Vallavanema kangutamine viis kriminaalasjani

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illart Jooli volikokku naasmine toob seal kaasa jõujoonte muutumise.
Illart Jooli volikokku naasmine toob seal kaasa jõujoonte muutumise. Foto: Peeter Lilleväli

Politsei algatas Kohtla-Nõmme vallavolikogu liikmetele tulnud tapmisähvarduste tõttu kriminaalmenetluse; kahtlustust pole veel kellelegi esitatud.

"Mina enne volikogu istungit mingeid ähvardavaid kõnesid ei saanud, aga mitmele volikogu liikmele oli küll helistatud," rääkis Kohtla-Nõmme vallavolikogu esimees Mait Rooden, et vallavanema umbusaldamise poolt hääletamise eest ähvardati kuul pähe lasta just neile saadikutele, kes poolteist kuud varem umbusaldamise algatasid. "Naisterahvaid on muidugi lihtsam hirmutada. Võib-olla kardeti, et ma võiksin helistaja hääle järgi ära tunda?" oletas ta.

Roodeni telefonile helistati selleltsamalt numbrilt alles reedel istungi ajal. "Teistele volikogu liikmetele helistati samuti - vastu me neid kõnesid keegi  ei võtnud, aga hiljem võrdlesime kellaaegu ja ilmnes, et helistatud oli pooleminutiliste vahedega."

Number teada, omanik teadmata

Volikogu liige Olesja Ojamäe tegi ähvarduskõnede tõttu politseile avalduse juba neljapäeval; hiljem teavitas Mait Rooden politseid ka istungipäeval toimunud helistamistest.

"Kui tõsiseltvõetavad need ähvardused olid, selgitab uurimine. Kui jätaksime neile reageerimata ja midagi juhtub - mis siis?" arutles ta.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Katri Krall ütles, et praeguseks on kannatanu üle kuulatud ja tehakse menetlustoiminguid, mille käigus selguvad juhtumi täpsed asjaolud. "Menetlustoimingute täpset sisu ei ole võimalik avaldada. Seda, kas tegemist on provokatsiooniga, ei saa prokuratuur käesoleval ajal kinnitada ega ümber lükata, toetume oma tegevuses kindlatele faktidele, mitte hinnangutele," rääkis ta.

Kralli sõnul ei ole seni kindlaks tehtud, kellele kuulub telefoninumber, millelt ähvarduskõned tehti, ka ei ole kellelegi veel kahtlustust esitatud.

Mait Rooden ütles, et istungi toimumise ajaks keegi politseid kohale ei kutsunud, vaid kahe patrullauto viibimine rahvamaja juures oli politsei enda initsiatiiv.

Ida prefektuuri pressiesindaja Margit Mander kinnitas samuti, et väljakutset ei olnud. "Tegemist on tõesti erakordse juhtumiga ning patrullautode viibimine Kohtla-Nõmmel oli politsei otsus, et seal vajaduse korral kord tagada," rääkis ta.

Jõujooned volikogus muutuvad

"Kuulsin neist ähvardustest alles vahetult volikogu istungi eel, kui see teema seal saalis jutuks võeti," kinnitas vallavanem Illart Jool, et temal nende telefonikõnedega vähimatki seost ei ole.

"Neil võib olla kaks põhjust: kuna olukord oli pingeline, võis mõni vallakodanik tegutseda omal initsiatiivil või siis kasutati seda olukorda ära, et mulle halba valgust heita," pakkus ta. "Kui neid kõnesid minuga seostatakse, küllap siis politsei hakkab mind üle kuulama. Siiamaani pole minuga veel ühendust võetud."

Jool on vallavanemana ametis viimaseid päevi ja tegeleb oluliste asjade üleandmisega.

Pärast seda läheb Jool tagasi volikokku, kus tema naasmisega muutuvad jõujooned.

"Ega see võitlus veel läbi ole - see on alles poole peal ja läheb volikogu järgmisel istungil edasi,"  märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles