Juubilar jagas tänu-Oscareid

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleveski näitlejate ja Rakvere teatri näitleja Ülle Lichtfeldti esituses tulid ettekandele improviseeritud mustlaslaulud.
Tuuleveski näitlejate ja Rakvere teatri näitleja Ülle Lichtfeldti esituses tulid ettekandele improviseeritud mustlaslaulud. Foto: IRINA KIVISELG

Läinud nädalavahetusel tähistas Jõhvi teater Tuuleveski veerandsajandit esietenduse ning peoga, kuhu kogunes nii palju külalisi, et Jõhvi kontserdimaja kammersaal oli puupüsti täis.

Tuuleveski on rohkem lasteteater, seepärast algasid juubelipidustused laupäeval nukuetendusega "Väikeste draakonite kool". Tükk läks täissaalile - näeb ju teatri etendusi kodulinnas küllaltki harva. Esietenduse võtsid hästi vastu nii väikesed kui suured vaatajad, sest teater pole ainult kunst, vaid ka tõhus kasvatusmeetod.

Sõbrad eri põlvkondadest

Pühapäeval kogunesid Jõhvi kõik "omad": näitlejate pered ja endised töötajad, arvukad sõbrad, teiste hulgas ka Eesti teatrikriitik, teatrijuht, lavastaja ja poliitik Jaak Allik, Tuuleveski endine direktor Eduard Odinets, kolleegid Sillamäe teatrist Teine Taevas ning palju vaatajaid - Tuuleveski etenduste varal on sirgunud juba mitu põlvkonda idavirulasi.

25 aastaga on näitlejail rohkelt katsumusi seljataga, mitu korda on teatrit sulgemisoht ähvardanud. Ent rasked ajad on üle elatud ning suudetud tõestada, et sellist teatrit on inimestel vaja - nii lastel kui täiskasvanutel. Seda rõhutasid oma sõnavõttudes Rakvere teatri näitleja Ülle Lichtfeldt ja lavastaja Eili Neuhaus, kellega Tuuleveski juba mitu aastat koostööd teeb: valminud on Vene klassika menutükid "Mtsenski maakonna leedi Macbeth" ja "Kaasavaratu". Praegu töötatakse Gorki "Vassa Železnova" kallal. Koostöös rakverelastega on näinud ilmavalgust lauluprojekt, millega on paljudes Eestimaa linnades käidud. Ka juubelipeol polnud näitlejad kitsid oma lauluoskusi demonstreerima ning esitusele tulid mustlaslaulud.

Juubelikingituseks oli muidugi mõista üks Tuuleveski armastatumaid etendusi "Pinocchio seiklused", mis on vaatajate ette jõudnud juba ligi sajal korral. Tuuleveski direktor Valentina Furssova tuletas meelde, et muinasjutt on tõlgitud 87 keelde ning sõnakuulmatut puunukku tuntakse üle maailma.

Lavastaja Irina Artsimovitšene on suutnud selles tükis ühitada draama ja nukuteatri, tantsu ja muusika ning tavatud kostüümid ja dekoratsioonid. Etenduse hoogne tegevus ei lase kellelgi igavleda. Lõbus muinasjutt tõstatab aga üsna tõsiseid teemasid, mida igaüks mõistab oma elukogemuse kohaselt.

Tähelepanu jagus kõigile

Vallavanem Tauno Võhmar ja Jõhvi valla kultuurijuht Anne Uttendorf andsid igale Tuuleveski liikmele üle aukirja ja kogu kollektiivile kingituse, teatri juhtkond oli aga valmis pannud muhedad tänu-Oscarid, kelle said nii kõik trupiliikmed kui ka inimesed, kelle abiga teater kord loodi ja siiani elus püsib. Nagu näiteks Endel Paap. "Ma olen näinud väga palju teie etendusi, kuid pole kordagi nii palju nutnud kui täna," ei varjanud Endel Paap oma tundeid. "Te olete tõelised näitlejad ja kangelased."

Üks Oscar oli ette nähtud lasteteatri rajajale Juri Šiškinile. Kahjuks lahkus ta kolme aasta eest siitilmast, kuid Tuuleveski juubelil viibis tema lesk Anna, kellele mälestusauhind üle anti. Koostööd tehakse ka Kingissepa teatriga, kus Anna praegu töötab.

"Mullu mais toimus Kingissepas rahvusvaheline teatrifestival "Piirideta teater", mis oli pühendatud Juri Šiškini mälestusele. Me tegime ettepaneku nimetada teater tema järgi," rääkis Valentina Furssova. "Varsti peaks see küsimus otsustatama, festival aga muutub tõenäoliselt traditsiooniliseks."

Tujutõstev juubel

Külalised jagasid juubilarile küllaga sooje sõnu, selleks tarbeks paigaldatud mikrofon oli kogu aeg hõivatud.

Näitlejaile sooviti pikka iga, loomingulisi leide ning - mis peamine - kodulava, millest trupp nii väga puudust tunneb. Et kui keegi peaks küsima, kus nende etendusi näha saab, poleks vastuseks: "Mitte kuskil." Praegu on neil paraku võimalik Jõhvi kontserdimajas etendusi anda vaid paar korda aastas, muul ajal ollakse rändteater.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles