Jõhvi balletifestival liidab Virumaal tantsu ja kujutava kunsti

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et värvid paletil tantsima panna, tuleb kunstnikul "tantsida" nii, nagu keegi teda ei vaataks, märgib Jõhvi balletifestivali proloogina avatava näituse kuraator Lii Pähkel.
Selleks, et värvid paletil tantsima panna, tuleb kunstnikul "tantsida" nii, nagu keegi teda ei vaataks, märgib Jõhvi balletifestivali proloogina avatava näituse kuraator Lii Pähkel. Foto: Põhjarannik

Täna südapäeval avatati Jõhvi kontserdimajas esimene ainult tantsukunstile pühendatud Eesti maalikunstnike liidu ülevaatenäitus "Paleti tants".

Näituse kuraatori Lii Pähkli sõnul valis Eesti maalikunstnike liit koostöös Jõhvi balletifestivali korraldajatega näituseteema, mis hõlmab nii looduse kui ka inimkehaga seotud liikumist.

"Tants on tantsijale eneseväljendus nagu maalimine kunstnikule," märkis Pähkel, kelle hinnangul õnnestub see kõige paremini pealtvaatajateta. "See on salakeel - keha, hinge ja vaimu varjatud keel. Kui keegi vaatab, on raske tantsida, maalida." Selleks, et värvid paletil vabaks lasta ning panna need seal tantsima, tuleb kunstnikul Pähkli hinnangul käituda nii nagu tantsija. ""Tantsi" nii, nagu keegi ei vaataks!"

Näitusel on esindatud ligi 30 kunstnikku üle Eesti: Kristiina Kaasik, Ilmar Kruusamäe, Ado Lill, Valev Sein, Aira Rautso, Uno Roosvalt, Mari Roosvalt, Stanislav Antipov, Piret Rohusaar jt.

"Tants - see on armastusrõõm," kommenteeris Rohusaar oma näitusetööd "Tants sinises".

Homne päev toob kontserdimajja tantsuteemat käsitlevat kujutavat kunsti veelgi juurde, sest kell 16 avatakse linnagaleriis baleriin Age Oksa õe, skulptori ja disaineri Anke Oksa kõige uuem maaliseeria "Pirouette", mille baasiks on üks terviklik fotovaatlus. "Alguses jälgib autor tantsijate argipäeva - aega ja ruumi, kus pole publikut, kostüüme ja aplausi, on üksnes töö," kirjeldab Maris Kerge, kelle sõnul ei piirdu autor profaanile kiirelt haaratava efektsusega, vaid otsib nüansse ja täpsust, millega oleks päri ka asjatundja. "Seejärel laseb Anke orkestril pillid häälde seada ja läheb eesriide avanedes tantsijatega lavale kaasa."

Balletifestivaliga seotud üritusi jätkub ka Lääne-Virumaale, kus 9. mail esitletakse Rakveres Art Cafés norra foto­kunstniku Knut Bry fotonäitust "Ursula X", mis kajastab eesti koreograafi Teet Kase tantsulavastuse loomisprotsessi Oslos, Pariisis ja Tallinnas.

Rakveres toimub ka Teet Kase kahe lühiballeti esmaettekanne Eestis, mis leiab aset 17. mail teatris.

Jõhvi balletifestival toimub 17.-20. maini. Peaesinejad on Mihhailovski teater Peterburist, balletitrupi kunstiline juht ja tantsumaailma elav legend, hispaanlane Nacho Duato ning Nina Ananiašvili Gruusiast. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles