Lasteasutustes tehti usupropagandat

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila lasteaia lapsed said koos kommide ja jõulukontserdiga kaasa usuteemalist kirjandust, mille sisu neile suuremalt jaolt arusaamatuks jäi.
Toila lasteaia lapsed said koos kommide ja jõulukontserdiga kaasa usuteemalist kirjandust, mille sisu neile suuremalt jaolt arusaamatuks jäi. Foto: Matti Kämärä

Usuorganisatsioon käis eelmise aasta lõpus mööda lasteasutusi, kus usuteemalist kirjandust jagati nii koolilastele kui ka lasteaiapõnnidele, kellele anti ka temaatiline kontsert.

Lastevanemate pahameeleks käis eelmisel aastal vahetult enne jõule mööda lasteasutusi seltskond, kes jõulusoovide ja kingituste tegemise tähe all jagas lastele raamatut "Uus testament", lisaks veel õhemaid raamatukesi ning jõulukaarte.

Kontserdi ja kommi varjus

"Meile tulid vanemad soome rahvusest isikud, kes tahtsid jõulude puhul anda väikese kontserdi ning jagada lastele kommi," rääkis Toila lasteaia Naerumeri juhataja Aili Saarne, kelle sõnul toimus lasteaias parasjagu advendihommik ning uks, mis tavaliselt lukus, oli hilisemate vanemate ootel alles avatud.

Kuna tegemist oli eakate inimestega, siis ei pidanud lasteaiaõpetajad paljuks neid laulda lubada, lisaks sellele pakkusid külalised lastele kommi ning tõid kingituseks villaseid sokke. Lisaks sellele toodi lasteaeda virn raamatuid, mida õpetajad lastele jagada ei lubanud. Koos kommide ja sokkidega jagati lastele aga ka jõulukaarte ning õhemaid brošüüre. "Sel hetkel oleks olnud külaliste ärasaatmine juba ebaviisakas," põhjendas juhataja, miks raamatukesed laste kätte sattusid, ning tunnistas, et kui jõulukaartides ei olnud midagi taunitavat, siis raamatute jagamiseni poleks pidanud asi minema.

"Õnneks on lapsed sellises vanuses, et nad ei saanud aru, mida külalised rääkisid ja mis raamatukesed need on. Nemad võtsid need lihtsalt vastu kui kingitused. Kes võttis koju kaasa, kes kaotas selle vastu kohe huvi," ütles Saarne. Lastevanematele selgitati ka põhjusi, kuidas ja miks lapsed usuteemalist kirjandust said.

Saarne, kes toimunu ajal lasteaias kohapeal ise ei olnud, kinnitas, et tegemist ei ole ette planeeritud üritusega ning kunagi varem ei ole neil ka midagi säärast toimunud.

Said need, kes tahtsid

Jõhvi gümnaasiumi õppealajuhataja Ain Iro sõnul külastas eelmise aasta viimasel koolipäeval kooli ühe rahvusvahelise organisatsiooni esindaja, kes soovis kinkida raamatu "Uus testament" nendele õpilastele, kes seda soovivad.

"Kõhklesin pikalt, kuid kõik asjassepuutuvad selgitused ära kuulanud, otsustasin seda siiski lubada, sest heade jõulude soovimine ja kingituste tegemine ei ole midagi tavatut ning igaühel on alati õigus kingitusi vastu võtta või nendest keelduda," rääkis ta. "Kuna teema on tundlik ning et ei toimuks mingit kokkuleppimata sõnumi edastamist, liikusin isiklikult koos külalisega koolis ringi ja külastasime osa ainetunde õpetaja loal. Tunde, kus oli käsil mõni oluline teema või tegevus, me ei seganud."

Kogu külaskäik tundi võttis aega kuni kolm minutit, mille käigus külaline tutvustas ennast, oma tööd, nimetas esindatava organisatsiooni nime ning andis edasi nende soovi kinkida nimetatud raamat. "Kõigile öeldi, mis raamatuga on tegu, ning paluti märku anda, kui keegi seda raamatut ei soovi. Kedagi ei kohustatud midagi vastu võtma ja mingil moel usupropagandat ei toimunud," ütles Iro.

Jõhvi gümnaasiumi hoolekogu juht Kalle Pirk tunnistas, et ei ole usuteemalise kirjanduse jagamisega koolis kursis, kuid kindlasti tõstatatakse see teema järgmisel hoolekogu istungil. Usukirjanduse jagamine pole varem hoolekogus jutuks olnud, küll aga oli juhus, kus hoolekogu pidi võtma seisukoha valimispropaganda kohta. "Usun, et igasuguse propaganda, on see siis valimis- või usuteemaline, koht ei ole koolis," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles