Balletifestival tuleb Peterburi supertrupi nägu

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. mail etendub Jõhvis lühiballettide õhtu, mille muudab siinsele publikule eriti märkimisväärseks balletiõhtu viimane osa - Arvo Pärdi muusikast inspireeritud ballett "Nunc Dimittis".
19. mail etendub Jõhvis lühiballettide õhtu, mille muudab siinsele publikule eriti märkimisväärseks balletiõhtu viimane osa - Arvo Pärdi muusikast inspireeritud ballett "Nunc Dimittis". Foto: Põhjarannik

Mais toimuva ja järjekorras viienda Jõhvi balletifestivali pärl on Mihhailovski teatri balletitrupp Peterburist ühes oma Valenciast pärit kunstilise juhi Nacho Duatoga.

Balletifestival kolis Jõhvi kontserdimaja direktori Piia Tamme sõnul tänavu harjumuspärasest külmast veebruarist suvele lähemale seetõttu, et festivali peakülaliseks on õnnestunud meelitada maailma üks märkimisväärsemaid balletitruppe - Peterburi Mihhailovski teater.

"Algselt talvisele ajale planeeritud üritus toimub tänavu mais, sest Mihhailovski teatri balletitrupp sai "Kuldse maski" festivalile rohkem nominatsioone kui oodati ja nad lihtsalt ei saanud varem meile tulla. Sellest, kui nõutud trupp oma kodumaal on, annab kinnitust fakt, et kõigi nende etenduste piletid ostetakse ära imelühikese ajaga," ütles Tamm.

Mihhailovski teater tähistab 2012. aastal oma 180. hooaega, olles seega üks vanemaid järjepidevalt tegutsevaid teatreid Venemaal. Balletitrupi uus kunstiline juht on alates 2011. aastast maailmakuulus nüüdistantsu koreograaf Nacho Duato Hispaaniast.

19. mail etendub Jõhvis Nacho Duato 2011. aastal loodud lühiballettide õhtu, mille muudab siinsele publikule eriti märkimisväärseks balletiõhu viimane osa - Arvo Pärdi muusikast inspireeritud ballett "Nunc Dimittis".

Esimestes vaatustes etenduvad Peterburi klassikalisest tantsukoolist inspireeritud "Prelude" Händeli, Beethoveni ja Britteni muusikale ning "Duende" Claude Debussy muusikale. Neid on Duato lavale seadnud ka American Ballet Theatre´s New Yorgis ja Hollandi tantsuteatris Haagis.

"Nunc Dimittis" on aga uus 15 tantsijale lavastatud ballett, kus ballettmeister kasutab Pärdi muusika kõrval veel ka hispaania helilooja David Azagra löökpillimuusikat. Nacho Duatot inspireeris balletti looma Mihhailovski teatri priimabaleriin Ekaterina Bortšenko.

20. mai valiku klassikalistest ballettidest koostab samuti Nacho Duato ning kava tuleb eksklusiivselt ettekandele ainult Jõhvi balletifestivalil.

Nacho Duato (sündinud 1957) on töötanud Cullbergi Balleti juures Rootsis, Hollandi tantsuteatri ballettmeistrina, viimased kakskümmend aastat oli ta Hispaania rahvusballeti kunstiline juht.

Viie aasta jooksul on festivalikava täiendanud lastegala, mis toob ka tänavu Jõhvi üle saja tantsulapse kõikjalt Eestist. Aastatega on tantsulaste tase tõusnud ning tänaseks on Jõhvi gala oodatud suursündmus balletilastele Pärnust Narvani. Eesti maalikunstnike liit paneb festivaliks kokku näituse "Paletti tants", kus osaleb ligi 30 kunstnikku.

Lisaks Jõhvile toimuvad festivalisündmused juba teist aastat ka Rakveres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles