"Pähklipureja" tõi täiskasvanuilgi pisara silma

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene balletiartiste ei lastud pikka aega lavalt ära, eriti tormiliselt plaksutati solistidele Elmira Bautdinovale ja Anton Ploomile.
Vene balletiartiste ei lastud pikka aega lavalt ära, eriti tormiliselt plaksutati solistidele Elmira Bautdinovale ja Anton Ploomile. Foto: IRINA KIVISELG

Sankt-Peterburgi klassikalise balleti teatri artistid lõid eelmisel nädalal Jõhvi kontserdimajas jõulumeeleolu, esitades ühe populaarsema ja tuntuma muinasjutuballeti "Pähklipureja".

Peterburi Vene balleti teatri direktorit Ludmilla Braginat valdasid laupäevase etenduse järel tormilised emotsioonid.

"Vaatajad lahkusid saalist pisarsilmil, meile öeldi nii palju sooje sõnu, et suudan ise end vaevu tagasi hoida," tunnistas teatrijuht. "Raske uskuda, et veel mõne aasta eest oli meie artistidel raskusi Jõhvi leidmisega kaardilt, aga nüüd on linn tuntud ja siia ei tulda lihtsalt kutse peale, vaid siia tahetakse tulla, oodatakse kohtumist heasoovliku, tundliku ja, mis peamine, mõistva publikuga. Ballett on kõrge kunst, mida naudib vaid peene tajuga inimene. Täna veendusime veel kord selles, et siinne publik oskab seda hinnata. Rõõm oli näha saalis palju lapsi. Nüüd olen täiesti kindel, et Jõhvi võib end täie õigusega nimetada Eesti balletipealinnaks. Teil on suurepärane riik, suurepärane kontserdimaja ja inimesed, kes ümbritsesid meid hoolitsusega ja lõid artistidele väga head tingimused. See kõik on väga innustav ja meie tahame vastutasuks näidata head taset, me tunneme vaataja ees vastutust. Jagame teiega meelsasti oma loomingut ja kunsti."

Saal oli puupüsti täis

Teatridirektori sõnu, et siinse publikuga on neil vastastikune mõistmine, kinnitab asjaolu, et juba mitu nädalat enne etendust olid piletid läbi müüdud, mida ei juhtu tihti. Kohtumine kuulsa teatriga ei valmistanud balletisõpradele pettumust - publik võttis etenduse vastu vaimustusega, aplaus ei vaikinud pikka aega ja artiste ei lastud lavalt veel ka siis, kui kõlasid lahkumishelid.

Bragina sõnul esitasid nad etenduse Jõhvis täpselt samal kujul, kui teevad seda Peterburis: laval oli üle kolmekümne tantsija, täismõõdulisi dekoratsioone vahetati etenduse jooksul kolm korda. Artistidel olid vaimustavad kostüümid, mis lisas kahtlemata sära.

"Teisiti ei saanukski olla, meid kohustab juba nimigi - klassikalise balleti teater," selgitas Bragina. "Kõik meie lavastused on autentsed ehk esitame neid vanas redaktsioonis, säilitatud on algne koreograafia. "Pähklipureja" pole erand, seepärast võivad balletisõbrad mureta olla: nad on näinud seda balletti sellisel kujul, nagu kavandas selle Marius Petipa üle saja aasta tagasi - seal pole midagi asendatud, lisatud ega lühendatud, sest sada protsenti algne koreograafia on meie bränd ja uhkus. Üheski teises balletiteatris pole niisugust suhtumist."

Solistid tantsisid aplausitormi saatel

Printsessi ja printsi kehastasid külalisartistid - Maria teatri solist Elmira Bautdinova ja Mihhailovski teatri solist Anton Ploom, kes pälvisid tormilise aplausi. Mõlemad on tuntud artistid, konkursside laureaadid.

Anton Ploom on lõpetanud Vene balletiakadeemia, aastast 2001 töötab Mihhailovski teatris ja tantsib peaaegu kõigi klassikalise repertuaari lavastustes peaosi. Praegu valmistub ta alma mater'is töö kõrvalt pedagoogikutseks. Antoni perekonnanimi vihjas eesti päritolule ja see ongi nii - kuigi noormees on sündinud ja kasvanud Peterburis, on tema vanavanemad Eestist pärit.

"Kuni nemad siin elasid, käisin igal aastal siin puhkamas ja ütlen otse, et armastan teie maad väga," ütles Anton. "Artistina sain siin esimest korda esineda möödunud aastal Jõhvi balletifestivalil koos Mihhailovski teatriga "Ratsaväepuhkepeatuses". Tänavu nägin taas, et teil on suurepärane publik, kelle vastuvõtt on nii soe, et olen isiklikult valmis tantsima teile ükskõik kui palju!"

Alati liikumises

Paari-kolme viimase aasta jooksul teatris toimunud muutustest üks peamine on see, et trupp on muutunud väga mobiilseks, sõites palju ringi. Nende etendused on oodatud kogu maailmas.

Lahkudes kahetsesid artistid siiralt, et ei saa kuigi tihti Eestis käia, kuid Ludmilla Bragina ja Jõhvi kontserdimaja produtsent Ljdmila Giljova teatasid rõõmusõnumi - järgmist kohtumist ei tule kaua oodata, sest Vene ballett kavandab uut külaskäiku Eestisse juba tuleval aastal.

"Kava ei ole veel paigas, aga ma ise tahaksin, et see oleks jälle "Luikede järv"," ütles Bragina. "Esiteks on juba seitse aastat ajast, mil me sellega viimati siin käisime, teiseks on meie teatrisse tulnud palju noori ja andekaid tantsijaid. Kolmandaks on meil selles lavastuses pärleid, mida pole kellelgi teisel, näiteks lendavad luiged. Ostsime uued kostüümid ja värskendasime dekoratsioone. Olen kindel, et isegi need, kes on seda lavastust näinud, ei pettu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles