Peterburi tantsijate parkett tuuakse Londonist

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balletiartistid Irina Perren ja Marat Šemiunov on varem Eestis esinenud. Eeloleval klassikalise balleti õhtul esitab Šemiunov koos Jekaterina Bortšenkoga "Adagio" Tšaikovski balletist "Luikede järv".
Balletiartistid Irina Perren ja Marat Šemiunov on varem Eestis esinenud. Eeloleval klassikalise balleti õhtul esitab Šemiunov koos Jekaterina Bortšenkoga "Adagio" Tšaikovski balletist "Luikede järv". Foto: Teatri arhiiv

Jõhvi kontserdimaja ootab viiendale balletifestivalile ligi sadat külalisesinejat Peterburist.

Tänavu on Jõhvi kontserdimajja oodata senisest suuremat hulka festivalikülalisi. Peterburi Mihhailovski teatrist saabuvad 20 lavastusalaga tegelejat, juhtkonna esindajad ja repetiitorid, 60 artisti, sealhulgas tantsijad ja väike koor. Koor saadab 19. mail lühiballettide õhtul Arvo Pärdi muusikast inspireeritud balletti "Nunc Dimittis".

Algul talvisele ajale kavandatud üritus tuli maikuusse üle viia Mihhailovski teatri balletitrupile vastu tulles - nad ei saanud varem Eestisse tulla.

"Muudatus tõi muresid juurde majutuse osas," tunnistas Jõhvi kontserdimaja projektijuht Ljudmilla Giljova. "Hooaeg on algamas ja suur osa hotellikohtadest broneeritud, seetõttu ei õnnestunud meil artiste ühes kohas majutada. Nii hakkab osa neist elama Toilas, osa Meresuus ja Wironias. Pole küll eriti mugav kaugemalt Jõhvi sõita, kuid eelkõige püüdsime tagada esinejatele mugavaid puhketingimusi."

Mihhailovski teatri trupp saabub Peterburist Jõhvi bussiga, ainult balletitähed Farukh Ruzimatov ja Nacho Duato on valinud aja kokkuhoiu mõttes lennureisi. Festivali korraldajad võtavad nad vastu Tallinnas.

Giljova ütles, et artistid mingeid erilisi nõudmisi ei esitanud, ka toidu osas mitte. Ainus palve oli jätta toitudest välja majonees ning eelistustena nimetati kanaliha, kala, riisi, tatart ja maitserohelist.

"Erimenüüd me kellelegi koostama ei pidanud, edastasime lihtsalt külaliste soovid kokkadele," selgitas Giljova. "Igaüks valib toitu oma maitse järgi."

Tehnilised probleemid on lahendatud

Etendusteks vajalik tehniline varustus tuuakse Peterburist autodega. Möödunud aasta 1. jaanuarist Mihhailovski teatri kunstilise juhina tegutseva hispaania koreograafi Nacho Duato looming ei nõua palju dekoratsioone, sest kogu visuaalne efekt saavutatakse valguse abil. Viimast aga läheb vaja palju rohkem, kui seda kontserdimaja võimaldab, seetõttu tuli tellida lisavarustust.

Parkett, millel Peterburi balletitähed tantsima hakkavad, tuuakse kohale Londonist. Kõikidest Baltimaadest on vajalik põrandakate olemas vaid Riias, kuid seal on samal ajal etendused ja riialased ei saanud parketti laenata. Õnneks leiti nüüd sellelegi probleemile lahendus.

"Sedalaadi suurürituste korraldamisega on alati palju muret, kuid õnneks tuleme toime. Festivali alguseni on jäänud mõned päevad ja võime öelda, et oleme selleks valmis," nentis Giljova.

Vaatajad on oodatud

Jõhvi kontserdimaja müügijuhi Svetlana Skrebneva sõnul on 85% piletitest eelseisvatele etendustele ja kontsertidele juba välja müüdud. "Tahaks täita saalid sajaprotsendiliselt ja oleme valmis isegi enamaks: kui kohtadest peaks puudu tulema, toome lisatoolid, aga istekoha saavad kõik, kes soovivad näha maailma ühe kuulsama teatri suurepäraseid etendusi."

Jõhvi kontserdimaja töötajad ütlevad, et aitavad meelsasti leida öömaja neil, kes tulevad festivalile teistest Eesti linnadest. "Need inimesed leiavad öömaja Saka mõisas, Mäetagusel, Toilas ja teistes Ida-Virumaa populaarsetes paikades," kinnitas Skrebneva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles