Suvised džässirütmid täidavad peagi Sillamäe

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud aastal peeti Sillamäe suvist džässifestivali tänaval ning see tõi kokku tuhandeid inimesi kogu maakonnast.
Läinud aastal peeti Sillamäe suvist džässifestivali tänaval ning see tõi kokku tuhandeid inimesi kogu maakonnast. Foto: IRINA KIVISELG

Sillamäel toimub 22. juunil 9. rahvusvaheline "Jazz Time - suverütmid". Peakülalised on lauljatar Saša Almazova ja Non Cadenza Peterburist.

Kuigi algul oli kavas korraldada festivali iga kahe aasta tagant, osutus "Jazz Time" nii populaarseks, et kunstiline juht Toivo Unt võttis siiski nõuks seda igal aastal korraldada.

"See on muidugi keeruline ja vaevanõudev," tunnistab projektijuht ja Sillamäe muusikakooli õpetaja Jelena Sõnkova. "Kuid festivalil on palju austajaid, toetavad ka linnavõimud ja sponsorid, seepärast võtsime nõuks sagedamini kohtuda. Linnaelanikelt on korduvalt tulnud ettepanekuid korraldada meeldejäävaid üritusi ka suvel, kui on soe ja valge. Ettevalmistamise muudab keeruliseks see, et meie festival on eeskätt noortele; me pöörame palju tähelepanu sirguvale põlvkonnale, seega tundsime muret, kas õpilased saavad suvel kohale tulla. Eelmine aasta tõi kokku palju osalejaid ning rekordarvu publikut, nüüd siis hakkame ka suvel kohtuma."

Festivali patroon maestro Eri Klas arvab, et Sillamäe festival on ammu Ida-Virumaa raamest välja kasvanud ning väärib kohta Eesti kultuurikalendris, suvel aga võib ka turiste peibutada. Jelena rõhutab: pole kindel, et festival hakkabki alati juunis toimuma, tänavu läks nii, kuid tulevikus võib see olla juulis või augustis. Toivo Unt unistab, et võib-olla õnnestub korraldada noortele muusikutele suvelaager.

Eri Klas ei saa tänavu avamisele tulla, kuid Sõnkova kinnitusel täidab ta oma missiooni hea meelega ning toetab korraldajate kõiki algatusi ja traditsioone.

Renoveeritud kultuurikeskuses

"Jazz Time" naaseb sinna, kust sai alguse: kontserdid toimuvad renoveeritud kultuurikeskuse laval. Jelenal ja tema kolleegidel on selle üle hea meel, sest enam ei ole vaja ilma pärast muret tunda. Veidi tuntakse muret, kuna siinne heli- ja valgusaparatuur on alles uus, džässifestival on üks esimesi suurüritusi. Loodetakse, et heli- ja valgusoperaatorid jõuavad kohaneda.

Kava on tihe, nagu ikka. Kella 14-17 esinevad Saue, Kohtla-Järve, Narva ja Sillamäe muusikakoolide noored ning Tartu ja Tallinna muusikakoolide džässi eriala õpilased. Sissepääs on tasuta. Ühtekokku oodatakse rohkem kui 70 osalejat. Jelena märgib, et värskete meretuulte linna esindab kaks kollektiivi  - Sergei Karhanini ja Toivo Undi õpilased.

"Festivaliks valmistumise käigus toimus Sillamäe muusikakoolis džässimuusiku ja Narva muusikakooli õpetaja Boriss Paršini meistriklass. Ta õpetas fonogrammiga töötamist, rääkis džässiklassika esitamise võimalustest."

Lõppkontserdil astuvad üles külalised Riiast ja Peterburist

Kell 19 algaval lõppkontserdil (pilet maksab 2-3 eurot) annab avalöögi Riia muusikakooli noortekollektiiv. Nendega said sillamäelased tuttavaks Saue muusikafoorumil ning olid lummatud. "Kollektiiv harjutab duuma juures tegutsevas koorikoolis," räägib Jelena, "esitus on peaaegu konservatooriumi tasemel."

Selle aasta "Jazz Time'i" peaesinejad tulevad Peterburist  - lauljatar Saša Almazova ja ansambel Non Cadenza. Nad esinevad 2004. aastast, esitades romantilisi ballaade moodsate tantsurütmide saatel.  Saša Almazova vokaal, muusika ja tekstid on meeldejäävad ja võluvad. Ansambel on mitu korda muusikuid vahetanud, esinenud Moskva ja Peterburi suurtel lavadel, võtnud osa mitmesugustest festivalidest.

Jämmimine muusikaklubis

Traditsiooniline jämmisessioon algab kell 21.30 retsorani Krunk muusikaklubis Voffka Club.

Jelena Sõnkova sõnul on Krunk festivali alaline sponsor. Viimasel ajal teeb klubi tihedat koostööd muusikakooliga, aset on leidnud mitu ühist muusikaprojekti, mida saatis edu.

"Ehk saab sellestki festivali uus traditsioon," arvab Jelena, märkides, et kohti on piiratud arv, seega tasub huvitatutel need varakult broneerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles