oluline info tema sõnul ikka otsesuhtluse kaudu levima. "Muidugi oleks eelmisest vedajast olnud korrektne oma kliente lepingu lõpetamisest teavitada."

Ragn-Sells jättis kliendid teadmatusse

Rakvere tänavas asuva büroohoone haldur Tiit Kaarlõp märkas möödunud esmaspäeval juhuslikult, et paberikonteiner on maja juurest kadunud ning pisut hiljem tuli Ragn-Sellsi auto järele ka teisele konteinerile.

"Mulle ei olnud keegi enne midagi teatanud. Helistasin firmasse ja sain alles siis teada, et vedu läheb teisele firmale üle. Ekovir küsis meilt andmeid, konteiner lubati tuua kolmapäeval, tegelikult toodi alles reedel."

"Ragn-Sells lõpetas prügiveo 1. oktoobriks, millal ta mahutid ära viib, oli firma enda asi. Kes uue firmaga varakult lepingu sõlmis, sai õigeks ajaks ka uue mahuti," ei näe Jõhvi vallavalitsuse keskkonna peaspetsialist Hannes Kask prügifirmade vahetumises probleemi.

Probleemi polekski, kui vallaelanikud asjast õigel ajal teada oleksid saanud.

"Ragn-Sells tavaliselt informeerib kliente oma teeninduse lõpetamisest ning vedaja vahetumisest korraldatud jäätmeveo piirkonnas," rääkis firma Ida regiooni juht Merike Mägi. "On tavaks, et kohalik omavalitsus, Ragn-Sells ja uus vedaja vahetavad paar kuud enne uue vedaja teenindusperioodi algust infot vedaja vahetumise tingimuse kohta ning lepivad kokku, kuidas toimitakse, et see oleks jäätmevaldajatele võimalikult lihtne. Jõhvi valla korraldatud jäätmeveo lõpetamist ning vedaja vahetumist ei saa aga pidada tavapäraseks, kuna Ragn-Sells sai Ekoviri teeninduse alustamisest teada alles 12. septembril, kui kliendid olid saanud info teenindaja muudatusest ja pöördunud seejärel meie klienditeeninduse poole. Ametlik teave Jõhvi piirkonna lõpetamise kohta laekus Ragn-Sellsile alles 16. septembril."

Mägi sõnul edastati sellekohane info kohe klienditeenindusele ning teavitati oma rendikonteineri kasutajaid. "Konteinereid kokku korjates selgus, et kõik e-posti teel edastatud teavitused ei ole süsteemi vea tõttu klientideni jõudnud," nentis ta.

Mägi märkis, et elanike informeerimine jäätmeveo uutest tingimustest on Jõhvi vallavalitsuse ja Ekoviri kohustus.

Kõik tahtsid konteinerit korraga

"Paha on see, et inimesed lehte ei loe," tõdes OÜ Ekovir juhatuse liige Tiit Lillemets, et esimene nädal Jõhvi valla jäätmevedajana oli firmale väga pingeline. "Kui septembris nägime, et inimesed meie juurde lepinguid sõlmima ei tule, hakkasime ise lehtedesse reklaami panema. Abi oli ka otsepostitamisest - saatsime paljudele klientidele info koos veograafikuga. Paraku ei olnud andmebaasis, mille eelmine vedaja meile üle andis, kõikide klientide kohta kõiki vajalikke andmeid."

Kui nn ettevalmistusperioodil ehk septembri teises pooles lepingute sõlmijaid õieti polnudki, siis kuu lõpust alates läks kiireks: "Meie inimesed tegid pikki tööpäevi, et kõik kliendid teenindatud ja lepingud sõlmitud saaksid. Kuna kõik tahtsid lepinguid ja konteinereid korraga ja lühikese aja jooksul, tekkisid ka viivitused. Meil ei ole kohta, kus suuri konteinereid hoida. Need olid küll tellitud ja valmis, aga ootasid äratoomist valmistajate territooriumil. Meie autod olid kinni konteinerite laialivedamisega, seega kulus aega, kuni uued konteinerid siia jõudsid. Sellepärast viisime mõnda kohta alguses ajutiselt väiksemad konteinerid kui telliti."

Nüüd on Ekoviril konteinerite varu kohapeal olemas ja rendilepingu sõlmijale viiakse konteiner kiiresti kohale.

"Kaks-kolm kuud kulub, enne kui kõik normaalselt käima hakkab," on selline üleminekuperiood Lillemetsa sõnul loomulik asi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles