Inspektor peab reapolitseinike keeleeksamit liiga raskeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleinspektor Marge Mägi-Pussi sõnul on keeleeksamist kujunenud tupiktee eelkõige vanematele politseiametnikele, kel eripensioniaeg ligidal.
Keeleinspektor Marge Mägi-Pussi sõnul on keeleeksamist kujunenud tupiktee eelkõige vanematele politseiametnikele, kel eripensioniaeg ligidal. Foto: Peeter Lilleväli

Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri töötajate riigikeeleoskust kontrollinud keeleinspektor Marge Mägi-Puss pole kindel, kas ta ise reapolitseinikelt nõutavat keeleeksamit maksimumpunktidele ära teekski.

"C1 on eesti keele õpetaja tase, tänavatel patrullivale või kinnipeetavat arestimajast kohtusse sõidutavale politseinikule on see liig, mis liig," leiab keeleinspektsiooni Ida-Viru järelevalvetalituse peainspektor Marge Mägi-Puss. "Ma ei ole kindel, et ma isegi selle eksami maksimumpunktidele ära teeks."

10 teesi Pärdist

C1 eksam nõuab Mägi-Pussi sõnul mitte ainult väga head keeleoskust, vaid ka laia silmaringi. "Kui inimene kuuleb eksamil esimest korda Arvo Pärdist, on tal väga raske esitada tema kohta kümme teesi," toob keeleinspektor näite politseinikelt nõutavast tasemest. "See 10minutiline heliloojat tutvustav jutt, mida eksamil lindilt lastakse, ei aita, kui sa tõsisest muusikast ikka mitte midagi ei tea. "

Viimati 2010. aastal Ida prefektuuri töötajaid kontrollinud Mägi-Pussi sõnul on keeleoskus selles astuses kahe aastaga siiski paranenud. "Toona tuli meil teha 187 ettekirjutust, seekord 129," märkis Mägi-Puss, kelle sõnul tuleb ettekirjutuse saanud ametnikel sooritada keeleeksam 1. detsembriks. "Neid inimesi, kes eesti keelt üldse ei oska, Ida prefektuuris enam ei ole."

Ettekirjutuse saanute seast ligi pooled on eksamil käinud, kuid tulutult. "On neid, kes on käinud korduvalt, isegi kümme korda, kuid ikka läbi põrunud," nendib Mägi-Puss, kelle sõnul on sellest eksamist kujunenud tupiktee eelkõige vanematele politseiametnikele, kel eripensioniaeg ligidal.

Keskmine trahv 53 eurot

Järelkontrollis käinud 145 politseiametnikust 16 oli kahe aasta eest saadud ettekirjutuse täitnud, 21 oli teinud seda osaliselt, sooritades madalama taseme eksami. "Me vaatame iga juhtumit eraldi, hinnates tehtud edusamme," kinnitas peainspektor. "Kui aga mingit progressi pole toimunud - keeleoskuse tase pole paranenud, sest selle parandamiseks pole midagi ette võetud -, tuleb trahvida."

Väärteomenetluse korras sai rahalise trahvi 67 ametnikku. "Ida prefektuuri kodakondus- ja migratsioonibüroo ning piirivalvebüroo töötajate keeleoskusele pole midagi ette heita, küll aga on see nõrk koht arestimajas töötavate politseinike ning piirkonnapolitseinike seas."

Keskmine trahvisumma, mis karistuseks määrati, oli 53 eurot, maksimaalne 200.

Praegu teeb keeleinspektsiooni Ida-Viru järelevalvetalitus kontrolli Ida-Viru keskhaiglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles