Päästjate maha saetud toru jätab mänguväljaku karussellita

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavalitsus arvas toru kadumise varaste süüks, kuni Delfis avaldatud fotolt ilmnes, et selle mahalõikamisega tegeles hoopis päästeteenistus.
Vallavalitsus arvas toru kadumise varaste süüks, kuni Delfis avaldatud fotolt ilmnes, et selle mahalõikamisega tegeles hoopis päästeteenistus. Foto: Marko Kaldur

Jõhvis Rakvere tänava äärsel mänguväljakul remondis olnud karusselli kohal kolm ja pool kuud turritanud metalltoru osutus ühtäkki nii ohtlikuks, et päästeteenistus selle ühel pühapäevaõhtul vallavalitsust teavitamata maha lõikas.

20. novembri õhtul sai häirekeskus mänguväljakul viibinud inimeselt teate, et seal turritab maa sees metallora. Sündmus hinnati sedavõrd ohtlikuks, et päästemeeskond sõitis kohale ja otsustas 30 cm kõrguse toru maha lõigata.

Ida-Eesti päästekeskuse direktori Ailar Holzmanni sõnul oli selline käitumine põhjendatud, kuivõrd "teema on täna ühiskonnas väga aktuaalne (samal nädalal juhtus lapse surmaga lõppenud õnnetus Lasnamäe lasteaias - K.K.) ning võib vaid oletada, millised oleksid tagajärjed, kui selle ohtliku oraga oleks mõni laps või elanik endale raskelt viga teinud".

Karussell, mis sellel torul seisis, lõhuti ära juunikuus. Istmeid taastada polnud võimalik, mistap vald tellis uue konstruktsiooni. Selle kohalejõudmine võttis aega poolteist kuud ning seejärel selgus, et karusselli aluse üks laager vajab samuti väljavahetamist.

Turvalinti polnud

"18. novembril remontis töömees sel mänguväljakul teisi atraktsioone; uuel nädalal pidi ka remonditud karussell paika saama," rääkis Jõhvi vallavalitsuse spordispetsialist Hardi Raiend. "Esmaspäeval aga polnud enam toru, millele karussell kinnitada."

Raiend möönis, et ohutuslinti ei pruukinud toru ümber pühapäeval olla: "Oleme neid linte sinna mitu korda pannud - järgmiseks hommikuks on need kadunud. Korra katsime toru puitkastiga, see pidas vastu kolm päeva."

Raiendi sõnul võib Lasnamäel juhtunud õnnetuse taustal mõista päästjate reageerimist ohtu kirjeldavale telefonikõnele, mitte aga seda, miks enne toru mahalõikamist vallavalitsust kui atraktsioonide valdajat isegi ei teavitatud. Päästeteenistuse vallale saadetud kirjast selgub, et toru mahalõikamist loeti vältimatuks ja edasilükkamatuks tegevuseks ohu tõrjumisel, mille puhul pole valdaja nõusolekut vaja.

Taastamine hulga kallimaks

Kui karusselli uus konstruktsioon maksis 600 eurot, siis maha lõigatud toru hind on 372 eurot ning selle paigaldamiseks vajalikud tööd lähevad Raiendi hinnangul maksma vähemalt tuhat eurot.

"Mulle teada olevalt vallal sellist raha ei ole," märkis ta. Mis tähendab, et selle karusselli koht võib tühjaks jäädagi.

Vallavalitsuse palvele, et päästeteenistus hüvitaks poole toru hinnast, vastas Holzmann, et päästetöödega tekitatud kahju loetakse õnnetusest põhjustatud kahjuks ning selle hüvitab kindlustus või jääb see omaniku kanda.

"Tagantjärele oleme targemad, aga väljakutse ajal me ei teadnud, kes on selle väljaku omanik, ka ei osanud päästjad seda toru seostada mingi atraktsiooniga. Sel hetkel pidasid nad seda ohtlikuks. Kui toru oleks olnud märgistatud, oleks meie käitumine olnud teistsugune," peab Holzmann päästjate käitumist põhjendatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles