Kukruse teatrisuved saavad jätku uue looga

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe varasema suve "Vabrikutüdrukute" girlpower on ka sellel suvel täiskoosseisus kohal: Ülle Lichtfeldt, Ines Aru, Terje Pennie, Natali Lohk ja Marin Mägi.
Kahe varasema suve "Vabrikutüdrukute" girlpower on ka sellel suvel täiskoosseisus kohal: Ülle Lichtfeldt, Ines Aru, Terje Pennie, Natali Lohk ja Marin Mägi. Foto: Peeter Lilleväli

Lavastaja Eili Neuhaus, kes on kahe lavastusega viinud Ida-Virumaa Eesti suveteatrikaardile, pöördub sel aastal tagasi vene klassika juurde ning räägib läbi Maksim Gorki "Vassa Železnova" loo rahast, perekonnast ja inimsuhetest.

Kaks aastat Kukruse polaarmõisa kõrvalhoones toimetanud õmblusseltskond etendusest "Vabrikutüdrukud", kus tegid teiste hulgas kaasa Rakvere teatri primadonna Ülle Lichtfeldt ja Eesti teatri grand old lady Ines Aru, saab tänavu täiendust ning toob lavale Maksim Gorki näidendi "Vassa Železnova" ehk tragikoomilise loo ühe rikka jõelaevandusmagnaadi perekonnast.

Ajad muutuvad, probleemid jäävad

"Klassika muudab klassikaks see, et räägitakse igikestvatest probleemidest," tunnistab lavastaja Eili Neuhaus, et  Gorki näidend peaks kõnetama kõiki töönarkomaane ning seebiooperlikult väljendades on see lugu sellest, et ka rikkad nutavad.

"Me püüdleme materiaalse kindlustatuse poole ja ihkame suuri palganumbreid. Me oleme tigedad, et meie palgad on väikesed, jätame pered laokile, et minna Iirimaale ja Soome suurt raha teenima, aga ei mõtle sellele, mis saab meie peredest, meie lastest ja emadest, kelle kaasad on välismaal tööl. Mis mõte sellel kõigel on, kui kaotad inimliku ellusuhtumise ja oma lähedased?"

Neuhaus nendib, et see näidend kõnetab ka teda ennast. Iga lausega. "Ma olen viimsed neli aastat teinud väga palju tööd - lisaks suvelavastusele on olnud hulk teisi lavastusi, lisaks veel põhitöö Rakvere teatris, ja tunnen, et midagi hakkab rebenema," räägib ta. Just seetõttu päädisid pikad otsingud, mida sel suvel Kukrusel lavale tuua, juhuslikult vaadatud filmiga "Vassa", ja arusaamisega, et just see on õige lugu.

Neuhaus pöördub selle valikuga paljuski tagasi neli aastat tagasi Ontikal lavastatud "Mtsenski maakonna leedi Macbethi" juurde - vene klassika, sügav filosoofia, tragikoomika. Selle juurde veel sama näitlejate ansambel, teater Tuuleveski ja hea vene muusika.

Loomingulises plaanis on see lugu hoopis teistsugune kui viimased kaks aastat mängitud "Vabrikutüdrukud". Kui viimase sisu oli lihtne ning sügavam mõte tuli enda jaoks ise üles leida, siis nüüd on tegemist keerulise ja tõsise materjaliga. "Aga liigset süngust peljata ei maksa. Vene klassikaga on ikka nii, et mida tõsisem lugu, seda naljakam," tunnistab Neuhaus, et ehkki talle vihjati, et võiks olla vene lugu, siis just vene klassika sügav filosoofiline tagapõhi ja emotsionaalsus on talle meelepärane.

Tuuleveski jõuab sõnarollini

Ka uues tükis on olemas kogu "Vabrikutüdrukute" girlpower: Ülle Lichtfeldt, Ines Aru, Terje Pennie, Marin Mägi, Natali Lohk. Lisaks veel samast etendusest tuttavaks saanud Hannes Prikk, aga ka Saara Kadak ja Meelis Rämmeld. Kaasa teevad kohalik harrastusnäitleja Lembit Prits ning kolm näitlejat Tuuleveski trupist. Viimased ei loo etenduses mitte ainult muusikalist tausta, mis on saanud kõigis nendest lavastustes, mida Neuhaus koos kohaliku teatriga on teinud, kohustuslikuks, vaid teevad ka väikesed sõnalised rollid.

Teatriga Tuuleveski on Neuhaus teinud koostööd juba mitmeid aastaid. Praegu löövad Tuuleveski näitlejad kaasa Rakvere teatris etenduvas Neuhausi lavastuses "Kaasavaratu". "Sellest on saanud tõeline integratsiooniprojekt - näitlejad räägivad minuga juba eesti keeles. Mina räägin küll harjumusest nendega vene keeles," muigab Neuhaus, kelle sõnul on aeg, et Tuuleveski näitlejad ei oleks ainult etenduse muusikalised kujundajad ja vürtsikas lisaelement, vaid astuksid üles ka eestikeelse sõnalise rolliga.

Esietendus toimub 10. juulil, kahe nädala jooksul antakse kümme etendust. Soodushinnaga piletite eelmüük on juba alanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles