Vaidlused pidurdavad kultuurikolde renoveerimist

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe kultuurikeskuse on lukus üle aasta ja Ida-Virumaa stalinistliku arhitektuuri pärlit saab imetleda vaid väljast.
Sillamäe kultuurikeskuse on lukus üle aasta ja Ida-Virumaa stalinistliku arhitektuuri pärlit saab imetleda vaid väljast. Foto: Peeter Lilleväli

Sillamäe kultuurimaja renoveerimise jaoks on uued ehitajad ammu leitud, et seni pole teada, millal nad tööle saavad hakata. 

Uues riigihankes Sillamäe kultuurikeskuse rekonstrueerimise lõpuleviimiseks, mille Sillamäe linnavalitsus septembris välja kuulutas, osales kaks ehitusfirmat. Abilinnapea Aleksandr Kanevi sõnul andis linnavolikogu eelmisel nädalal linnavalitsusele loa tunnistada võitjaks pakkumus maksumusega 859 935,56 eurot ja sõlmida leping.

Oodatakse ministeeriumi vastust

"Sõlmime lepingu riigihanke võitjaga, kelleks on AS Zoroaster koos Scandec Ehitusega, kui on möödunud vaidlustamise tähtaeg," ütles Kanev. "Ent tööde alustamist takistab veel üks asjaolu - eelmine ehitaja VET Ehitus Grupp OÜ esitas rahandusministeeriumile kaebuse.

VET Ehitus Grupp leiab, et linn rikkus kultuurikeskuse renoveerimise konkursi korraldamisel riigihanke tingimusi. Sellega seoses on alustatud järelevalvemenetlust. Meil paluti esitada oma seisukoht, mida me ka tegime. Nüüd ootame kannatamatult lahendust. Kahjuks ei anna seadus siinkohal täpseid tähtaegu, seega me ei tea, millal minsteeriumist vastus tuleb."

Eelmise ehitaja, VET Ehitus Grupp OÜga 2010. aastal sõlmitud leping nägi ette töid 830 000 euro eest, millest on ära kasutatud 600 000 eurot. Kõigis ruumides, välja arvatud saalis, on suurem osa töödest tehtud. Kõige mahukam järelejäänud töödest on saali laemaalingute ja reljeefide restaureerimine, moodultoolide ja muude seadmete paigaldamine. Ainulaadne kroonlühter on ammu korda tehtud ja ootab oma tundi restaureerijate laos, sest enne ehitustööde lõppu pole otstarbekas seda oma kohale paigutada.

Maksumus on kasvanud

Vahepealse ajaga on ehitustööd kallinenud ja linn peab otsima lisaraha. Linnavolikogu otsustas tagada tegemata projektitööde omafinantseerimise summas kuni 544 587 eurot Sillamäe 2012. ja 2013. aasta linnaeelarvest (lisaks 386 229 eurole, mis olid 2012. aasta linnaeelarves planeeritud kultuurikeskuse renoveerimisele).

Kanevi sõnul kavatsevad linnavõimud esitada VET Ehitus Grupi vastu hagi linnale kahju tekitamises, kuna firma ei viinud rekonstrueerimist lõpule. "See on võimalik pärast uute ehitajatega lepingu sõlmimist, sest alles siis selgub kahju täpne suurus."

VET Ehitus Grupi juht Boriss Voronovski on Põhjarannikule varem öeldnud, et kultuurikeskuse renoveerimise ümber tekkinud vaidluses peab ta kurja juureks projekti ennast. See oli tema sõnul toores ja vajas täiendavaid projekte, need omakorda aga täiendavat finantseerimist. Tööde tellija peab ehitusfirma tegevust objektil venitamiseks lisaraha saamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles