Karnevali vihm ei härinud

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näib, nagu oleks see uhke paar otse Veneetsiast tulnud.
Näib, nagu oleks see uhke paar otse Veneetsiast tulnud. Foto: Peeter Lilleväli

7.-15. juulil Ida-Virumaal toimunud festivali "7 linna muusika" kavasse tegi ilm mõned muudatused, kuid Veneetsia karnevalist osavõtjatele ilmataat halastas ja sadu lakkas paariks tunniks.

Ligi neli tundi kestnud meeldejääva programmi valmistasid ette Jõhvi kontserdimaja ja Kohtla-Järve kultuurikeskus Viru Keemia Grupi toetusel. Ilmselt oli Kohtla-Järvel esmakordselt suvel koos nii palju publikut.

"Veneetsia karnevaliks valmistudes lükkasime ürituse alguse meelega hilisemale ajale, et linlased jõuaksid suvilaist ja randadest tagasi," ütles Kohtla-Järve kultuurikeskuse töötaja Marina Joutsi. "Aga Eesti suveilm on muutlik ja see päev oli kahjuks vihmane. Seepärast hoidsid karnevalist osavõtjad päev läbi pöialt, et vihmasadu lakkaks."

Õnneks võttis ilm õhtuks parema pöörde. Virula väljakule kogunes sadu inimesi, kes kõik tunnistasid, et veel paari tunni eest nad ei uskunud karnevali toimumisse.

Karneval algas lubatud ajal

Jahedast ja tuulisest õhtust hoolimata kogunes Kohtla-Järve keskusse arvukalt Veneetsia maskidega aadlidaame. Mõnel oli ka kavaler, kuid meessoost osavõtjaid oli siiski vähem. Kostümeeritud rongkäiku saatsid keskaegne muusika ja vaatajate aplausid. Eriti vaimustuses olid lapsed. Narva-Jõesuu ansambel Kullerkupp aitas meeleolu luua renessansiajastu tantsudega.

Värvikas rongkäik liikus linnavalitsuse poole, kus ootasid ees külalised - vanatantsuansambel Saltatriculi Tartust. Nende esinemiste järel jõudis kohale rongkäik, mille osavõtjate kostüüme sai lähemalt uurida purskkaevu ümber toimunud defilee ajal.

Kultuurikeskuse juures algasid pool tundi hiljem kõige olulisemad sündmused. Rongkäik liikus elava muusika saatel, kuid rahvas tõttas juba edasi. Nimelt sundis ilm kontserdi vabaõhulavalt siseruumidesse üle viima ja 400kohaline saal ei oleks parima tahtmisegi juures kõiki mahutanud. Kultuurikeskuses ei ole ammu niisugust rahvahulka näinud, eriti suvel.

Kostüüme tervitati aplausidega

Kontserti alustasid ansambel Kullerkupp ja Narva-Jõesuu noored muusikud. Keskaegsete tantsude järel esitleti publikule kaks ballikostüümide kollektsiooni - autoriteks Kohtla-Järve loomemaja õmblusringi õpilased ja oma perele kostüüme õmblev kohtlajärvelane Irina Kornõšenkova.

Positiivselt võeti vastu Saltatriculi jutustused vanaaegsetes tantsudes, samuti Viljandi kultuuriakadeemia õpilaste vokaalansambel Kiivad Armastajad, kes esitas madrigale.

Loomulikult näidati laval ka Veneetsia kostüüme. Kõigi kostüümide fotod muide pannakse üles veebilehele www.vkgsoojus.ee/konkurs. Nädal aega kestva avaliku hääletuse tulemuste põhjal antakse võitjatele auhinnad.

Kolm tundi maskide ja kostüümidega kadusid ruttu ja festivali lõpetas Leedu tantsu- ja tulestuudio Šiutyta sädelev show.

Juba on uusi ideid

"Tore, et linlased üleskutsele vastasid ja kostüümides karnevalile tulid, kuid näib, et ei tihatud siiski defileest osa võtta," nentis Marina Joutsi. "Aga kahju, sest me nägime väga kauneid kostüüme ja maske. Ootame neid kindlasti ka järgmine kord."

Sõna "järgmine" ei olnud juhuslik - uus karneval toimub kindlasti. Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktori Svetlana Korotkova sõnul tahavad nad selle traditsiooniliseks muuta.

"Mitte tingimata Veneetsia karneval. Teemasid oleks küllaga," arutab Joutsi. "Meie töötajad on see tiivustanud ja nad pakuvad juba nüüd ideid. Kindlasti arutame need läbi ja kuulutame teema välja varem, et linlased või ka külalised mujalt Eestist jõuaksid valmistuda. Tore on see siduda juunikuus toimuva linna päevaga. Paljudel linnadel on sündmusi, mis etendavad visiitkaardi rolli: Sillamäe noorte džässifestival, Narvas motofestival. Meil oleks selles rollis karneval."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles