Lüganuse, Püssi ja Maidla hakkasid ühinemist ette valmistama

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsusjuhtide ennustuse kohaselt on talvine lumetõrje maapiirkondades üks küsimusi, mis inimestele enim muret valmistab, kuna kardetakse, et suures omavalitsuses jäävad kaugemad punktid korraliku teenuseta.
Omavalitsusjuhtide ennustuse kohaselt on talvine lumetõrje maapiirkondades üks küsimusi, mis inimestele enim muret valmistab, kuna kardetakse, et suures omavalitsuses jäävad kaugemad punktid korraliku teenuseta. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse, Maidla ja Püssi, kes töötavad selle nimel, et omavalitsuste võimalik ühinemine võiks toimuda veel enne järgmisi kohalike omavalitsuste valimisi, ootavad siseministeeriumilt toetust võimaliku uue omavalitsuse rahaasjade paberile panekul. 

2009. aastal Püssilt liitumisettepaneku saanud Lüganuse ja Maidla pidasid esimest korda tõsiselt ühinemise teemal nõu. Olulisimaks küsimuseks sai, millist abi pakub siseministeerium, et ühinemist ette valmistada ja kuidas abi mõistlikult kasutada.

Napib aega ja inimesi

Kolm omavalitsust tunnistasid, et volikogud on komisjone moodustades avaldanud igakülgset huvi ja valmisolekut ühinemist edasi ette valmistada, kuid paraku napib nii raha kui ka inimesi, et vajalikke tegevusi ellu viia. Siseministeerium pakub ühinejatele omapoolset abi: konsultatsiooniteenust.

"Siseministeeriumilt ja konsultantidelt ootame eelkõige abi, et töötada välja ühinenud omavalitsuse finantsplaanid. Selge on see, et ühinemiselt ootavad elanikud suuremat arenguvõimekust, kuid selleks raha leida ei ole lihtne," ütles Maidla vallavanem Hardi Murula.

Suureneb võimekus arenguprojekte ette valmistada ja ellu viia. Oluline on ka avalike teenuste kvaliteedi tõus. Selleks, et seda saavutada, peaks Püssi linnapea Enno Mägari arvates olema igal liitujal kindel nägemus, kuidas ühinenud omavalitsus toimib ja milline on selle struktuur, ning siis saab ühisosa välja selgitada.

Elanikke kaasata oluline

Lisaks finants- ja juriidilisele konsultatsioonile peavad omavalitsusjuhid oluliseks, et kaasataks elanikke. Seda saab teha piisavalt ja asjakohaselt avalikustades. Seetõttu otsustati, et komisjonide kohtumisest koostatakse iga kord kokkuvõtted, mis avaldatakse ka omavalitsuste kodulehekülgedel. See aitab inimestel protsessi, probleemsete valdkondade ja võimalike lahendustega paremini kursis olla. Plaanis on luua eraldi kodulehekülg, et infot levitada. Lisaks klassikalistele aja- ja infolehtedele tahetakse kasutada ka virtuaalse meedia võimalusi.

Ühinemisega seoses on ilmselt elanike suurim ebakindlus seotud ääremaastumise probleemiga ja hirmuga, et teenuste tase ning nende kättesaadavus langevad. Lüganuse vallavanem Arno Rossman tõi näiteks talvise lumetõrje ja sotsiaalteenuste kättesaadavuse, mis tuleb samal tasemel tagada kogu ühinenud omavalitsuse territooriumil.

Suures omavalitsuses peavad omavalitsusjuhtide hinnangul kohalikku elu edendades suurenema külavanemate kui ka kolmanda sektori rollid.

Järgmisele omavalitsuste ühinemist ettevalmistavale nõupidamisele kutsutakse siseministeeriumi ja konsultandi esindaja, et täpsemas tegevuskavas kokku leppida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles