Juubilar demonsteeris head tervist

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametliku kontserdi 32 tantsust jäi väheks ja järelpeol enne tordi manu ei lastud, kui veel üks tants oli tantsitud.
Ametliku kontserdi 32 tantsust jäi väheks ja järelpeol enne tordi manu ei lastud, kui veel üks tants oli tantsitud. Foto: Peeter Lilleväli

Pühapäeval peeti Kohtla-Järve kultuurihoones rahvatantsuansambli Virulane juubelit, mis tõi lavalaudadele kõik ansambli tantsurühmad ning järelkasvu koolist ja kolmest lasteaiast. 

Viie aasta taguse juubeliga võrreldes on nüüd Virulasel olemas ka Lions-klubi baasil loodud meesrühm ning oma hõlma alla on võetud memmede rühm Hõbedane.

Meeshinged elektrivõrkudest

"Kui Kohtla-Järvel uus uhke kultuurimaja valmis sai, taheti luua ka rahvatantsurühma. Töötasin tol ajal elektrivõrkudes ja sealt värvati peaaegu kõik rühma loomiseks vajalikud meeshinged," meenutas Raivo Reinbärk, kes on esimestest tantsijatest ainsana siiani rivis. "Tütarlaste puhul tehti sama värbamiskampaania minu mäletamist mööda tehnikumis. Nii hakkasimegi tantsu lööma - alguses lugemise üks-kaks-kolm järgi, pisut hiljem akordioni või vahel ka klaveri saatel, kui see prooviruumis juhtus olemas olema. Ma ei mäleta, mis aastal, aga kohe järgmisel tantsupeol olime esinejate hulgas."

Esialgu tegutseti lihtsalt kultuurimaja segarahvatantsurühmana. Virulase austav nimi teeniti välja alles paar aastakümmet hiljem. "Pärast muidugi olin vene kroonu tõttu neli aastat ansambli tegemistest eemal, aga hiljem tulin tagasi ja lõin tantsu, kuni noorematega võrdselt jaksasin. Siis oli pikem paus, kuni loodi veteranide rühm Virvet," rääkis Reinbärk. Vanast kaardiväest märgiti juubelipeol ansambli enda poolt ära veel Kirsti Pärt, kes alustas Virulases 1958. aastal ning on nüüd pärast vaheaega üks memmede rühma alustalasid, ning Voldemar Berelkovski, kes on ansambliga seotud olnud vaheaegadeta 50 aastat. Otse loomulikult peeti juubelil tänukirjadega meeles veel hulgaliselt aktiivseid virulasi.

Areng kestab

Kahetunnise kontserdi lõpus, kui kõik tantsijad olid lavale lõpudefileele kogunenud, tabas Põhjarannik lava tagant mossis näoga teeneka tantsujuhi Urve Kilgi, kes tunnistas, et tema vilunud pilk tabas hulgaliselt apsakaid, mis tuju morniks teevad. Õnneks suudeti teenekas tantsujuht samuti lavale meelitada ja pikapeale hakkasid ka temal suunurgad kerkima. "Mul on väga hea meel, et Virulase areng kestab. Olete loonud suurepärase terviku, alates lasteaedade tantsurühmadest kuni veteranide rühmadeni välja, mis on hea investeering tuleviku. Nii ei hääbu eesti rahvatants Ida-Virumaal," rääkis Lääne-Viru tuntuim tantsujuht Maie Orav. "Erilist heameelt teeb see, et esimeseks meeste tantsupeoks loodud meesrühm ei jäänud ühekordseks projektiks, vaid tantsib ikka edasi."

Kiidusõnu kuulis Virulane juubelipäeval veel palju, aga ei hakka kõiki neid ülivõrdeid sõna-sõnalt kordama. Kokkuvõttena võib tõdeda, et kuigi Virulasele aastaid pidevalt lisandub, muutub ansambel järjest nooruslikumaks.

Kontsertmeister otse haiglast 

Lõbusa loo oma seotusest Virulasega rääkis pärast kontserti praegu Ämmataguste bassipartii eest hoolitsev Aadu Kukk. "Olin 1967. aastal aasta otsa tuberkoloosihaigla Jõhvi statsionaaris ravil ja kuna nakkust ma ei levitanud ja haiglas oli igav, siis kaks korda nädalas käisin Virulase tantsuharjutusi akordioniga saatmas," ütles Aadu Kukk.

Eelmisest ümmargusest sünnipäevast on kahjuks meie hulgast lahkunud suurepärase elutööga Virulase juures maha saanud Eike Rõõmus, aga samas on raske koorma enda õlgadele võtnud Taivo Aljaste, kelle initsiatiivil on loodud lasterühm ja meesrühm ning kokku on seega Virulase koosseisus 10 tantsurühma. Lisaks loeb Virulane oma pere liikmeks veel rahvapilliansamblit Ämmatagused ja lastekapelli TuuleLeelo.

"Aitah teile, nii tänased kui ka eilsed tantsijad. Ei mina ega Helgi Kopliorg ega Taivo Aljaste tantsujuhtidena üksi poleks midagi ära teinud, kui poleks teid, tantsijad, kes te panustate palju oma vaba aega ja energiat Virulasse," ütles Urve Kilk enne tordisöömist, kus ta aga ise esimese lõike tegemisest loobus, paludes seda enda asemel teha kunagisel veteranide rühma liikmel ja memmede ansambli loojal Virve Vuntusel, kelle ennastsalgava tööta poleks Virulane praegu nii hea tervise juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles