Olga Iljuhhina: "Kasutage päikest ja vett mõistlikult"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Iljuhhina märkis, et suvel on üsna palju emakamanuste põletikuga patsiente. Põhjuseks on enamasti suplemine liiga külmas vees.
Olga Iljuhhina märkis, et suvel on üsna palju emakamanuste põletikuga patsiente. Põhjuseks on enamasti suplemine liiga külmas vees. Foto: Erakogu

Ida-Viru keskhaigla naistearsti Olga Iljuhhina sõnul on suvel rannas päikesevannide võtmine ja suplemine tervisele kasulikud, ent naised peaksid olema tähelepanelikud, sest seal varitseb ka ohte.

Palun rääkige kõigepealt päevitamise ja suplemise kasulikkusest.

Esiteks on see soojusest saadav nauding. Sel ajal paraneb ainevahetus, tekivad bioloogiliselt aktiivsed ained, D-vitamiin, mida vajavad meie luud, tugevneb immuunsus, paraneb sisenõristussüsteemi funktsioneerimine. Tulemuseks on hea tuju ja toonus. Kuid seda kõike pakub loodus meile ainult siis, kui me oskame seda mõistlikult kasutada.

Päikesekiirgusest maksimaalse kasu saamiseks tuleb päevitada enne kella 11 hommikul ja pärast kella poolt nelja pärastlõunal. Soovitatav on suvel kanda puuvillasest kangast riideid, peakatet ja päikeseprille ning kasutada UV-filtriga kreeme ja juua piisavalt vedelikku, sest suvel kaotab organism kergesti vett. Päevitamise ajal tuleb liikuda - siis jääb päevitus ühtlasem ja sellest on ka rohkem kasu. Vette tuleb minna sujuvalt, et organismi ei tabaks järsust temperakuurikõikumisest põhjustatud stress, muidu tekivad kergesti krambid.

Tihti päevitavad naised - eriti noored - topless. Kas see võib ohtlik olla?

Ausalt öeldes ma ei mõista, miks nad seda teevad. Piimanääre on naise kehas üks eriti ohtlik koht ja meil Eestis on piimanäärme kasvaja kahjuks esikohal, väga tihti just noores eas. Kui olete siiski otsustanud topless päevitamise kasuks, pidage meeles, et seda võivad endale lubada vaid kuni 24aastased naised - hiljem on see tõeliselt ohtlik, eriti siis, kui rindadel esineb sünnimärke.

Kui teil on vähegi valulikke kohti, sõlmekesi, kühmukesi, siis ei ole vaja palja ülakehaga päevitada, eriti kui teie piimanäärmed on kontrollimata. Kui te siiski päevitate topless, tehke seda hommiku- ja õhtutundidel, kasutage päikesekaitsekreeme ning kindlasti katke nibusid. Nibude piirkonnas on eriti tundlik ala. Päevitamise aeg võiks olla 5 minutit, seejärel tuleks vähemalt 20 minutit varjus viibida. Kokku võib palja ülakehaga päevitada mitte üle 30 minuti päevas.

Kas on päevi, mil topless päevitamine on kategooriliselt vastunäidustatud?

On küll. See on ajavahemik ovulatsioonist menstruatsioonini ehk umbes 10 päeva enne menstruatsiooni. See periood on naisel võimalik rasestumise aeg, mil organism toodab aktiivselt progesterooni ja mil iga häire, näiteks ülekuumenemine, võib rikkuda naise organismi hormoontasakaalu. Hiljem tullakse meie juurde ja kaevatakse menstruaaltsükli häirete üle.

Kas rase naine võib päevitada?

Muidugi võib, aga ikka hommiku- ja õhtutundidel, mil päike ei ole radioaktiivne ning kiirgus on mahedam. Päikesevannid annavad tulevasele emale soojatunde, seda tunneb ka laps ja ka temal tõuseb õnnehormooni tase. Päikese toimel toodab organism D-vitamiini, mis on raseduse ajal väga vajalik lootel rahhiidi ja emal osteoporoosi profülaktikaks.

Ent väga tähtis on teada, et rasedate naiste veres võib pikemaajalise päikese käes viibimise tagajärjel suureneda niisuguse hormooni hulk, mis võib esile kutsuda emaka kokkutõmbeid, seetõttu tuleb igasuguseid päikese- ja soojavanne võtta väga ettevaatlikult. Mingil juhul ei tasuks kõhtu ja piimanäärmeid päikesele näidata tundidel, mil päike on eriti radioaktiivne.

Päikese käes ja liival soojaks köetud ihu tahaks vees jahutada. Mida siin silmas pidada?

Vesi peaks olema soe ja puhas. Suvel on meil kahjuks üsna palju emakamanuste põletikuga patsiente. Enamasti on see külmas vees suplemise tagajärg. Emakamanuste põletik on väga ohtlik noortele neidudele, kel ei õnnestu hiljem kuidagi rasedaks jääda. Alajahtumise korral tekivad põletikulised protsessid, mis sulgevad munajuhad. Mõnikord on tagajärjeks viljatus.

Sageli põhjustab põletikku mitte ainult külm vesi, vaid ka külmal kivil istumine või lamamine. See on väga ohtlik, sest nii toimub alajahtumine märkamatult. Nii et suvi on naistele ohtlik niihästi ülekuumenemise kui alajahtumise tõttu. Lisaks ohustab neid must vesi. Ärge minge vette, kui selles on sini-rohevetikaid, mille mõju nahale ei ole ette teada.

Naised ei tohiks unustada, et neil on kõik avatud ja nakkus võib kergesti sisse pääseda. Ometi seksivad mõned mitte ainult külmas, vaid ka räpases vees, hiljem aga imestavad, kust küll need nakkused ja põletikud on tulnud. Mõnikord on kõik hädad pärit sealt, kus te päevitasite või suplesite. Seetõttu ärge tehke endale ise kurja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles