Kaie Kõrb tuleb Jõhvi talendiotsingule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna balletikooli õpilased jõuavad väga varakult suurele lavale, tehes kaasa rahvusooperi Estonia lavastustes.
Tallinna balletikooli õpilased jõuavad väga varakult suurele lavale, tehes kaasa rahvusooperi Estonia lavastustes. Foto: Põhjarannik

Kaie Kõrb tuleb Jõhvi balletifestivalile avastama Ida-Virumaa väikeste tüdrukute ja poiste tantsuandeid, mis leiaksid Tallinna balletikoolis viljaka kasvupinnase.

Tänu balletifestivalile oleme näinud teid Jõhvis väga mitmesugustes rollides. Esmalt kahe poisipõnni õnneliku emana, seejärel taas lavalaudadele tulnud armastatud baleriinina - Mai Murdmaa lavastuses "Surmatants" - ning tunamullu tähistamas oma 50. sünnipäeva võrratu sooloetendusega "Sinine baleriin". Tänavu tulete aga hoopis uues rollis - Tallinna balletikooli direktorina.

Just.

Tulete otsima tantsuandeid ning Ida-Virumaa lastel avaneb suurepärane võimalus osaleda Tallinna balletikooli katsetel kohapeal.

Jah, me korraldame kontserdimajas sel laupäeval algusega kell 16 lahtise näidistunni, kuhu on oodatud kõik tantsuhuvilised poisid ja tüdrukud, kes lõpetavad tänavu 4. klassi ning soovivad tulla Tallinna balletikooli õppima. Pärast näidistundi me vaatame kõik need lapsed ükshaaval üle. Aga vaatama võivad tulla ka nooremad ja vanemad lapsed ning lastevanemad.

Kas saab olla veel tugevamat magnetit väikestele Ida-Virumaa balletihuvilistele kui Kaie Kõrbi kohalolek! Aga räägime füüsilistest eeldustest baleriiniks saamisel, nende roll on... 

...peaaegu 100 protsenti.

Kuid Tiiu Radviiru sõnul polnud need eeldused suurepärased ei Age Oksal ega Maria Seletskajal, kuid ometigi tantsisid nad endid maailma suurtele lavadele välja ning Randviir peab neid koos teiega oma kõige huvitavamateks õpilasteks.

Kooli vastuvõtul tulebki lapsi vaadata väga targalt, et näha, kas neil on võimalusi arenemiseks. Näiteks kui jalalaba pole piisavalt hea, on vaja vaadata, kas see on piisavalt pehme, et venitada. Loomulikult on kergem, kui füüsilised eeldused on suurepärased, kuid enamasti tuleb neid siiski arendada.

Minu lapsepõlves tahtsid kõik tüdrukud baleriinideks saada - 99,9 protsenti neist. Tänapäeval ma kahtlen selles...

Väikesete laste hulgas on huvi jätkuvalt suur. Nelja-aastaseid, kes tahavad tantsida, on palju. Pärast 4. klassi on valik, jah, juba kesisem. Kõige suurem probleem on selles, et laps võib ju tahta, kuid vanemad ei luba.

No kuidas sa raatsid oma silmatera juba pärast neljandat klassi kodust ära saata!

Aga meil on õpilaskodu, kus lastele on kõik ette-taha ära tehtud, pealgi tasuta, ning väga vahva ja väike kool. See silmatera ei satu 900, vaid 100 lapsega kooli, ja see on suur vahe. Meil on lapsed ja õpetajad ning kasvatajad nagu üks pere.

Kui Maria Seletskaja Tallinna balletikoolis õppis, oli üheks kasvatajaks teie ema ning ta ei jätnud teda enne rahule, kui oli Kaie Kõrbiga - oma suure eeskujuga lõpuks tuttavaks saanud. Tänu Narva-Jõesuust pärit Seletskajatele on Ida-Virumaa Tallinna balletikoolile vägagi tuttav maakond. Lisaks Mariale õppisid seal ju ka tema õed Asja ja Ksenja. 

Praegu õpib Tallinna balletikooli 1. klassis nende noorim õde.

Näidake veel mõnda maakonda, kus ühest perest on tulnud Tallinna balletikoolile neli kasvandikku! 

Jah, õdede Seletskajate dünastia jätkub ning nad on meie kooli teinud Ida-Virumaal päris kuulsaks. Aga meil on teisigi lapsi Ida-Virumaalt ning lahtise näidistunni me teemegi laupäeval nendega - ühe poisi ja ühe tüdrukuga. Selleks poisiks on Jaan Männima - väga, väga hea õpilane, meie tulevane lootus.

Tallinna balletikooli õpilased jõuavad väga varakult suurele lavale, tehes kaasa rahvusooperi Estonia lavastustes - "Pähklipurejas", "Manonis"...

... "Luikede järves", "Lumivalgekeses ja seitsmes pöialpoisis", 16. mail esietenduvas "Bajadeeris" - neid etendusi on palju, kus kool kaasa teeb, nii et selles suhtes on meil väga hästi.

Ja kui Estonia läheb lavastusega külalisetendusi andma, saavad ka lapsed reisida. Mullu tantsiti Veneetsias kuulsa La Fenice teatri laval, tänavu Minskis Valgevene suures balleti- ja ooperiteatris. Ja kui rääkida välismaal toimuvatest rahvusvahelistest balletifestivalidest, siis Tallinna balletikooli õpilane tõi tänavu kevadel Itaaliast Eestisse auhinnalise koha. 

Jah, Marjana Fazullina saavutas 12-14aastaste seas kolmanda koha. Sel õppeaastal on käidud ka Berliinis rahvusvahelisel festivalil ning teisipäeval sõidavad kolm õpilast Rootsi festivalile - kaks 15aastast ning üks 17aastane.

Oma üllatuseks avastasin Tallinna balletikooli õppekavast ka džässtantsu. Teie ajal selliseid asju küll ei õpetatud. 

See on võetud kavva, et lastel oleks huvitavam. Tegemist on pilootprogrammiga. 1. juunil kooli galal tuleb üks džässinumber juba ettekandele.

Lisaks sellele palusime näitlejameisterlikkust õpetama mitte enam tantsija, nagu tavaks, vaid näitleja - Anne Türnpu, ning lapsed olid tema tundidest vaimustuses, paludes tal pärast 10 tunni täissaamist õpetamist jätkata.

Kui huvilisi leidub, on Tallinna balletikool valmis järgmisest õppeaastast koolitama ka neid, kes tahavad õppida kaasaegset tantsu, ning nendele avaneb see võimalus pärast 9. klassi.

Proovime, kui saame grupi kokku, alustame kohe septembrist, kui ei, siis hiljem.

Maria Seletskaja on öelnud, et auahnuseta ei jõua kuhugi. Kus sa selle väikese lapse sisse näed, kes tuleb balletikooli õppima, kas temas on seda ainest tuleviku jaoks piisavalt või mitte?

Kõige tähtsam on, et laps tahaks tantsida - et temas oleks see tantsuvaim sees, ainult siis on võimalik mägesid liigutada.

Kuidas läheb Kaie Kõrbi balletistuudiol? Jätkub teil selle jaoks veel aega?

Balletistuudiol läheb väga hästi. Seal on palju õpetajaid ning nad seisavad hea selle eest, et kõik toimiks. Tegelikult on see stuudio loodud selleks, et balletikoolile kasvandikke juurde saada ning igal aastal alustabki mitu minu stuudio last seal õpinguid.

Jõhvi balletifestivali lastegalal näeb seega tantsimas Kaie Kõrbi lapsi nii balletistuudiost kui balletikoolist?

Just.

Tänavuse festivali peakülaliseks on Moskva klassikalise balleti teater eesotsas peaballetmeister Natalja Kassatkina ja teatri kunstilise juhi Vladimir Vassiljoviga. Tullakse kahe lavastusega - "Romeo ja Julia" ning "Maailma loomine". Tulete vaatama?  

Tulen. Ma tunnen Kassatkinat ja Vassiljevit ammusest ajast, kui käisin ennast nende juures täiendamas, ning mul on nendega väga head suhted. Ma vaatan hea meelega nende "Maailma loomist", see on väga vahva etendus, tuntud ja armas lugu. Nad käisid seda ka Estonias lavastamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles