Tartu maratonile on minemas üle saja idavirulase

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis 75aastaseks saav Priidu Priks läheb Tartu maratoni sõitma juba 23. korda.
Märtsis 75aastaseks saav Priidu Priks läheb Tartu maratoni sõitma juba 23. korda. Foto: sportiv.ee

Pühapäeval toimuval Eesti rahvaspordi sümbolüritusel - Tartu suusamaratonil - asub starti ka üle saja idavirulase.

Stardiprotokolli eilsetel andmetel oli pikemale ehk 63 km pikkusele teekonnale Otepäält Elvasse siit maakonnast minemas 94 suusatajat. 31 km rajale on registreerunud 28 idavirulast.

Mannima favoriit

Kui Tartu maratoni võidu eest on Illuka noormeestel Timo Juursalul ja Avo Samblal keerukas konkureerida, sest platsis on enamik maailma pikamaasuusatamise ässasid eesotsas Jerry Ahrlini, Stanislav Rezaci, Anders Auklandi ja teistega, siis Eesti suusatajate seas üritavad nad kindlasti paremate sekka jõuda. Mullusel Tartu maratonil võitis selle tiitli näiteks nende omakandimees Janek Vallimäe, kes nüüdseks on suure koormusega treenimisest taandunud treeneritöö kasuks.

Seevastu naiste arvestuses tasub Kiviõlist pärit Tatjana Mannimad kindlasti pidada üheks favoriidiks, sest tänavu on ta pikamaasuusatamise sarjas peetud maratonidest jõudnud esikolmikusse nii Prantsusmaal kui Tšehhis.

Juba 23. korda

Ent enamik tuhandetest suusatajatest, kes pühapäeval Tehvandi staadionil starti asuvad, ei lähe jahtima mitte kõrgeid kohti, vaid võistlema iseendaga.

Märtsis 75aastaseks saav Priidu Priks võtab Tartu maratoni pika distantsi ette juba 23. korda. "Esimene kord oli 1980. aastal. Sealtpeale olen püüdnud alati, kui võimalik, kohal olla, aga mõned korrad on siiski vahele jäänud, mõni aasta on ka maraton vähese lume pärast toimumata jäänud," sõnas ta.

63 kilomeetrit pikka ja eeldatavasti seitse tundi kestvat suusasõitu ei pea vanahärra sugugi raskeks katsumuseks. "Rada on enamasti sile, vähesed tõusud ja laskumised esimeses pooles küllaltki lauged, saan rahulikult oma tempoga minna," rääkis Priks, kel on märksa tõsisem aukartus 42kilomeetrise Viru maratoni ees. "Seal on viimastel kilomeetritel ikka hirmus kõva ronimine, vaat see võtab küll läbi."

Kuigi lumevaesel talvel on suusatada saanud vähe, ei muretse Priks oma vormi pärast, sest on vastupidavust hoidnud lumetul ajal jooksmisega. Priks kavatseb sel talvel kaasa teha kõik Estoloppeti kuus maratoni. Viru ja Alutaguse omad on juba seljataga, peale Tartu ootamas veel Tallinna, Tamsalu-Neeruti ja Haanja maratonid. "Sel aastal sõidan läbi veel pikad maad, järgmisel võtan võib-olla mõned lühikesed vahele," arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles