Kes tunneb Soomet kõige paremini?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühest linnast teise kulgevad Eesti ehitajad avastavad Soomemaad tööandja kulul, kes sõidu kinni maksab.
Ühest linnast teise kulgevad Eesti ehitajad avastavad Soomemaad tööandja kulul, kes sõidu kinni maksab. Foto: Viljandu Tulit

Et siis... Kes tunneb Soomet kõige paremini? Kes veel, kui mitte eesti ehitaja! 

"Eestis poleks ma ilmselt eladeski ooperisse sattunud, aga Soomes sai seegi ära nähtud," muigab viis aastat lahe taga ehitajaleiba maitsnud Valdur, kelle sõnul saab pikalt võõrsil viibides kõige suuremaks probleemiks vaba aja ülejääk.

Jänesed ehitusplatsil

"Eestis on ju alati midagi teha, sest ainuüksi kodustel toimetustel pole otsa ega äärt, nagu ikka," tõdeb Valdur. "Soomes pole sul õhtul aga muud muret kui keeta kokku võimalikult maitsev keretäis, see nahka pista ning põhku pugeda. Kui tööpäev saab aga juba kell neli läbi, venib õhtu nagu tigu ning sellepärast eelistavadki kõik teha võimalikult pikki tööpäevi."

Tapa aega tööga, palju tahad - üle jääb seda ikkagi. Kuid õnneks on ehitaja töö liikuv ning kui üks linn kipubki juba pähe kuluma, on peagi uus objekt sadade kilomeetrite kaugusel terendumas ning nii seda Soomemaad avastataksegi - erinevalt ülejäänud eestlastest, kes sõidavad sinna aasta alguses odavate väljamüükide ajal, et tiirutada mööda Helsingi poode.

"Millest mina aga kunagi ei tüdine, on Soome loodus," märgib Valdur, kelle sõnul pole selle otsimiseks vaja kaugele minna. "Suured kivirahnud, võimsad kuused ja järv järve küljes kinni - sellist pilti näeb Soomes igal pool. Ja elus loodus - see kalpsab sulle ise kohale, kui rääkida jänestest, keda me nägime Kuopios keset linna ehitusplatsil pidevalt."

Kui enne välismaale tööle minekut ei osanud Valdur Soomest suurt midagi pidada, siis piisas esimesest tööotsast, et hakata seda naaberriiki kõrgelt hindama."Ja selle põhjuseks polnud sugugi seal teenitud raha, vaid väga inimsõbralik keskkond ning ürgne loodus."

Kolmandat aastat Soomes ehitajana töötav Viljandu kiidab soomlaste pargikultuuri, mis võimaldab ka linnainimesel vähemagi vaevata laste mänguväljakute, skulptuuride ning veesilmadega pikitud rohelusse sukelduda. "Ja seda võimalust kasutatakse usinalt nii tervisesportimiseks kui niisama aja veetmiseks," märkis ta.

Öised kaadrid

Valdur avastas oma üllatuseks Kuopiost näiteks Puškini-nimelise pargi. "Rohelust on tõepoolest kõik linnad täis ning neid oma tervise nimel silkajaid on parkides ikka palju," märgib Valdur, keda on töö viinud ka Joensuusse,  Jyväskylässe, Mikkelisse, Lahtisse, Espoosse, Viitasaarisse, Turenkisse, Tamperesse, Outokumpusse jm. "Lisaks selle vaatab soomlane ka üsna hoolikalt, mida suhu pistab, kui ta ei kuulu just pitsaõgardite kildkonda, mis on seal ka üsna suur. Aga muidu uurivad isegi mu tuttavad Soome ehitajad poes pingsalt, kui palju kaloreid nad ostukorvi laovad ja mida täpselt üks või teine toode ikkagi sisaldab."

Outokumpus ei saanud Valdur idavirulasena jätta käimata ka kaevandusmuuseumis. "Meie Kohtla kaevandusmuuseum on samuti huvitav, kuid sealse vasekaevandusmuuseumiga ei anna ikka võrrelda. 6-8 meetrit kõrged käigud ja enneolematu värvigamma, mis tekib metalli ja vee koostoimel - see jätab võimsa mulje."

Savonlinnas kasutas Valdur võimalust saada osa ühest suuremast ooperifestivalist, mis kestab ligi kuu aega. "Ise ka ei usu, et minusugune ooperis käis, aga näe, mis imet kõik Soomes ära tee," naerab ta, olles ära näinud Puccini "Tosca". "Estonias pole ma oma 45 eluaasta jooksul ühtegi ooperit vaadanud."

Tööandja kannab reisikulud

Folkmuusikast huvitatud Viljandu on omakorda Soomes sattunud aga tehnomuusikafestivalile. "Ega ma läinudki sinna muusika pärast, vaid seltskonna pärast," muigab ta. "Pealegi toimus see sama kaunis kohas kui Pühajärv, kus omal ajal samuti festivale korraldati."

Viljandu, kelle saatjaks Soomemaa avastamisel on fotoaparaat, on teinud nii mõnedki huvitavad kaadrid, mis teistelegi Facebookis vaatamiseks. "Igas linnas on ju midagi huvitavat ning selle üles leidmisega pole tänapäeval enam mingit probleemi, kui telefonis on GPS olemas, mis sind lähimate vaatamisväärsusteni juhatab." Kotka koskede parki on ta ööselgi külastanud, et põnevamaid kaadreid saada. Samuti on fotoaparaadiga Lahtis öösel linna peal käinud. "Aga eks see ole iga inimese enda otsustada, mis ta oma vaba ajaga teeb: magab maha, pummeldab või vaatab ringi, kasutades ära, et tööandja rahakoti peal reisida saab. Sõit makstakse ju kinni."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles