"7 linna muusika" festival stardib Narvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kaevurite päeval esinenud Sal-Saller ja Smilers tulevad sel suvel Ida-Virumaale hoopiski akustilise kontserdiga, esinedes Jõhvi pühakojas.
Mullu kaevurite päeval esinenud Sal-Saller ja Smilers tulevad sel suvel Ida-Virumaale hoopiski akustilise kontserdiga, esinedes Jõhvi pühakojas. Foto: Peeter Lilleväli

Veel enne, kui Narva Raekoja platsil saab kuulata Jaapani sümfoonikuid, kes esinevad seal augustis, annab piirilinna uues kontserdipaigas avalöögi "7 linna muusika" festival.

Festivali kuulutab 2. juulil avatuks Eesti vana aja muusika kollektiivide lipulaeva Hortus Musicuse esinemine, mis katab piirilinna uue kontserdipaiga muusikalise renessanssmosaiigiga ning ääristab selle balkani ballaadidega.

Järgmisel päeval kuuleb Narva-Jõesuu Heledas pargis sütitavat puhkpillimuusikat ansambli Brassical esituses, kes pakub maailmakuulsatest hittidest koosnevat kava, pikkides seda huumori ja lauluga.

Jõhvi Mihkli kirikus esineb samal õhtul rahvusooper Estonia solist Oliver Kuusik.

4. juulil põikab "7 linna muusika" aga taas kord Narva, tuues koorimuusikaaustajate rõõmuks Aleksandri kirikusse esinema Malmö kammerkoori.

Pärast 5. juulil Maidla mõisas toimuvat kammerkontserti paneb festival end aga terveks päevaks ankrusse Sakal, korraldades seal väikese "Viru folgi".

Suur pärimuse päev

Koostööst Viljandi pärimusmuusika aidaga sünnib Sakal 6. juulil suur pärimuse päev, mis toob mõisa suvelavale neli kontserti.

Ida-Virumaa saab sel päeval lähemalt tuttavaks rõõmsameelse ja särtsaka trioga VEM, kes rõhub muusika tantsufunktsioonile, lastes kõlada valssidel ja labajalavalssidel, reilenderitel ja polkadel, aga ka sõpruskondlikust köögipõhisest koosmängimisest alguse saanud ansambliga Kokkukukkumine, mille tuntumateks liikmeteks on näitleja ja laulja Jaak Johanson ning kitarrimängija ja helilooja Ain Agan. Kuid vähem hinnatud lavapartnerid pole ka ansambli ülejäänud liikmed - Saaremaalt pärit noor bassimängija Mai Agan ja Mumbais India klassikalist muusikat õppiv Krista Joonas.

Enne Kokkukukkumist on lava loodusest ning eesti luulest ja rahvalauludest inspiratsiooni ammutava Mari Kalkuni ja innovatiivse Eesti pärimusmuusikaansambli Ro:Toro päralt.

Sakalt viib "7 linna muusika" festival huvilised Kukruse polaarmõisa kammerkontserdile, kus kõlavad Piazolla kuulsad ja ajatud teosed, ning Sillamäe linnatreppidele, kus torupillid, DJ, lauljad, rütmigrupp ja saksofonid kutsuvad läbi kaasakiskuva tänapäeva rännakule esivanemate muusikasse. Just niimoodi - eesti rahvalaulu ja rahvamuusikat ning džässimprovisatsiooni ja DJd rakendades - sünnib ansambli Rütmiallikal muusika. Külalissolistiks on seekord Liisi Koikson.

Samal õhtul rullub Jõhvi kontserdimaja kammersaalis lahti üks operetiajaloo kaunimaid ja liigutavamaid armastuslugusid, tuues lavale rahvusooper Estonia solisti Rene Soomi Mister X-ina ja Margit Saulepi Fedorana. Kõigis ülejäänud rollides näeb publik Peeter Kaljumäed.

Muusikaline maailmarändur

Festivali teine pool annab põhjust paotada taas Jõhvi pühakoja ust - 9. juulil, ning seda põhjusel, mida varem pole olnud. Nimelt annab seal esimest korda kontserdi Smilers, esitades oma vanemaid ja uuemaid hitte seekord akustilises võtmes.

Jõhvist edasi viib festival Kohtla-Järvele põlevkivimuuseumi Valgesse saali, kus 10. juulil esitavad Oksana Sinkova ja Jelena Ossipova flöödil ja kitarril Buenos Airesega seotud muusikat.

Sama päeva õhtul kõlab Toila vallas Pühajõe kirikus kontsert, kus kuuleb Veljo Tormise auks korraldatavas regilaululaagris osalevaid noori muusikuid.

11. juulil pakub kontserdielamust Saka mõis, kus publik kohtub Inglismaalt pärit kitarrivisionääri, muusikalise maailmaränduri Jason Carteriga, kes on viimase 20 aasta jooksul esinenud rohkem kui 90 riigis. Ta on saatnud staare suurtel lavadel ning musitseerinud beduiinide ja pärlipüüdjatega lõkketule valgel.

Festivali eelviimane päev toob tagasi Jõhvi - kontserdimaja kammersaali, kus koostöös Poola suursaatkonnaga ning Ida-Virumaal peetavate Poola päevade puhul toimub Chopini klaveripalu pakkuv ning tema kirjavahetust vahendav kontsert, kus klaverikunstnik Maksim Štšura ja näitleja Marius Peterson põimivad muusikalise ja sõnalise osa nauditavaks tervikuks.

"7 linna muusika" viimasel päeval, 13. juulil esineb Mäetaguse mõisas Sinfonietta keelpilliorkester ja Vaivara Sinimägede muuseumis astuvad üles Tiit Kalluste akordionil, Villu Veski saksofonil ja Toivo Unt kontrabassil.

Kes luges kokku, mitu kontserti sellel festivalil toimub? Ärge hakake lugema! Ma ütlen ette - 19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles