Guljavini vastaskandidaadiks saab Kuusmik

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila volikogu opositsioon esitab Joel Guljavini vastaskandidaadiks endise Kiviõli linnapea Tiit Kuusmiku.
Toila volikogu opositsioon esitab Joel Guljavini vastaskandidaadiks endise Kiviõli linnapea Tiit Kuusmiku. Foto: Peeter Lilleväli

Toila vallavanema valimistel seatakse üles kaks kandidaati: koalitsiooni poolt esitatava Joel Guljavini vastaskandidaadiks saab kahekümneaastase omavalitsustöö kogemusega Tiit Kuusmik.

Toila volikogu, kus 13-liikmelises volikogus on koalitsioonil vaid ühehääleline ülekaal, hakkab kolmapäeval valima Jõhvi gümnaasiumi direktori ametisse läinud Tiit Salvanile asemikku. Koalitsioon on juba varem kinnitanud, et nende vallavanemakandidaadiks saab Joel Guljavin, opositsioon on teinud kandideerimisettepaneku aastaid Kiviõli linna juhtinud ning vahepeal riigikogus olnud Tiit Kuusmikule.

Ootamatu ettepanek

Tiit Kuusmik kinnitas, et Toila opositsioon on talle teinud ettepaneku olla nende kandidaat vallavanema kohale. "See pakkumine oli minu jaoks ootamatu, kuid kuna minu läbirääkimised Maidlaga, kes soovis mind näha eeltöö tegijana lasteaia ja kooli liitmisel, pole praegu edasi liikunud, siis andsin nõusoleku," rääkis Kuusmik Põhjarannikule.

Kuna ettepanek tuli alles hiljuti, siis tunnistas Kuusmik, et ei ole Toila valla asjadega väga hästi kursis, kuid on teinud viimastel päevadel eeltööd endale asjade selgitamiseks. Ta lisas, et tema kasuks ei räägi mitte Toila valla tundmine, vaid kahekümneaastane omavalitsustöö kogemus.

"Kuna ettepaneku kandideerida tegi opositsioon, siis ei ole ma kindel, kas minu kandidatuur ka läbi läheb," tunnistas ta.

Toila volikogu kolme nimekirja esindajatest koosnev opositsioon põhjendas Kuusmiku pakkumist vallavanema kohale just tema kogemustega Kiviõli linnapeana ning riigikogu liikmena. Seni opositsioonis olnud valimisliidud teevad ettepaneku laiapõhjalise koalitsiooni moodustamiseks, kuna praegune kuueliikmeline võimuliit, mis toetub lisaks ühe Keskerakonna liikme häälele, on nende hinnangul liiga napp, lahendamaks Toila probleeme.

Lisaks tunnevad opositsioonipoliitikud muret kooli käekäigu pärast ning ei pea eetiliseks, et nii kooli, mille eesotsas on Joel Guljavini abikaasa, kui valla juhtimine jääks ühe pere kätesse.

Usub Guljavini võitu

Toila volikogu esimehe Kalle Lehismetsa sõnul on koalitsioon Guljavini kandidatuuri korduvalt arutanud ning ükski nimekirja liikmetest pole väljendanud midagi selle kandidatuuri vastu. "Usun, et see läheb läbi," ütles ta ning lisas, et kuna tegemist on salajase hääletusega, ei või tulemuses kunagi kindel olla.

Lehismetsa sõnul loodavad nad uue vallavanemaga valda muudatusi tuua. Olulisim nendest peaks olema prioriteetide paikapanemine, olgu selleks siis sadam või vallavalitsuse renoveerimine või uue rahvamaja ehitus. "Seni oleme oodanud Euroopa Liidu toetusi asjade tegemisel, kuid sellest alati ei piisa, tuleb ka enda sihid paika panna," lisas ta.

Kõige olulisemaks küsimuseks peab Lehismets just rahvamajade probleemi lahendamist. Selge on see, et Toila rahvamaja on amortiseerunud ning selle rekonstrueerimine ei annaks loodetud tulemusi. "Päevakorda tuleb tõsta uue rahvamaja ehitamine Toilasse, aga ka Vokas olemasoleva saali korrastamine, et inimesed saaksid koos käia," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles