Teater Ilmarine on sattunud suurtesse võlgadesse

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud talvel tuli Ilmarise näitlejail uue etenduse proove teha tõeliselt spartalikes tingimustes, kuid nad ei kurtnud.
Möödunud talvel tuli Ilmarise näitlejail uue etenduse proove teha tõeliselt spartalikes tingimustes, kuid nad ei kurtnud. Foto: Ilja Smirnov

Narva teatri Ilmarine kollektiiv palub linnavõimudelt abi, et likvideerida osa võlgnevusest firmalt Cargotec rendile võetud ruumide kasutamise eest.

Teatri kunstiline juht Juri Mihhaljov teatas oma kirjas Narva linnavolikogu esimehele Aleksandr Jefimovile, et teater on sattunud suurtesse finantsraskustesse linna ja kultuuriministeeriumi poolse rahastuse vähenemise tõttu. "Jaanuarist 2011 möödunud ajavahemikul on kogunenud maksu-, palga- ja rendivõlgnevusi," kirjutas teatrijuht. "Teater oli sunnitud vähendama töötajate arvu, mis kajastus ka repertuaaris. Palume kiireloomulist rahalist toetust summas 3000 eurot rendivõlgnevuse osaliseks likvideerimiseks."

Teatri produtsent Irina Mihhaljova sõnas, et kui teater oli kahe aasta eest sunnitud kolima Geneva kultuurikeskusest endise tehase Baltijets hoonesse, mis nüüd kuulub Cargotecile, siis nad koguni rõõmustasid - said nad ju esimest korda oma lava ja tollased linnajuhid lubasid aidata renditasu maksta. Ent poolteise aasta jooksul ei ole selleks linnalt raha laekunud.

"Otsustasime linnale seda lubadust veel kord meelde tuletada, sest omal jõul ei tule teatri väike kollektiiv kõikide kuludega toime," rõhutas Mihhaljova. "Pealegi on kultuuriministeeriumi toetus vähenenud ligi 30%, linna oma neli korda. Me pidime sel aastal isegi vähendama töötajate arvu 12-lt 8-le ning kuigi me töötame väga palju ja kirjutame projekte, ei tule me sellegipoolest ots otsaga kokku ja võlad kasvavad. Üksnes ruumide renti tuleb meil maksta üle tuhande euro kuus, lisaks tuleb kanda kulusid seoses transpordi, uute lavastuste ja palju muuga."

Kutseline teater Ilmarine on tegutsenud 22 aastat ja pälvinud tunnustust nii Narvas kui väljaspool seda. Teater on korduvalt saanud auhindu rahvusvahelistel festivalidel. Kollektiivis on kujunenud mitmeid traditsioone, teatri etendusi oodatakse ja armastatakse; näiteks mullu andis teater 246 etendust 19 921 vaatajale.

"Me ei istu käed rüpes," kinnitas Irina Mihhaljova. "Palju oleme ära teinud oma kätega, septembris tuli kooliaasta alguse puhul välja uus projekt lastele, praegu käib töö kahe uue lavastuse kallal, lisaks jätkame olemasoleva repertuaari näitamist eri linnades. Oma jõududega oleme sisustanud nn musta kabineti, kus näitame lastele muinasjutte. Tahaksime edaspidigi suuri ja väikeseid vaatajaid oma loominguga rõõmustada, kuid toetuseta on raske mitte ainult loomingulisi plaane ellu viia, vaid ka lihtsalt ellu jääda. Seepärast loodame väga, et linnavõimud aitavad meil, nagu lubatud, rahaliste raskustega toime tulla."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles